Otomobil ve teknoloji seçimlerimde sürüden ayrılmayı ve bazı yeni teknolojileri ilk kullanan olmayı seviyorum.
Bu bazen yanında görsel ya da fonksiyonel sıkıntılar getirse de kişisel olarak farklı bir tatmin getiriyor. İşte yıllar önce Samsung Note serisi akıllı telefonları ilk kez piyasaya sürdüğünde cihazı ilk kullananlardan olmuştum. Ne ilginç ki Note, piyasaya ilk kez çıktığında o kadar da ilgi görmemiş ancak büyük küresel reklam kampanyası sonrası tutunmuş ve kendi sınıfını yaratmıştı.
Yedi cihaz sonra (Note Edge’i de sayarsak) artık Note serisi telefonlar bu bilgi ve birikimle en iyi versiyonuyla karşımızda.
Üstelik bu konularda pek de burnundan kıl aldırmayan Apple’ı bile büyük ekranlı bir versiyon üretmeye iten bir modeldir Note.
Şimdi uzun zamandır kullanmaktan ve tasarımından en çok zevk aldığım akıllı telefona dair izlenimlerimi paylaşmak isterim.

2

KADIN VE ERKEKLERE ÖZEL TASARIM

Tasarım: İlk başlarda plastik malzemeler ve heyecan yaratmayan tasarımıyla en büyük rakibi Apple’ın gerisinde kalan Samsung nihayet özgün ve hem kadınlara hem de erkeklere cazip gelen bir tasarım dili oluşturmayı başardı. S7 Edge ile olgunlaşan bu anlayışın zirve noktası Note 7 gibi görünüyor. Ben en sıkıcı olan siyah versiyonunu deniyorum. Ve tasarım açık renklerde kendini daha da gösteriyor. Alt bölümde Edge kavisinin tamamen simetrik devam etmesi, incecik hatları, yeni nesil Gorilla cam kaplamanın dokusu piyasadaki (benim için) en şık akıllı büyük telefona işaret ediyor. Note 7, diğer büyük ekranlı phablet cihazlar gibi seksi küçük versiyonunun birebir büyütülmüş hantal hali değil. Aksine inceliği ve zarafetiyle büyük ekranlı olduğunu gizleyen bir cihaz. Tasarıma önem verenler için bu çok iyi bir haber.
Önemli yenilikler: Samsung Galaxy Note 7 ile gelen en önemli avantajlardan biri sabit hafızanın 64 GB olması. Ve tabi ki bir önceki nesilde çıkarılan ve bizi somurtmayacak gark eyleyen Mikro SD kartın 256 GB desteği ile geri dönmesi. Ayrıca artık bu cihazda da Ip68 korumu sınıfına sahip su ve toz geçirmezlik var. O çok sevdiğimiz özçekimleri suda yapmanın keyfi büyük. Ama telefonu bir GoPro ile karıştırmamak lazım. Lakin ekran suya girince dokunmatik özelliğini yitiriyor. Yine de suya, toza ve Gorilla camı sayesinde 1.5 metreden düşmelere dayanıklı. Ama tabi gerçek hayat, laboratuvar gibi olmuyor. Bazen otuz santimden yumuşak bir düşme bile ekranı kırabiliyor. Yine en önemli değişikliklerden biri artık Samsung’un USB-C tarzı şarj ve daha aktarım noktasına geçiyor olması. Bunun ilk avantajı micro USB gibi tersi düzü olmaması ve çok yüksek Data alışverişini destekliyor olması. Kötü tarafı ise evet yine en baştan bir sürü kablo satın almamız gerekecek olması. Cihazın S7 Edge’e farkı olan ve yıllardır kullanmaktan çok zevk aldığım S Pen’i artık daha hassas. Ve o da su geçirmez. Artık ters olarak da takılabiliyor. Önceki versiyonda sıkışıp kalıyordu ters takınca.

Ve iris tanıma hayatımızda: Bilim kurgu filmlerinin heyecanlı hayallerinin hayatımıza girmesi ilginç gelmiştir hep. Bu kez Görevimiz Tehlike gibi casus filmlerinde gördüğümüz iris tanıma sistemi Note 7 ile hayatımıza giriyor. Sistem gözlerinizi gördüğünüz bir kamera görüntüsüne bir kaç saniye bakınca çalışıyor. Ama bunu harekete geçirmek için yine de bir düğmeye basmanız ve gözünüzü doğru denk getirmeniz gerekiyor. Düşük ışık şartlarında da çalışan sistem benim gözlüğüm ile gün ışığında çalışmakta zorlandı. Ama gözlüksüz sorunsuz çalışıyor.

Müthiş kamera:
Bence Galaxy S7 Edge şu an piyasadaki en iyi akıllı telefon kamerasına sahip. Note 7, 5’ten 4 MP daha az çözünürlüğe sahip. Ama artık kullandıkça anlıyoruz ki ışığa erişemeden mega piksellerin çok da anlamı yok. Note 7, parmak kaydırma hareketleri ile fonksiyonlarına girilen ve birçok farklı ışık şartında gayet net ve canlı renklere sahip fotoğraflar çekebiliyor. Seçmeli odak özelliği ve farklı filtreleri ile fotoğrafı sadece düğmeye basmak olarak görenler için bile çok kolay adapte olunuyor. Pro moda alıp çeşitli efektler denemek ise çok eğlenceli.

1.5 metreden düşmelere dayanıklı olan cihaz, birçok farklı ışık şartında gayet net ve canlı renklere sahip fotoğraflar çekebiliyor. 1.5 metreden düşmelere dayanıklı
olan cihaz, birçok farklı ışık
şartında gayet net ve canlı renklere
sahip fotoğraflar çekebiliyor.


İşlemci pil ve performans: Note 7 önceki nesline göre 500 mAh büyük pil ile geliyor. Ama özellikleri, performansı arttığından dramatik bir pil ömrü farkı olmuyor. Artık tek şarjla iki üç gün çalışan kuvvetli akıllı telefonları görsek keşke. Ama pili tüketen önemli komponentlerden ekran müthiş renkleri ve her ortam ışığında parlaklığı ile harcadığı pili hak ediyor. 5.7 inç büyüklüğünde 2K çözünürlüğe sahip ekranı seveceğinizi düşünüyorum. Exynos 8890 işlemci hızı ile Samsung’un yüzakı. 4 GB RAM artık bu tarz cihazlar için sektör standardı gibi. Android’in Vulkan teknolojisi ile grafik arabirimi video konsol tadında oyunları takılmadan oynamanıza izin veriyor.

Peki almalı mı: Eğer Note 5 kullanıyorsanız hem tasarım hem de performansı yüksek bir cihaz istiyorsanız Note 7 harika bir seçenek. Ama fiyatı (En son gelen TRT payı ile de) hayli yüksek. 3.599 liradan satılması beklenen cihazı almadan Apple iPhone 7S Pro lansmanını beklemekte fayda var.