Yapay zeka gelecekte birçok pratik işe yarayacak, ama henüz çoğu gelişmekte olan projeler halinde. Yapay zekanın zeki hale gelebilmesi için önce bir konuda eğitilmesi gerekli. Bir şeyi iyi yapmayı öğrenen bir yapay zeka programı, benzer tekniklerle başka şeyleri de öğrenmeye uyarlanabilir. Bahsedeceğimiz öğrenme sürecinde ise yapay zekaya bizim yardımcı olmamız gerekiyor.

Yapay zeka sadece 45 yıl içinde insan zekasını aşabilir (mi?)

Birçok oyunsever tarafından merakla izlenen Almanya’daki Aachen Üniversitesi’nin Microsoft Research programı ile birlikte çalıştığı bir proje, yapay zekaya oyun oynamayı öğretmek üzerine. Projede yapay zekaya 5 eski ve klasik Atari oyununu nasıl oynayacağı öğretiliyor. Bunun için de en iyi yöntem, insan oyuncuların bunları oynaması ve yapay zekanın da onları oynarken izlemesi. Böylece yapay zeka, insanların oyunun neresinde ne yaptığını görüyor ve kendisi de aynı hareketleri yapmaya çalışıyor.
Bunun benzerini Google’ın AlphaGo projesinde de görmüştük. Şu anda dünyanın en iyi Go oyuncularını bile altedebilen yapay zeka, ilk başlarda sadece oyunun kurallarını biliyordu ve kendi kendine oynayarak öğreniyordu. Daha sonra insan oyuncuların hareketlerini takip edip kendine farklı stratejiler geliştirmeye başladı. Şu anda en iyi insan Go oyuncuları bile AlphaGo’nun nerede ne hareket yaptığına dikkat ediyorlar.
Eğer siz de bu ilginç projede yer almak isterseniz, ‘http://atarigrandchallenge.com/about’ adresine gidip, 5 retro Atari oyununu deneyebilirsiniz. Siz oynadıkça her hareketiniz yapay zeka tarafından analiz edilecek. Böylece yapay zekaların problem çözme becerisine katkıda bulunuyor olacaksınız.

[old_news_related_template title="Yapay zeka geleneksel oyunlarda insanları yenmeye devam ediyor!" desc="Yapay zekanın neler yapabildiğini görmek için, dünyanın en zor oyununda dünya şampiyonunu yenen AlphaGo’ya bakmak yeterli" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/08/yapay-zeka.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/teknoloji/yapay-zeka-geleneksel-oyunlarda-insanlari-yenmeye-devam-ediyor-1867326/"]

[old_news_related_template title="Zuckerberg kendine özel yapay zeka hazırlıyor" desc="Facebook CEO'su Mark Zuckerberg, evinde işlerini daha rahat halledebilmek için Jarvis adını verdiği yapay zekayı geliştiriyor. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/12/jarvis2.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2016/teknoloji/zuckerberg-kendine-ozel-yapay-zeka-hazirliyor-1578725/"]