Başbakan Binali Yıldırım yaklaşık 1 milyon taşeron işçiyi bu yılın sonuna kadar kamu kurumlarında kadroya alma sözü vermesine karşın Maliye ve Çalışma Bakanlıkları da dahil tüm kamu kurumlarının taşeron firmalarla ileriye dönük 3 yıllık sözleşme yapmak üzere yeni ihale açtığı ortaya çıktı.

[old_news_related_template title="Taşeron işçiler için koşullar değişecek! Kadro, maaş, statü..." desc="Taşeron işçilerin sabrı tükeniyor. Başbakan ve Bakanların yıl sonuna kadar bu işi çözeceğiz mesajı beklentiyi arttırdı. Taşeron 2018 yılından itibaren hangi haklara sahip olacak diye merak ediliyor. İşçiler kadro ve maaş düzeltmesi bekliyor. En önemli konulardan biri de sosyal haklar... Peki taşeronda gelinen son nokta ne. İşte art arda gelen son dakika açıklamaları..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/09/taseron.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/taseron-isciler-dikkat-eger-gerceklesirse-taseronda-son-durum-2080076/"]

Hükümetin yıl sonuna kadar taşerona kadro verip veremeyeceği merakla beklenirken, kamu kurumlarının ihalelerinin yayımlandığı Kamu İhale Kurumu’nun (KİK) EKAP platformunda (Elektronik Kamu Alımları Platformu) birbiri ardına taşeron ihalelerinin yayımlanmaya başlaması büyük şaşkınlık yarattı. Kamu kurumlarının bu yılın sonunda sözleşme süreleri sona erecek temizlik, yemek ve güvenlik gibi taşeronlara yaptırdığı işlerin yeniden ihaleye çıkarılıp çıkarılmaması konusunda Maliye’den görüş istediği, Maliye’den gelen olumlu yanıt üzerine ileriye dönük 36 aylık (3 yıl) sözleşme yapmak üzere ihalelere çıkıldığı ifade edildi.

[old_news_related_template title="Taşeron için 20 maddelik kanun geliyor! Hükümetten art arda taşerona kadro açıklaması" desc="Taşeron işçilerin çilesi bitecek mi? Hükümet verdiği sözü tutacağını söylüyor. Başbakan yıl sonuna kadar çözüm vaat ediyor.  Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın son açıklamasına göre;  toplam 771 bin taşeron işçi çalışıyor. Ayrıca Ağbal'ın açıklamasına göre; ücret sınırlamasının sadece 8 bin taşeron işçiyi kapsıyor. İşte taşeron işçide son durum. Kadro bekleyen işçileri ilgilendiren son dakika açıklamaları..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/10/taseron-880.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/taseron-icin-20-maddelik-kanun-geliyor-hukumetten-art-arda-son-dakika-taseron-aciklamasi-2058868/"]

KADRODAN VAZ MI GEÇİLDİ?


Kamu kurumlarının EKAP’ta her gün yaklaşık 10 bin kişinin çalışacağı 150-200 civarında yeni taşeron ihalesi yayımlaması, “Hükümet işçileri kadroya almaktan vaz mı geçti?” sorularını akla getirdi. Çünkü ihaleler, taşeron şirketlerle 1 Ocak 2018 tarihinden başlayıp 31 Aralık 2020 tarihine kadar devam edecek hizmet sözleşmesi imzalanmasını öngörüyor. Eğer sözleşmeler imzalanırsa yaklaşık 1 milyon işçinin taşerondaki kadrosu 3 yıl daha devam edecek. Sözleşme imzalandıktan sonra yasa çıkar da çalışanlar kamu kadrosuna alınırsa bu sefer de kamu kurumları sözleşmeden tek taraflı caydıkları gerekçesiyle firmalara yüklü miktarlarda tazminat ödemek zorunda kalacak.

KREDİLERİ GERİ ÇAĞIRDILAR


Hükümetin bir yandan kadro sözü verip diğer yandan taşeron firmaları ihaleye çağırması, kamuda iş yapan yaklaşık 17 bin firma üzerinde de büyük belirsizliğe yol açtı. Yeni ihalelere teklif verebilmek için bankalardan teminat mektubu almaya çalışan çok sayıda taşeron firmaya bankaların olumsuz yanıt verdiği, hatta bankaların eski teminat mektuplarıyla kredileri firmalardan geri istedikleri öğrenildi.

100 BİN KİŞİ İŞSİZ KALABİLİR


Maliye ve Çalışma Bakanlıklarıyla görüşen, ancak net yanıt alamayan firma temsilcileri, mevcut sistemden vazgeçilmesi halinde 17 bin firmanın batacağını, bu firmaların kendi bürolarında çalışan yaklaşık 100-150 bin personelin işsiz kalacağını bakanlıklara bildirdiler. SÖZCÜ’ye konuşan firma temsilcileri, taşeron sisteminden vazgeçilmesi halinde batan firmaların işçilerin son aydaki maaşı ile SGK primi ve vergileri ödeyemeyeceğini, devletin bu parayı banka teminat mektuplarını bozarak tahsil etmeye çalışacağını, bunun da bankacılık sektöründe büyük zarara yol açacağını anlattı. Firmalar, yeni sisteme geçilmesi halinde
milyarlarca liralık makine ve ekipmanın hurdaya çıkacağına dikkat çekti.

İŞÇİLERİ FİRMA DEĞİL AKP SEÇİYOR


SÖZCÜ’ye konuşan taşeron firma yetkilileri, AKP’nin iktidara geldiği günden bu yana, kamu kurumlarında çalıştırdıkları taşeron işçilerin tamamına yakınını firmaların değil, kurum yöneticilerinin AKP’den gelen listeler doğrultusunda işe aldığını ifade ettiler. “2 bin personelim var, hiç birini ben seçemedim” diyen bir firma yetkilisi, “Hatta bazı kadın avcısı bürokratların, işe alma yetkisini kendi çirkin emelleri için kullandıklarına bile şahit olduk” dedi.