Muhalefetin önergesinin kabul edileceği anlaşılınca AKP’liler ‘karar yeter sayısı’ isteyerek, gol yemekten kurtulmaya çalıştı. Ancak oturumu yöneten AKP’li Ayşenur Bahçekapılı’nın oylama yapmak istemesi Meclis’i kilitledi.

Veli TOPRAK / ANKARA

CHP’nin İçişleri Bakanı Efkan Ala hakkında verdiği gensorunun reddedilmesinden sonra Genel Kurul’da Cezai Konularda Uluslar arası Adli İşbirliği Tasarısı’nın görüşmelerine geçildi. AKP’nin gece yarısı Meclis’i çalıştırmasına karşı çıkan muhalefet partileri, sık sık önerge verdi. Saat 02.11’i gösterdiğinde MHP’li İsmail Faruk Aksu ve arkadaşları tarafından kanun maddesindeki ‘bağlanabilir’ ibaresinin ‘bağlanır’ yönünde değiştirilmesi için önerge verildi. Önerge okunurken salonda AKP’li sayısının muhalefetten az olduğunu gören Grup Başkanvekili Bülent Turan, ‘karar yeter sayısı’ talep etti.

YORULDUM, MÜSAADE EDİN

Oturumu yöneten AKP’li Bahçekapılı, AKP’li Turan’ın talebini duymazdan gelerek katip üyeye ‘siz devam edin lütfen’ dedi. Turan’ın “Yazılı mı alalım sözünüzü bundan sonra sayın Başkan” sözlerine Bahçekapılı, “Siz de yoruldunuz ben de, müsaade edin şu işi bitirelim” karşılığını verdi ve önergeyi oylamaya sundu.

Bu sırada salonda CHP, HDP ve MHP’li milletvekili AKP’den fazla bulunuyordu. MHP’nin önergesi kabul edildi. AKP’li Turan “Karar yeter sayısı istedik'' diyerek itiraz etti. Bahçekapılı da oturuma ara verdi. Saat 02.11’de başlayan ‘önerge kabul edildi’ tartışması 03.06’ya kadar devam etti. AKP’li Bahçekapılı, yeniden oylama yapmak isteyince muhalefet karşı çıktı. Bir saat süren tartışmalardan sonra Genel Kurul kapandı.

UTANMAZ, ALÇAK, ŞEREFSİZ, REZİL HERİF

CHP’nin, İçişleri Bakanı Efkan Ala hakkında verdiği gensorunun gündeme alınması AKP’lilerin oylarıyla reddedildi. Gensoru görüşmelerinde milletvekilleri arasında sık sık ağır hakaretler içeren tartışma yaşandı. CHP’li Özgür Özel, İŞİD’in terör örgütü olarak ilan edilmemesini eleştirdi ve “Adını önce DEAŞ sonra DAİŞ yapacak kadar utanmazsınız. Dün terör örgütüyle ittifak kurup bugün şehit cenazelerine gidecek kadar utanmazsınız” dedi. AKP’li Mehmet Metiner “Utanmaz sensin, alçak, rezil herif” diye laf attı.

AKP’li Bülent Turan da, PKK’yla işbirliği yapıldığı iddialarına “AKP’nin terör örgütüyle beraber olduğunu söyleyen alçaktır, şerefsizdir” dedi. Bu sözler tansiyonu yükseltti. Tartışma uzayınca, oturuma ara verildi.

CHP’li Özel ile Bakan Ala arasında ‘çamur’ atışması da yaşandı. Özel, “Bakan konuşması sırasında ‘bize çamur bulaşmaz’ dedi. Çamur galiba bir tek çamura bulaşamaz” dedi. Bakan Ala bu sözlere “Doğrudur çamur bir de adama bulaşmaz” karşılığını verdi. Özel ‘Bakan, çamur olmuşsunuz, çamur’ deyince Bakan, “Gözükmüyorsun çamurdan” cevabını verdi.