Vestel, geliştirdiği akıllı bastonu, 14-15 Haziran’daki BM toplantısında anlatacak. Vestel, engellilere yönelik yaptığı projelerle Birleşmiş Milletler (BM) gündemine girdi. Toplam 435 engelli çalışana istihdam sağlayan Vestel, dünyada WeWalk, Türkiye’de ise ‘Akıllı Baston’ olarak bilinen ve görme engelli bireylere yolda rehberlik edecek projeyi YGA ortaklığı ile geliştirerek, 2 ay içinde piyasaya sunmaya hazırlanıyor.

Projeye ilişkin ticari bir amaç gütmediklerine işaret eden Vestel İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan, bu alandaki çalışmalarını anlatmak üzere 14-15 Haziran tarihlerinde BM daveti ile katılacakları oturumda bir sunum yapacaklarını açıkladı.

YARASALAR İLHAM VERDİ


Young Guru Academy (YGA) Görme Engelliler Proje Lideri Kürşat Ceylan ve pek çok bağışçının katılımı ile geliştirilen akıllı baston, görme engelli bireylerin telefonlarıyla eşleştiriliyor. Böylece engelliler, birçok işlemi baston üzerinden yapma imkanına kavuşuyor. Proje, etrafa yaydıkları ultrasonik dalgalar ve bu dalgaların etraftaki objelerden gelen yansımalarına göre gidecekleri yönü belirleyen yarasalardan ilham alıyor. Bu sayede görme engelli kullanıcı, bel ve baş hizasına gelen herhangi bir engelle karşılaştığında bastondan yayılan titreşimle uyarılıyor.

Ayrıca navigasyon görevi görecek baston sayesinde görme engelliler kolayca yol bulacak. Tüm bu projelerin BM bünyesinde yapılacak sunumu için ön bir görüşmeye gittiğini ve beklemediği oranda olumlu tepki aldığını kaydeden Turan Erdoğan “Oradaki insanların ilgi ve alakası ön görüşmede çok iyiydi. Biz ön elemeden geçer mi geçmez mi derken BM ilgili departmanı hemen sunum istedi. Özel oturum ‘Vestel erişilebilirlik’ başlığı ile gerçekleşecek” diye konuştu.

ŞİRKET OLARAK YASAL ORANI AŞTIK


Turan Erdoğan, işletmelerde yasal olarak yüzde 3 oranında engelli çalıştırmanın zorunlu olduğunu söyledi. Erdoğan, “Biz ise 435 engelli çalışan ile yüzde 5 seviyesindeyiz. Beyaz eşya ürünlerinde görme engelliler için Braille Alfabesi’ni yapıştırıyoruz. Renk körleri için de TV izlemelerini kolaylaştıracak bir yazılım yaptık. Görme engelliler telefonları kendilerine göre hazırlanmış kurulumla kullanabiliyor” dedi.