• Britanya Bağımsızlık Partisi lideri Paul Nuttall, partisinin Parlamento'da tek bir sandalye alamamasının ardından görevinden istifa edeceğini açıkladı.

• BBC 'acil' koduyla geçtiği haberde, Theresa May'in yerel saatle 12:30'da (TSİ14:30) Buckhingham Sarayı'na çıkarak, Kraliçe Elizabeth'ten yeni hükümeti kurmak için yetki isteyeceğini duyurdu.

• Resmi olmayan sonuçlara göre; seçime katılım oranı yüzde 68 civarında. Bu oran, 1997 seçimlerinden bu yana en yüksek rakam.

DUP'LA KOALİSYON MU?


• Başbakan May, istifa etmek yerine, seçimlerden birinci parti olarak çıkmanın avantajını kullanmak isteyebilir. Bu tabloda May, Kuzey İrlandalı Demokratik Birlik Partisi'yle (DUP) koalisyon görüşmeleri yapabilir. Zira DUP 10 milletvekili çıkardı ve DUP'lu siyasetçiler, oy sayımına geçildiğinde Muhafazakâr Parti'yle pazarlıklara açık olduklarını duyurmuştu.

• BBC'ye de bir mülakat veren Corbyn, "Biz güçlü ve umutlu politikalarımızı sunduk ve halktan müthiş bir karşılık aldı. Sanıyorum bu seçimi kimin kazandığı çok açık" dedi. Hükümet kurma umudu taşıyıp taşımadığına ilişkin bir soruya solcu lider, "Bize güvenen insanlara hizmet etmeye hazırız" yanıtını verdi.

• Sky News kanalına konuşan Corbyn, Brexit müzakerelerinin başlaması gerektiğini söyledi. 19 Haziran'da start verilmesi planlanan müzakerelerin ertelenmesine yönelik bir soru üzerine Corbyn, "50'nci Madde yürürlüğe girdiği için müzakereler başlamalı. Bizim pozisyonumuz çok net. Biz iş öncelikli bir Brexit istiyoruz. Bu yüzden en önemli şey Avrupa'yla ticaret anlaşması" dedi.

4 BÖLGE KALDI! SON TABLO ŞÖYLE


• 650 üyeli Parlamento'da 646 seçim bölgesi netleşmiş durumda. Bu tabloya göre oy dağılımı ve milletvekili sayıları şöyle: Muhafazakar Parti: Yüzde 42, 315 vekil. İşçi Partisi: Yüzde 40, 261 vekil. İskoç Ulusal Partisi: Yüzde 3, 35 vekil. Liberal Demokratlar: Yüzde 7, 12 vekil. Demokratik Birlik Partisi: Yüzde 1, 10 vekil.

• BBC Politika editörü Laura Kuenssberg, Başbakan May'in istifasını bugün açıklamak gibi bir niyeti olmadığını söyledi.

• Theresa May seçimden beklediği sonucu alamazsa istifa edeceğinin sinyalini kısa bir süre önce vermişti. May, "Sadece altı sandalye kaybedersem bu seçimi kaybedeceğim ve Jeremy Corbyn Avrupa'yla müzakere masasına oturacak" diye başladığı makalesini 20 Mayıs tarihinde sosyal medya hesaplarından paylaşmıştı.

[embed>https://twitter.com/theresa_may/status/865855578454806529[/embed>

• Sandıkların büyük bir bölümünde sayım işlemi sonuçlanırken, oy oranları şöyle görünüyor: Muhafazakâr Parti yüzde 42.4, İşçi Partisi yüzde 40.1, Liberal Demokratlar yüzde 7.2, İskoç Ulusal Partisi (SNP) 3.1, Britanya Bağımsızlık Partisi (UKIP) 1.9, Yeşiller 1.6 ve Demokratik Birlik Partisi (DUP) yüzde 1.

• Herkes bu sorunun yanıtını merak ediyor... Muhafazakârlar Westminster'da çoğunluğu kaybetti, ancak seçimlerden birinci parti olarak çıkmayı başardı. Peki şimdi ne olacak? En çok milletvekiline sahip olan parti mi hükümeti kuracak? Böyle bir zorunluluk yok. Seçim sonuçları resmen açıklandığında, en çok vekil çıkaran parti kazanmış olacak, o partinin lideri ise hükümeti kurmak için görevlendirilecek. Ancak bu seçimlerde tablo değişebilir. Hiçbir parti Muhafazakârlar ile hükümet kurmaya yanaşmazsa, İşçi Partisi diğer küçük partilerle koalisyon oluşturabilir.

