Akciğer embolisi ya da pulmoner emboli, çoğunlukla uyluk ya da bacakta, hareketsizliğe bağlı oluşan kan pıhtısından bir parça koparak, kan akımı yönünde taşınması ve akciğer atardamarını tıkaması sonu ortaya çıkan, hayati riski çok yüksek bir hastalıktır. Doç. Dr. Mert Dumantepe, akciğer embolisinin uygun tedavi edilmediğinde, başta akciğer ve kalp olmak üzere tüm organların çalışmasını etkilediğini, önlenebilir hastane ölümlerinin birinci sırasında yer aldığını belirtiyor.

MEME KANSERİ VE AIDS'TEN DAHA FAZLA CAN ALIYOR”

Amerika Birleşik Devletleri’nde “Ulusal Sağlık Krizi” olarak adlandırılan akciğer embolisi her yıl meme kanseri ve AIDS’ten daha fazla can alıyor. Akciğer embolisinin belirtilerinin pıhtının büyüklüğüne, tıkadığı akciğer atardamarının seviyesine göre değiştiğini söyleyen Doç. Dr. Mert Dumantepe, belirtilerin kişilerin genel sağlık durumuna göre de değişebildiğini belirtiyor. Küçük bir akciğer embolisine sahip hastalarda yaygın olarak hafif bir sırt ağrısı ve öksürük ile kendisini gösterebileceğini kaydeden Dr. Dumantepe, akciğer ana atardamarı tıkanan hastalarda ise “Bulgular çok daha şiddetlidir ve olay anında hastanın hayatının kaybına neden olabilir” diyor. Masif akciğer embolisi ile gelen hastalar, çok şiddetli nefes darlığı, göğüs ağrısı, tansiyon düşüklüğü ile bazen de kalp ve solunum durması tablosu yani kardiyo-pulmoner arrest ile başvururlar. Bu durum geliştiğinde kalp masajı ile geri döndürülebilen şanslı hastalar hızla girişimsel tedavi için ameliyata alınmalıdırlar çünkü ikinci kalp durması uygun müdahale edilmezse çok yakında gerçekleşecektir” dedi.

AKCİĞER EMBOLİSİ NASIL TEDAVİ EDİLMELİDİR?

Akciğer embolisi tedavisinde geleneksel tedavinin kan sulandırıcı ilaçlar şeklinde olduğunu belirten Doç. Dr. Mert Dumantepe, bu tedavi yöntemlerinin embolinin yayılmasını ve embolizasyonunu engellese de pıhtı eritici etkisi olmadığını söylüyor. Bu yöntem ile pıhtının kalıcı olacağına ve uzun sürede kronik kronik akciğer atardamarı hipertansiyonu gelişmesine, kalıcı kalp ve akciğer hastalıkları gelişimine yol açabileceğini vurgulayan Dumantepe, derin ven trombozu tedavisinde olduğu gibi geliştirilen yeni kateter yöntemleri sayesinde hayatı tehdit eden masif akciğer embolisinde de anjiografik yolla uygulanan kateter aracılı tedavi yöntemleriyle , erken dönemde, direk pıhtının içine özellikli kateterlerle girilerek, aktif şekilde pıhtı erimesinin sağlanması ile bu can kaybı riski çok yüksek hasta grubunda yüz güldürücü sonuçlar alınabileceğini belirtiyor.

"SANİYELER BİLE ÇOK ÖNEMLİ"

Özellikle masif yani büyük akciğer embolisiyle şokta gelen, hayati riski yüksek olan hastalarda saniyelerin bile çok önemli olduğunu vurgulayan Dr.Dumantepe; en hızlı şekilde akciğer atardamarını total tıkayan pıhtıyı dolaşımdan uzaklaştırmanın hayat kurtarıcı olduğunu söylüyor. Doç. Dr. Mert Dumantepe, “Bu şekilde gelen hastalarda çok yüksek vakum etkisiyle pıhtıyı dakikalar içinde damardan söküp atabilen Aspirasyon Trombektomi kateterleri ile anjiografi salonunda çok hızlı tedaviler yapılıp hastaların hayatları kurtarılabilmektedir” dedi. Doç. Dr. Mert Dumantepe, “girişimsel tedavi yöntemleriyle tedavi edilen hastalar en az 6 ay yeniden akciğer embolisi geçirmemek için mutlak suretle kan sulandırıcı ilaç kullanmalıdırlar, son dönemde hastalarımıza klasik K vitamini antagonistleri (Coumadin) yerine; yeni kuşak kan sulandırıcı ilaçları tercih ediyoruz. Yeni Kuşak kan sulandırıcı ilaçlar, kan sulanma derecesinin belirlenmesi için sürekli kan tahlili gerektirmemesi, gıda etkileşimi olmaması ve en az coumadin kadar etkili ancak kanama yan etkisi açısından daha güvenli oldukları için tercih edilmekteler” diye ekledi.
321q

[old_news_related_template title="Pıhtı küçük, riski büyük... Dünyada en çok ölüme sebep olan hastalık: Tromboz" desc="Tromboz, dünyada her yıl 3 milyon, Türkiye'de ise 30 bin kişinin ölümüne sebep oluyor. Bacak ya da kollarda oluşan bir pıhtı ölümcül sonuçlar doğurabiliyor. Üstelik bebek ya da yaşlı, hepimiz bu riski taşıyoruz. En çok tehlikede olan grup ise ofis çalışanları... Ancak bu tehlikenin karşısında alınabilecek önlemler de çok basit. Ofis çalışanları nelere dikkat etmeli, uzun yolculuklarda nasıl önlemler almalı, belirtileri neler? Uzmanlar hayati bilgiler verdi..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/10/ofis.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/saglik/pihti-kucuk-riski-buyuk-dunyada-en-cok-olume-sebep-olan-hastalik-tromboz-2048775/"]

[old_news_related_template title="Otomatik vites hastalığı: Venöz tromboemboli" desc="Çağımızın en büyük sorunlarından biri olan hareketsizlik, her yaştan insanı tehdit ediyor. Bu tehdidin, obezite, depresyon, Alzheimer gibi ciddi sorunları tetiklemesinin yanı sıra, yaş ayırt etmeksizin sebep olduğu bir tehlikesi daha var: Kan pıhtılaşmasına bağlı hastalıklar (Venöz tromboembolizm). Ulusal Vasküler ve Endovasküler Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Cengiz Köksal, hastalığın risk faktörleri ile ilgili bilgi verirken, otomatik vitesli araba kullanmanın bile bu hastalıkları tetikleyebileceğini açıkladı. İşte nedeni..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/11/araba.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/saglik/otomatik-vites-hastaligi-venoz-tromboemboli-2097482/"]