ABD'de en büyük tartışma konularından biri olan bireysel silahlanma yaşanan saldırılarla bir kez daha ülkede birinci gündem maddesi haline geldi.

AYNI SİLAH KULLANILDI

Yaşanan katliamların ortak noktalarından biri ise saldırganların aynı tür silahları kullanmış olması. 12 Haziran 2016 tarihinde ABD'nin Florida eyaletine bağlı Orlando kentinde eşcinsellerin gittiği bir kulübe düzenlenen silahlı saldırıda, en az 50 kişinin öldüğü, 53 kişi de yaralandı. Omaar Mateen isimli saldırgan öldürülerek etkisiz hale getirilmişti.

1 Ekim 2017'de Las Vegas'ta bir konserde yaşanan saldırıda 59 kişi hayatını kaybetmiş 500'den fazla kişi de yaralanmıştı. Las Vegas saldırısı hala tartışılmaya devam ederken bu kez de Teksas'ta bir kiliseyi basan ve eski bir ordu mensubu olan Devin Patrick Kelley 26 kişiyi katletti

ABD'de son iki yılda gerçekleşen bu üç katliamın ortak bir noktası var. ülkede on binlerce adet satılan AR-15 tipi tam otomatik piyade tüfeği...

Silah ruhsatına sahip herhangi bir ABD'li, bir silah mağazasından AR-15 piyade tüfeğine 500-1000 dolar arasında bir fiyata sahip olabiliyor.

Teksas katliamını gerçekleştiren Devin Patrick Kelley'nin Facebook hesabından paylaştığı AR-15 silahı. Teksas katliamını gerçekleştiren Devin Patrick Kelley'nin Facebook hesabından paylaştığı AR-15 silahı.


ABD'DE TARTIŞILAN SİLAH YASASI

ABD'de bireysel silahlanma yasası olarak da bilinen "Haklar Bildirgesi" 15 Aralık 1791'de anayasaya dahil oldu. Bu yasada "vatandaşların silah bulundurma ve taşıma hakkı ihlal edilemez" maddesi de yer alıyor.

Ülkede yaşanan son saldırıların ardından ABD'deki bireysel silahlanma karşıtı kişilerin ve örgütlerin sesleri daha yüksek çıkmaya başladı.