Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün İlim Yayma Vakfı'nın Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Başbakan Angela Merkel'e yönelik "Nazi uygulaması yapıyorsun" ifadesini kullandı.

Erdoğan'ın Nazi söylemine yanıt veren Gabriel, "Sabırlıyız ama aptal değiliz" dedi. Passauer Neue Presse gazetesine konuşan Gabriel, Nazi suçlamalarını şoke edici olarak nitelendirirken, "Bu nedenle Türk mevkidaşıma burada sınırın aşıldığını açıkça bildirdim" ifadesini kullandı.

[old_news_related_template title="AB Komisyonu Başkanı'ndan flaş 'Türkiye' açıklaması!" desc="AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Türkiye’nin Birliğe üyeliğinin AB'nin istememesi değil, Ankara'nın isteksizliği nedeniyle olmayabileceğini ifade etti. Juncker, Türkiye’de idamın yeniden getirilmesinin ise üyelik görüşmelerinin sonu olacağını vurguladı. Türkiye ile yapılan geri kabul anlaşmasına ilişkin de konuşan Juncker, 'Türkiye bu anlaşmayı iptal etmeyecektir. Erdoğan birçok kez tehdit etmiş olsa da, ben bu tehditlerle büyüdüm” dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/03/2017-03-15t095526z_1163231686_rc1cfaee3820_rtrmadp_3_europe-politics.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/ab-komisyon-baskani-juncker-idamin-getirilmesi-kirmizi-cizgimiz-1743528/"]

TÜRKİYE'YE AB KAPILARINI KAPADI


Önceki gün de haftalık “Der Spiegel” dergisine konuşan Gabriel, Türkiye’nin bundan sonra Avrupa Birliği üyesi olmasını ‘gerçek dışı' olarak tanımladı.

"Türkiye, AB üyeliğine hiçbir zaman olmadığı kadar uzak" diyen Gabriel, Türk politikacıların Almanya'daki mitinglerinde Almanya’ya yönelik kullanacakları sözlerin içeriğine göre, konuşmalarını yasaklama hakkını saklı tuttuklarını da söyledi.

[old_news_related_template title="Almanya AB kapısını Türkiye'ye kapattı" desc="Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, 'Türkiye, AB üyeliğine hiçbir zaman olmadığı kadar uzak' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/03/shutterstock_600513515.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/almanya-ab-kapisini-turkiyeye-kapatti-1743015/"]

Kendini "Türk dostu" olarak tanımlayan Gabriel, Türkiye'nin AB üyeliği konusunda eskiden şüpheleri olduğunu, bu görüşüyle partisi sosyal demokrat SPD içinde azınlıkta kaldığını ve Başbakan Angela Merkel'in önerdiği "imtiyazlı ortaklık" fikrine de sıcak bakmadığını ifade etti.

SCHULZ DA SERT ÇIKTI


Öte yandan, dün düzenlenen kongrede rekor bir destekle Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) Genel Başkanlığı'na geçen Martin Schulz, Erdoğan'ın sözlerini "küstahlık" olarak nitelendirdi.

Schulz, ARD televizyonuna yaptığı açıklamada "Dost bir ülkenin cumhurbaşkanının bu ülkenin başbakanını bu şekilde aşağılaması küstahlıktır" dedi.

Schulz, "NATO üyesi ve AB üye adayı bir ülkenin devlet başkanının uluslararası diplomasi kurallarını çiğneyemeyeceğinin Erdoğan'a anlatılması gerektiğini, ancak onun bir devlet başkanına yakışmayan tutumunu sürdürdüğünü" sözlerine ekledi.