KADIN REKORU KIRILDI


• Associated Press haber ajansı şimdiye kadar 192 kadının milletvekili seçildiğini duyurdu.

• Citibank analistleri, Theresa May'in bugün istifa etmesini tahmin ettiklerini açıkladı.

• İngiliz Reuters haber ajansı, saat 07:51'de 'acil' koduyla geçtiği haberde, May'in şu an itibarıyla çoğunluğu kazanma ihtimalinin bulunmadığını yazdı. Reuters, bu bilgiyi kısmi sonuçlara göre yaptığı hesaplamalara dayandırdı. Zira açıklanmayan sadece 17 seçim bölgesi kaldı. Muhafazakârlar 308, İşçiler 258, SNP 24, Liberal Demokratlar ise 12 sandalyede.

FOTO: REUTERS/ İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn FOTO: REUTERS/ İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn


• İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson'ın Başbakan May'in yerine Muhafazakar Parti'nin lideri olmak için kolları sıvadığına dair dedikodular var. Buzzfeed sitesinin politika editörü Kim Waterson, sosyal medya hasabından bu konuyu dillendirdi.

• 2014'teki İskoçya referandumunun arkasındaki isim olan İskoç Ulusal Partisi (SNP) eski lideri ve İskoçya eski Başbakanı Alex Salmond, seçim bölgesi Gordon’da koltuğunu Muhafazakârlara kaptırdı.

CORBYN'DEN İSTİFA ÇAĞRISI


• İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, seçim sonuçlarının netleşmesinin ardından Başbakan May'i istifaya davet etti. Londra'da değerlendirmelerde bulunan Corbyn, "Bu seçim çağrısı, Başbakan'ın büyük bir çoğunluk kazanarak, gücünü ortaya koyması için yapıldı. Bu geceki sonuçlardan bir mesaj çıkarsa, bu şudur: Başbakan bir yetki almak istediği için bu seçimi istedi. Ve aldığı yetki, Muhafazakârların kaybolan sandalyeleri, kaybolan oyları, kaybolan desteği ve güveni oldu. Bunun gitmek için ve bu ülkenin tüm halkını hakkıyla temsil edecek bir hükümetin yolu açmak için yeterli olduğunu düşünüyorum."

•  Başbakan Theresa May, İngiltere’nin güney doğusundaki seçim bölgesi Maidenhead’de yaptığı konuşmada ‘istikrar’ vurgusu yaptı. May, “Şu anda bu ülkenin, her şeyden daha fazla ihtiyacı olan, bir istikrar süreci” dedi ve ekledi: “Eğer Muhafazakâr Parti sandalyelerin çoğunluğunu ve muhtemelen oyların çoğunu kazanırsa bu durumda üzerimize düşen görev, bu istikrar sürecini sağlamak olacaktır ve tam olarak yapacağımız budur”.

İŞÇİ PARTİSİ'NDEN BÜYÜK KAZANIM


• İskoçya Başbakanı ve SNP lideri Nicola Sturgeon, "SNP’nin İskoçya’da seçimleri kazandığını ancak yardımcısı Angus Robertson’ın koltuğunu kaybetmesinden dolayı üzgün olduğunu" söyledi. Seçimleri Theresa May için 'felaket' olarak nitelendiren Sturgeon, ilerici ittifakta rol alabileceklerini söyledi.

FOTO: REUTERS/ Muhafazakâr Başbakan Theresa May'in yaşadığı şok yüzüne böyle yansıdı. FOTO: REUTERS/ Muhafazakâr Başbakan Theresa May'in yaşadığı şok yüzüne böyle yansıdı.


• BBC'nin tahminine göre; Muhafazakâr Parti 15 sandalye kaybederken, solcu lider Jeremy Corbyn liderliğindeki İşçi Partisi büyük bir atılım yaparak Avam Kamarası'ndaki temsilci sayısını 30 artırıyor.

