Bu sütunda yer alan 02.10.2017 tarihli “Elhamdülillah, limonataya Özel Tüketim Vergisi Getirmedik” başlığı taşıyan yazımızın üzerinden bir buçuk ay geçti. Yeni Torba Yasa’nın, Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmesi sırasında; yasa tasarısının Meclis’e sunulan ilk halinde ve Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yapılan görüşmeleri sırasında limonataya getirilmeyen ÖTV, Genel Kurul’da AKP’li milletvekillerinin önerisi ile kanun metnine ilave edildi ve ne yazık ki 01.01.2018’den itibaren limonatayı ÖTV’li içeceğiz.

ORAN İNDİRİLDİ, KAPSAM GENİŞLEDİ…

Yeni Torba Yasa Tasarısı metninde “Meyveli Gazozlarda” ÖTV kapsamına alınıyor ve yüzde 25 ÖTV öngörülüyordu. Perşembe akşam Meclis Genel Kurulu’nda tasarının 76. maddesi olarak görüşülen düzenlemede önerilen ÖTV oranı yüzde 10’a indirildi ve “Meyveli gazoz, sade gazoz, alkolsüz bira, enerji içecekleri, nektarlar, limonatalar, meyve suları (üzüm şırası dahil), sebze suları (fermente edilmemiş ve alkol katılmamış ), mineral sular ve gazlı sular, ilave şeker veya diğer tatlandırıcı maddeler katılmış olsun olmasın yalnız ambalajlanmış olanlar ve/veya toptan teslime konu edilen içecekler.’’ Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nun kapsamına alındı.

Yani, yukarıda sayılan içecek bedelleri üzerinden yüzde 10 ÖTV ve ayrıca yüzde 10 ÖTV’li bedel üzerinden yüzde 18 KDV hesaplanacaktır. Düzenleme kanunun Cumhurbaşkanı’nın onayını müteakip, Resmi Gazete’de yayımlanması ile beraber 01.01.2018 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.

Maliye, bütçe açığı ve savurganlığı finanse etmekte o kadar çok zorlanıyor ki; son 3 yılda aşağıdaki tutarlarda almış olduğu kolalı gazoz ÖTV’sini yukarıda sayılan ve yeni kapsama alınan içecekler ile vergi gelirini artırmaya çalışıyor.

18szt06a_ist_izm_ant_trb_ank_adn

Vergileme sınırları aşılalı çok oldu


Maliye Bakanlığı, 2017 yılı Ocak-Ekim dönemi bütçe gelir gerçekleşmelerini açıkladı. Aşağıda yer alan bu tablo, ayrıntılı bir şekilde incelendiğinde; Türkiye’de “dolaylı vergiler üzerine kurulan adaletsiz vergi sisteminin’’ artık vergi gelirlerini artırmak yerine, vergi gelirlerinin azalması sonucunu doğurduğunu ve vergiye gönüllü uyumun yerini vergiye direncin almaya başladığını göstermektedir.

Özellikle, ekonominin coştuğu palavralarının havalarda uçtuğu bir dönemde; Dahilde Alınan Katma Değer Vergisi tutarının ekonominin coştuğunu değil, bilakis durgunluk içinde olduğunu gösterdiğini dikkatlerinize sunmak istiyorum.

Piyasaları gazete ve televizyon haberleri ile takip edip, ekonominin coştuğunu söyleyenlerin sokağa inmelerini ve esnafla sohbet etmelerini tavsiye ederim. Hastanelerde 1 günde yapılan ameliyat sayılarına artık 1 ayda bile ulaşılamadığını, perakende sektöründe ciddi bir problem olduğunu ve lokomotif sektör olarak ilan edilen inşaat sektöründe sonbaharın etkisiyle çok büyük bir yaprak dökümünün başladığını göreceklerdir.

18szt06a_ist_izm_ant_trb_ank_adn-2
Tarihte, vergilerin sebep olduğu önemli olaylar vardır. İngilizlerin koymuş olduğu “çay vergisi” Amerikan Bağımsızlık Savaşı’na sebep olan unsurlardan birisi olarak tarihe geçmiştir. Yine yakın tarihte, Fransa’daki yüksek vergiler dolayısıyla ünlü Fransız aktör Gérard Depardieu ülkesini terk etmiştir. Bu tür benzer olayları çoğaltmak mümkündür.

Limonata bir simgedir. Bir ülkenin vergi sistemi, artık limonatadan alınacak ÖTV tutarına bile muhtaç hale gelmiş ise; sözün bittiği yer başlamış demektir.

Vergi, amacını aşan bir şekilde kullanılırsa beklenmeyen sonuçlara sebep olan bir araca dönüşür...…