25 Eylül'de yapılan sözde bağımsızlık referandumunda oy sayım süreci tamamlanmadan skandal bir habere imza atıldı. IKBY ve Mesud Barzani'ye yakın Rudaw haber portalı, "devletleşmesi halinde" bölgenin nasıl yönetileceğinin planını adeta ortaya döktü.

[old_news_related_template title="IKBY, Bağdat'ın talebini reddetti" desc="Tartışma yaratan sözde bağımsızlık referandumunda oy sayım işlemleri devam ederken IKBY'den açıklama geldi. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, havalimanlarının Bağdat yönetimine teslim edilmesi talebini reddetti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/09/sur-sondakika-129-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/ikby-bagdatin-talebini-reddetti-2026882/"]

Haberde, sözde devletin yüzölçümünün 78 bin kilometre ve nüfusunun da 7 milyondan fazla olmasının beklendiği ifade edilirken, "Yeni devlet; Erbil, Süleymaniye, Kerkük, Halepçe ve Duhok olmak 5 ili kapsayacak. Nüfus artış hızı yüzde 2.5, kişi başına aylık gelir 400 bin dinar (325 dolar) olacak" yorumu yapıldı.

[old_news_related_template title="Son dakika... Korkutan sonuç! Tansiyon her an yükselebilir! Tartışmalı referandumda sayım sürüyor..." desc="Başta ABD, Türkiye ve İran olmak üzere birçok ülkenin itiraz ettiği ve uluslararası kamuoyunda oluşan baskıya rağmen IKBY lideri Mesud Barzani'nin geri adım atmadığı referandumda ilk sonuçlar geldi. Barzani ve heyeti sözde referandum sonunda sevinç gösterilerine başladı ama sınırları kapanan IKBY'nin eli kolu bağlandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/09/kurt2.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/referandum-sandigindan-ilk-sonuclar-geldi-2025096/"]

Habere görüş veren enerji politikaları uzmanı Şalaw Abdulhalik, bölgenin toplam 70 milyar varil petrol rezervine sahip olduğunu söyledi.