• 650 üyeli Parlamento'da 600 seçim bölgesi netleşmiş durumda. İngiliz yayın kuruluşu BBC'nin projeksiyonu da benzer bir sonuca işaret ediyor. May liderliğindeki Muhafafazakârlar 316 sandalye kazanarak, çoğunluğu kaybedecek. İşçi Partisi'nin ise 262 milletvekili çıkarması bekleniyor.

SANDIK ÇIKIŞ ANKETLERİNE GÖRE BÜYÜK DARBE


• Oy kullanma işleminin bitmesiyle açıklanan sandık çıkış anketlerine göre; Muhafazakâr Parti 314, ana muhalefetteki İşçi Partisi 266 milletvekili çıkarabiliyor.

• 2015 seçimlerinde Muhafazakâr Parti 650 sandalyeli Parlamento'ya 331, İşçi Partisi ise 232 milletvekili sokmuştu.

• Seçimlerin favorisi Theresa May liderliğinde Muhafazakâr Parti'ydi. Önde gelen kamuoyu araştırma şirketleri, Muhafazakârları İşçi Partisi'nin 11-12 puan önünde gösteriyordu. Ancak yarışın başa baş geçeceğini öngören anketler de yayınlandı.

İngiliz Reuters haber ajansı, Başbakanlık Konutu'nun bu fotoğrafını abonelerine servis etti. Seçim sonuçlarına göre; Downing Street 10 Numara'nın sahibi değişebilir. İngiliz Reuters haber ajansı, Başbakanlık Konutu'nun bu fotoğrafını abonelerine servis etti. Seçim sonuçlarına göre; Downing Street 10 Numara'nın sahibi değişebilir.


• 46.9 milyon kayıtlı seçmen, Parlamento'daki 650 milletvekilinin tamamını seçiyor. İngiltere'de 326 sandalye kazanan çoğunluğu elde ediyor.

• Sandıklar 22:00'de (TSİ 00:00) kapandı ve akabinde oy sayım işlemine geçildi.

• Ülke genelinde 40 bini aşkın sandıkta oy verme işlemi dün yerel saatle 07:00'da (TSİ 09:00) başladı.

• Başbakan Theresa May, 18 Nisan'da, "Britanya’nın AB’den ayrılma kararı (Brexit) verdiği referandum sonrasında ülkenin açıklık, istikrar ve güçlü liderliğe ihtiyacı olduğunu" ifade ederek, erken seçim kararını açıklamıştı.

TERÖR SALDIRILARI GÖLGESİNDE BİR SEÇİM


• İngiltere'de seçimler, iki buçuk ay içinde peş peşe yaşanan terör saldırılarının gölgesinde geçti.

» İlk saldırı 22 Mart'ta başkent Londra'da yaşanmıştı. Khalid Masood adlı saldırgan, Parlamento binasına çıkan Westminster Köprüsü üzerinde aracıyla yayaları ezdi. Parlamento’nun bulunduğu yerleşkenin çitlerine çarpan Masood, aracından inerek bir polisi bıçaklayarak öldürdü. Saldırgan güvenlik güçleri tarafından öldürülürken, olayda Masood dahil 6 kişi hayatını kaybetti.

» İkinci saldırı ise 22 Mayıs'ta ABD'li pop yıldızı Ariana Grande'nin Manchester Arena’daki konserinin hemen bitiminde gerçekleşti. Libya asıllı Salman Abedi, konser salonunun fuayesinde üzerindeki el yapımı bombayı patlattı. Saldırıda 22 kişi hayatını kaybetti, 112 kişi ise yaralandı.

» Son saldırı ise 3 Haziran'da yine Londra'da yaşandı. Beyaz bir kamyonet başkentin merkezinde bulunan London Bridge üzerinde kaldırıma çıkarak yayaların arasına daldı. Akabinde köprünün güney bitişiğinde bulunan, restoranları ve barlarıyla ünlü Borough Market semtinde araçtan inen saldırganlar, çevredeki insanları bıçakladı. Olayda 7 kişi hayatını kaybederken, 3 saldırgan polis tarafından vurularak öldürüldü.

• İngiltere'de son saldırının ardından bugün gerçekleşen seçimlerin ertelenmesi gündeme gelmişti. Ancak Başbakan Theresa May, saldırıdan bir gün sonra kameraların karşısına geçerek, seçimlerin planlandığı gibi 8 Haziran'da gerçekleşeceğini duyurmuştu.