Hükümet tarafından taşeron işçilerin son durumu hakkında yapılan açıklamalar bazı taşeron işçileri sevindirmedi. Yeni taşeron düzenleme ile birlikte 900 bin taşeron işçiden yalnızca bir kısmı 4D kadrosuna alınacak. Peki diğer taşeron işçiler hangi kadroya alınacak? Taşeron için açılan 4D kadro nedir? İşte taşeron işçilerin kadroya geçerken bilmesi gerekenler ve 4D kadro hakkında detaylar...

4D KADRO NEDİR?

4D taşeron işçilerin kadroya alınmasında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’ndaki 4/D statüsüdür. Taşeron işçiler bu kadroya alınarak kamu işçisi olacaklar. İşte konuya ilişkin Bakan Sarıeroğlu'nun yaptığı açıklama:

Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Jülide Sarıeroğlu:

Çok fazla taşerona verilmiş olan iş var kimseyi kırmadan dışında tutmadan en iyi model bu olduğu için bu şekilde sonuca ulaştık. 450 bin kişiyi tam kadrolu olarak almış olacağız. Çok büyük bir rakam bu. Ben bazı rakamları da vermek istiyorum. Hali hazırda bu direkt kadroya aldığımız kardeşlerimizle ilgili olarak işçi 4/D sayısı 109 bin kişi. 109 bin işçimiz var kamuda biz 450 bin kişiyi kadroya alıyoruz. Yaptığımız işin büyüklüğünü anlatmak açısından bu rakamı vermeliyim.

Bu anlamda ben gerçekten hayırlı olmasını diliyorum. İkinci aşamada belediyelerde ve il özel idarelerde çalışan kardeşlerimizin durumu var. Buradaki kardeşleri belediye iktisadi teşekküllere alıyoruz. İl özel idarelerinde de böyle olacak.

BELEDİYELERDE ÇALIŞAN TAŞERON İŞÇİ NE OLACAK?

Yeni düzenlemeye göre bakanlıklar, genel müdürlükler, üst kurullar ve üniversitelerde çalışan ve önemli bir bölümü memurun işini yapan 450 bin taşeron işçisi ‘kamu işçisi' ismiyle 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'ndaki 4/D statüsünde devlet kadrosuna alınacak. Bunların dışında kalan belediyeler ile il özel idarelerinde çalışan yaklaşık 400 bin taşeron işçisine ise belediyelerin iktisadi teşebbüslerinde (BİT) kadro verilecek. Dolayısıyla bu işçiler 657 sayılı yasanın dışında bırakıldı, daha düşük bir güvence ile çalışacaklar.









EMEKLİ OLANLARA KADRO YOK

Özel statülü mü olacaklar? Ayrı bir kanunla mı düzenlenecek? Belli bir yaş kriteri olacak mı? Bunların hiçbirini koymadık.

Mevcutta çalışan herkes gerekli şartlarda istihdamları sağlanacak. Yaş, eğitim kriteri yok. Emekli maaşı alanların kadroya geçme şansı yok. Emekli maaşı alıp taşeronda çalışanlar sadece alınamıyor. Emekliliklerine 1 yıl dahi kalsa kadroya geçişleri sağlanacak.

Askerde ve doğum izninde olan, değişiklik öncesi sözleşmesi feshedilenler için hassasiyet gösterdim.

Düzenlememizi yaparken bunu vurgulayan bir düzenleme gerçekleştirdik. Doğum iznine ayrılmıştır, raporlu, askerde olanlar ile ilgili de kapsamımız içindeler. Dönüş sonrası kadrolu çalışmalarını sürdürecekler.

[old_news_related_template title="Taşeronda tam kadro merakı: Bakan 'bir, iki gün içinde...' dedi | Taşeronda son durum" desc="Taşeron işçilerin gözü kulağı hükümet tarafından hazırlanan yeni düzenlemede... Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Jülide Sarıeroğlu, taşeron işçiler ne zaman kadroya alınacak sorusu için net tarih verdi. İşte Bakan Sarıeroğlu'nun açıklaması ve taşeron düzenleme hakkında ayrıntılar.." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/12/taseron-5.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/taseronda-son-durum-bakan-tarih-verdi-bir-iki-gun-icinde-2135480/"]

TAŞERONA 52 GÜNLÜK HEDİYE

Kamuya bağlı kurulan taşeron çalışanların özlük ve çalışma hakları da tam kadrolu işçi olan bu grubumuz kamuda 450 bin kişiyi kadroya geçiriyoruz. Önemli bir iş yapıyoruz. Bu anlamda devri yapılacağı zaman çalışma barışı için bir sıkıntı yaşamak istemiyoruz. Her alanda çalışıyorlar. Vatandaşa sunulan hizmette herhangi bir aksama yaşanmasın arzumuz oldu. Herkesin mevcut şartları ile geçiriyoruz. Aynı maaş ile geçiriyoruz ama 52 günlük bir hediyemiz olacak. 52 günlük ek bir gelir seviyesi olacak.

