Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yayınladığı Çevre Denetim Raporu’nda ‘yandaş firma kayırması’ iddiası gündeme geldi. CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, “ÇED gerekli değildir” kararı verilen 3 bin 157 projeyle ilgili olarak Çevre Bakanlığı’na yönelttiği soru önergesinde, “Bunlar, yandaş firmalara ait projeler midir” diye sordu.

Çevre Denetim Raporu’na göre 2016 yılı içerisinde toplam 3 bin 562 proje değerlendirildi. Bu projelerden 405’ine ÇED olumlu, 3 bin 157’sine ÇED gerekli değil, 95’ine ise ÇED gerekli kararları verildi. CHP’li Akın’ın Bakan Mehmet Özhaseki’ye yönelttiği sorular şöyle:

“ÇED gerekli değil kararı verilen 3 bin 157 projenin çevreye olabilecek olumlu ve olumsuz etkileri hangi kriterlere göre belirlenmiştir? Bu 3 bin 157 projenin oluşturabileceği olumsuz etkilere karşı ne gibi önlemler alınmıştır? Projelerin yüzde 46’sını oluşturan petrol-madencilik sektörleri çevreyi tahrip etme gücü yüksek projelerdir. Çevresel etkileri değerlendirilmeyen bu projelerin ekolojik toplumsal ve ekonomik zararları hesaplanmış mıdır? ÇED gerekli değil kararı verilen projeler hangi şirketlere aittir? Bunlar arasında Cengiz, Kolin, Kalyon’a ait projeler var mıdır?”