Anayasa paketinin görüşmelerinin en az 15 gün sürmesi bekleniyor. TBMM'de Genel Kurul'daki görüşmelerde, paketin doğrudan kabul edilmesi için 367 vekilin desteğini alması gerekiyor. AKP ile MHP'nin oyu bu orana yetmiyor.

Ancak paket, 330 vekilin desteğini alırsa, referanduma sunuluyor. AKP ve MHP'nin vekil sayısı ise, tüm vekillerin"evet" oyu vermesi halinde paketin referanduma götürülmesine yetiyor.

[old_news_related_template title="Ulaştırma Bakanı'ndan İngiliz bayrağı logolu mont açıklaması" desc="Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan Sarıkamış şehitleri anma töreninde giydiği kolunda İngiliz bayrağı logolu ve çok pahalı mont konusunda çok eleştirilmişti. Arslan, montun kendisine ait olmadığını organizasyonu yapan firma tarafından dağıtıldığını söyledi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/01/ulastirma880.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/ulastirma-bakanindan-ingiliz-bayragi-logolu-mont-aciklamasi-1612607/"]

OYLAMA NASIL YAPILIYOR?

İLK OYLAMA; PAKETİN GÖRÜŞÜLMEYE BAŞLAMASI İÇİN

Meclis iç tüzüğüne göre Anayasa Paketi'nin görüşülmeye başlanması için Genel Kurul'da bir oylama yapılması gerekiyor. Bu oylamada paketin görüşülmesi için yeterli oy çıkarsa, paketin maddelerinin görüşülmesine başlanıyor.

MADDELER TEK TEK OYLANACAK

Paketin görüşülmeye başlamasının ardından, pakette bulunan 18 madde tek tek görüşülecek. Her maddenin görüşülmesinin ardından ise kapalı oylama yapılacak.

[old_news_related_template title="Son dakika.... TBMM'de yeni anayasa eylemine polis müdahalesi" desc="CHP Genel Başkan Yardımcıları ve milletvekillerinin de aralarında bulunduğu, STK üyeleri ve avukatlardan oluşan grup, Meclis Dikmen Kapısı önünde anayasa değişiklik teklifine ilişkin görüşmeleri protesto etmek üzere toplanmak isteyince çevik kuvvet ekipleri, biber gazıyla müdahale etti. Müdahale sonucu bazı CHP'li vekiller yaralandı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/01/mudahale-487.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/son-dakika-tbmmde-anayasa-alarmi-1611675/"]

MADDELER İKİNCİ KEZ OYLANACAK

Maddelerin tümünün tek tek görüşülüp, görüşme sonrasında oylanmasının ardından iki tam gün ara verilecek. İki tam gün aranın ardından, paketteki 18 madde, bu kez görüşme yapılmadan, tek tek yeniden oylanacak.

PAKETİN TÜMÜ ÜZERİNDE OYLAMA YAPILACAK

18 maddenin tek tek oylanmasının ardından, paketin tümü de bir kez daha oylanacak.

[old_news_related_template title="TBMM'de AKP'liler sahte pusula verdi, meclisi kapattırdı!" desc="CHP'li Levent Gök, sosyal medya hesabından TBMM'de yapılan Emekli Sandığı Kanun görüşmelerinde AKP'li vekillerin sahte pusula ile oy kullandığını söyledi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/01/sososo.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/tbmmde-akpliler-sahte-pusula-verdi-meclisi-kapattirdi-1608165/"]

EĞER 330 BULUNMAZSA NE OLACAK?

Anayasa paketinin TBMM'den geçmesi için 330 oy gerekiyor. Maddelerin tek tek oylanmasında bu 330 oy aranacak. eğer maddelerden herhangi biri  330 oyu ilk turda alamazsa, yine de pakette kalmaya devam edecek. Görüşmeler bittikten sonra maddeler üzerinde yine tek tek ikinci oylamalarda 330 oyu alamayan madde, ilk turda 330 almış bile olsa, ikinci turda bu oranı yakalayamadığı için paketten "düşmüş" sayılacak.

İkinci turda 330'u alamayan madde, paket dışında kalacak ve Anayasa Paketi'nin tümü üzerinde yapılacak son oylamaya bu madde dahil edilmeyecek.

Maddelerin tümü üzerinde yapılacak son oylama, pakette kalan, "önceki oylamalarda düşmemiş" maddeler üzerinden yapılacak. Bu son oylamada da yine 330 oy aranacak. Paketin tümünün oylamasında 330 oy oranına ulaşılamazsa, bu kez paketin tümü düşmüş sayılacak.

[old_news_related_template title="Anayasa mesaisi bugün başlıyor" desc="AKP ile MHP arasında yapılan görüşmelerle ortaya çıkarılan Anayasa değişikliği teklifinin Genel Kurul görüşmelerine bugün başlanıyor. Görüşmeler en az 15 gün sürecek. Türkiye genelinde havalar sıfırın altında. Yani yurdun genelinde soğuk hava hakim. Ancak Başkent'te gerek Meclis gerekse kulisler oldukça sıcak. Paket; Meclis’ten geçerse 2 ya da 23 Nisan’da referandum sandığı kurulacak, geçmezse erken seçim gündeme gelecek. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/01/anayasa.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/anayasa-mesaisi-bugun-basliyor-1611491/"]