En son çalıştıkları kıdemleri esas alarak geçişleri sağlayacağız ve tüm haklar korunacak. Başbakanımızın görüşü doğrultusunda bu görüşü ilerleteceğiz. Muhalefetin de desteğini bekliyoruz. Belediye şirketlerinde 99 bin kişi çalışıyor. Bu anlamda inşallah tüm meclis çatısı altındaki partiler ile mesaimizi harcarız diye umut ediyorum.

Geçişleri en kısa sürede yaparsak bizim için olumlu olacak diye inanıyoruz. Bu yüzden başvurularını alacağız. Çok hızlı bir biçimde beyanları alacağız. Dava açmışlar ise Karayollarındaki bir örneği var. Feragat söz konusu olması gerekecek.

Temiz bir sayfa açıyoruz hep birlikte. Herkes ile ilgili güvenlik soruşturması var. Bunu yapmak durumundayız. Bu bir zorunluluk. Yine şuanda kamuda işçi olarak çalışmak isteyen herkes bir sınava giriyor. Biz bunun eleme esaslı olmayacağını özellikle vurgulamak istiyorum.

Samimiyetle bir çalışma ortaya koyduk. 450 bin dedik artık, eleme söz konusu değil. Yıllardır talep ettiler zaten çalışıyorlardı. Yıllardır birlikte hizmet yaptığımız kişiler. Sağlık Bakanlığı kendisi organize edecek. Bizim kontrolümüzde olacak tabii. Ne olursa olsun yapılan iş belli. Herkesin alanı belli, o alanları ile ilgili olarak prosodür bir şey. Bu sınavlar olacak. Yapmamız gereken bir şeyi yapmış olacağız. Bir tereddüt olmasın.

[old_news_related_template title="Taşeron başka bahara mı kalıyor? Taşerona kadro düzenlemesinde son durum" desc="Taşeron işçilerin kadroya geçirileceğine dair açıklamalar ardı ardına gelmişti ancak taşeron düzenlemenin ne zaman uygulamaya geçirileceği hala netleşmedi.Taşeron işçisinin önüne yeni detaylar çıkması kafa karışıklığına neden oluyor. Taşeron düzenlemesinin Meclis'e gelse bile Ocak 2018 kalacağı belirtildi. Taşeron hakkındaki düzenleme 2018 bütçe görüşmeleri sonrası mı gündeme gelecek? İşte merak edilenler..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/12/vergi-para.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/taseron-iscisini-uzecek-gelismeler-taseron-yeni-yila-mi-kaldi-2131437/"]

ALO 170 HATTI

Az önce arkadaşlarımızla toplantı yaptık. Sorular geliyorlar, ben bunları açıklamak istiyorum. Kafalardaki sorunları Alo 170 hattından bir birim oluşturduk. Soruları oraya iletebilirler. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın sayfasında bir link oluşturduk. Bu sorulardaki kafa karışıklığı gidermeyi düşünüyoruz.

Şimdi SGK istihdam verileri ile ilgili değişik bir ortam ile karşı karşıyayız. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bir yıldır bir milli istihdam seferliğimiz var. Çok başarılı sonuca ulaşmış durumda. Bu bağlamda verileri veriyoruz. Sürekli sorular soruluyor. Haksız bir ithamla karşı karşıyayız. Yaklaşık 2 yıldır bizim istatistiklerimizi açıkladığımız yer aynı şekilde duruyor. Eylül ayı verilerimizde bir değişiklik olmadan yer alıyor.

Bakanlık olarak işçinin, esnafın, emeklinin herkesi koruyan bir bakanlık. Asgari Ücret Tespit Komisyonu da 3 taraflı çalışıyor. Üçlü yapıda çalışan komisyonda herkesin adım atması esastır. Birlikte 1 ay boyunca çalışacağız. İşçi ve işverenlerimizden fedakarlık istedik. İşçilerimizden fedakarlık bekliyormuşuz gibi oldu.

Atılması gereken adımları attık. Politikalarımızı oluşturduk. Sözler çarpıtıldı. İnşallah bir müjde vereceğiz. Çalışanlarımızın hakkını hukukunu korumak bizim boynumuzun borcu. Ezilmemelerini sağlamamız lazım. İnşallah tüm kesimler açısından hayırlı uğurlu bir sonuç olur. Ben bu niyetlerle bakıyorum çalışmalarımıza.