Yüksek Seçim Kurulu (YSK) bazı sandıklarda oy pusulası ve zarflarının sandık kurulu mührüyle mühürlenmeden verildiği iddiaları üzerine toplanarak, sandık kurulu mührü taşımayan oy pusulası ve zarfların dışarıdan getirilerek kullanıldığı kanıtlanmadıkça, geçerli sayılmasına karar verdi. Mühürsüz oy pusulalarının kullanıldığına yönelik çok sayıda şikayet gelmişti.

İŞTE YSK’NIN TARTIŞILAN KARARI VE GEREKÇE GÖSTERİLEN MADDE


YSK'nın “Bazı sandık kurullarının seçmene oy pusulası ve zarflarını sandık kurulu mührüyle mühürlemeden verdikleri yolundaki yoğun şikâyetler üzerine bugün toplanan Yüksek Seçim Kurulu sandık kurulu mührü taşımayan oy pusulası ve zarfların dışarıdan getirilerek kullanıldığı kanıtlanmadıkça geçerli sayılmasına karar vermiştir. Sayım döküm işleminin buna göre yapılması gerekmektedir. Kamuoyuna, il ve ilçe seçim kurullarımıza, sandık kurullarına ve siyasi partilere duyurulur”  ifadeleriyle duyurduğu karar, Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un üçüncü bölümü olan ‘Oy Verme' kısmında yer alan 94. Maddede yer alan ifadelere aykırı olduğu  ve bu uygulamanın hukuksuz olduğu iddia ediliyor.
Kanunda yer alan ifade aynen şöyle; “Sandık Kurulu Başkanı seçmenin pasaportundan adını, soyadını, baba adını, yaşını ve pasaport numarasını tespit eder.  Seçmen sandık kurulu mührü ile mühürlenmiş olan birleşik oy pusulası ile oy zarfını alarak oyunu kullanmak üzere kapalı oy yerine girer.”

[old_news_related_template title="Son dakika... YSK'nın kararına ilk tepki" desc="Ümit Özdağ: Bu, YSK tarafından referandumun iktidar lehine açık bir şekilde manipüle edilmesidir. Bütün YSK üyeleri usülsüzlüğün önünü açıyor. Teker teker yargılanacaklar. Türk halkının almış olduğu karara başta YSK olmak üzere herkes saygı göstermelidir." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/04/ozdag-2.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/son-dakika-ysknin-kararina-ilk-tepki-1796828/"]