Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse sokak hayvanları için çağrıda bulundu. Köse, birçok kentte özellikle geceleri hava sıcaklığının sıfır derecenin altına düştüğünü, bu nedenle sokak hayvanlarının soğuktan çok, yiyecek bir şey bulamadıkları için açlığa bağlı donarak öldüklerini söyledi ve vatandaşlara "onların besleyin" çağrısı yaptı.

FOTO:DHA Veteriner Köse, vatandaşlara sokak hayvanları için çağrı yaptı.


Sokakta yaşayan kedi, köpek ve kuşların kışın yiyecek bulmakta zorlandığını belirten Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, imkanı olanların yemek artıklarını evinin önüne bırakarak hayvanları beslemesini istedi. Aç kalan hayvanların enerjilerinin kısa sürede bittiğini kaydeden Köse, `Hayvanlar, beslenemezlerse soğuktan kendilerini koruyamazlar ve ölümler olabilir. Yavru köpek ve kediler ölebilir. Hasta olurlar, solunum yollarında bozukluk olabilir. Enerjisi yüksek besinlerle beslenmeleri lazım. Sokak hayvanları doğanın döngüsü için önemli bir yer tutar. Sokak hayvanlarını herkes imkanları doğrultusunda mutlaka beslemelidir` dedi.

"AÇ KALIRLARSA SOĞUKTAN DAHA FAZLA ETKİLENİRLER"


Sokak hayvanlarının sokakta dahi olsa kışın barınabilecekleri yerler yaptırılabileceğini, belediyelerin izin vermesi durumunda bu yerlerin yapımını hayvanseverlerin üstlenebileceğini belirten Köse şöyle konuştu: "Hayvanlar soğuktan etkilenir ama aç oldukları zaman hayvanlar soğuktan ölebilir. Tok hayvanın soğuktan etkilenmesi çok azdır. Etkilenir ama kendini koruyabilir. Kedi ve köpekler, -15`e kadar dayanabilir. Ama aç kalırlarsa ölürler. Donarak ölmekten kasıt, aç kaldığı için hayvan vücut ısısını da kaybeder ve mücadele edemez. Gıda ve su olduktan sonra soğukla pek bir ilgisi olmaz. Ama her şeyden önemlisi belediyelere düşen bir görev var. Tahta kulübeler yapmalılar. Herhangi bir yere yapılan kulübelerin yanına yiyecek konulursa hayvanlar bu zeminlere yatmaya başlarlar ve soğuktan kendilerini korumuş olurlar. Belediyeler izin verirse bunu yaptıracak hayvanseverler de mutlaka vardır." (DHA)