Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun yaşadığı uçak krizinin bir benzeri de Irak ile yaşanmıştı. 2012 yılında dönemin Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın uçağına Irak hükümetinin iniş izni vermediğini, o dönemde gazeteci olan Enis Berberoğlu Türkiye'ye duyurmuştu. Şu anda CHP milletvekili olan Berberoğlu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun uçak krizini "Türkiye'nin düştüğü bu halden büyük üzüntü duyuyorum" şeklinde yorumladı.

Sözcü'ye konuşan Enis Berberoğlu, Enerji Eski Bakanı Yıldız'ın o dönemde Kuzey Irak'taki Kürt yönetimi ile bir petrol anlaşması yapmak için bölgeye gitmek istediğini, ancak ABD ve Irak Merkezi Hükümeti'nin, böyle bir anlaşmanın Irak'ın bütünlüğüne zarar vereceği gerekçesiyle bunu engellediklerini söyledi.

Berberoğlu yaşadıklarını şu sözlerle anlatı "Daha Atatürk Havalimanı'na giderken Irak Merkezi Hükümeti'nin, Bakan Yıldız'ın uçağına iniş izni vermeyeceğinin bilgileri gelmeye başlamıştı. Ancak Bakan buna karşın uçağı havalandırdı. Yolda iniş izni verilmeyeceği haberi üzerine uçak geri döndürüldü."

ÇAVUŞOĞLU'NUN DURUMU DAHA VAHİM


Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun bugün yaşadığı durum ise "daha vahim" olduğunu kaydeden Berberoğlu "Bu tip krizlerde diplomatik olarak çözüm bulmakla görevli olan Dışişleri Bakanı'nın böyle bir krizin öznesi olması, bir Türk vatandaşı ve Türk siyasetçisi olarak bana büyük üzüntü veriyor. Hollanda'yı bu tavrından dolayı şiddetle kınıyorum. Fakat AKP Hükümeti'ni de Türkiye'yi Avrupa'dan kopartan bu tip gerilimlere zemin hazırlamasına da büyük endişeyle karşılaşıyorum. Irak gibi ikiye hatta üçe bölünmüş bir devletten görülen muamelenin aynısının şimdi Avrupa'dan da görmek çok vahim." dedi.

"SON DERECE ÜZÜNTÜ VERİCİ"


CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin ise "Bu muameleye maruz kalmamız üzüntü verici" dedi. Tekin şöyle konuştu: Hafızamızda bir AKP'li Bakan'ın Irak'a bile gidemediği olay hala tazeyken çok benzer ikinci bir olayın yaşanması son derece üzüntü verici. Hollanda Hükümeti'nin, Türk siyasetçilerinin halkla buluşmasını engellemesini kınıyorum. Ancak izin verilmeyeceğini bile bile bu krizi tırmandıran Dışişleri Bakanı'nın yaptıklarının da endişe verici olduğunu düşünüyorum. Daha diplomatik davranmakla yükümlü bir Bakan, böyle bir muameleye maruz kalıyor. Siz bir de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının durumunu düşünün. Onlar acaba bundan sonra nasıl bir muameleye maruz kalırlar?"

[old_news_related_template title="Erdoğan'dan Hollanda'ya tarihi tepki: Uçaklarınız nasıl gelecek" desc="Erdoğan'dan, Dıişişleri Bakanı Çavuşoğlu'na uçuş izni vermeyen Hollanda'ya çok sert tepki geldi. Cumhurbaşkanı Hollanda'ya hitaben 'Sen istediğin kadar Dışişleri Bakanımızın uçağına izin verme, bakalım senin uçakların buraya nasıl gelecek. Bunlar Nazi kalıntısı, bunlar faşist' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/03/rte-bagcilar.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/erdogan-bagcilarda-konusuyor-1727970/"]