Kongre'nin üst kanadı Senato'da Cumhuriyetçiler ile Demokratlar federal hükümetin kapanmasını önlemeye yönelik yeni bütçe üzerinde uzlaşıya varırken ABD'ye yasa dışı biçimde girmiş göçmenlerin çocuklarına eğitim, çalışma ve sınır dışı edilmekten korunma hakkı tanıyan programın süresinin dolmasıyla ilgili soruna çözüm bulunmadı.

basliksiz-1

TRUMP TOPU KONGRE'YE ATMIŞTI

ABD Başkanı Donald Trump, eylül ayında yaptığı açıklamada, düzensiz göçmenlerin çocuklarının korunmasına yönelik 'Çocukluk Çağında Gelenler İçin Ertelenmiş Eylem' (DACA) programını feshederken Kongre'ye bu çocuklarla ilgili bir karara varması için 6 ay süre vermişti.

Kongre'nin alt kanadını oluşturan Temsilciler Meclisi'nde Senato'nun çözümsüz bıraktığı DACA'ya destek verilmesi sırasında bir rekor kırıldı. Meclisteki Demokrat Partili azınlığın lideri Nancy Pelosi, göçmen çocuklarına destek için 10 santim topuklu ayakkabılar üzerinde sadece su içerek tam 8 saat 7 dakika konuştu.

MECLİS TARİHİNDEKİ EN UZUN KONUŞMA

Maraton konuşmasını diğer vekillerin ayakta alkışları arasında tamamlayan Pelosi, Temsilciler Meclisi Tarih Ofisi'nin gönderdiği nottan meclis tarihindeki en uzun konuşmayı yaptığını öğrendi. Bundan önceki rekor 1909 yılına aitti.

'AMERİKA'YI AMERİKA YAPAN HAYALPERESTLERE TEŞEKKÜR ETMELİYİZ'

Amerikalılar, DACA kapsamı içindekilere 'Dreamers' (Hayalperestler) diyor. Konuşmasında 'Hayalperestlerin' ABD'deki tecrübeleri ve elde ettikleri başarılarla ilgili anlatımlarından alıntılar yapan Pelosi, ''Bir ülke olarak güçlü olmak, bizim geleceğimiz olan insanların esinlerine saygı göstermek zorundayız. Hayalperestler bizim geleceğimiz olan gençliğin bir parçası. Onlar ülkemizin büyüklüğüyle gelişip zenginleşti. Gelin Hayalperestlere cesaretleri, iyimserlikleri ve Amerika'yı daha fazla Amerikalı yapma esinleri için teşekkür edelim'' dedi.

MECLİS BAŞKANI RYAN'A ÇAĞRI

Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi çoğunluktan Başkanı Paul Ryan'a ABD'nin kurucu babalarının temelini attığı değerlere sahip çıkması, kurucu değerleri onurlandırması çağrısı yapan Demokrat azınlık lideri, ''Hayalperestlerin tanıklıklarını size okumak ayrıcalığına sahip oldum. Bunlardan daha çok var. Hepinize çok teşekkür ederim'' dedi.

BÜTÇE ANLAŞMASI RİSKE GİRDİ

Senato liderlerinin üzerinde uzlaştığı bütçe anlaşmasının Temsilciler Meclisi'nden geçebilmesi için Demokrat azınlığın desteğine ihtiyaç var. Dolayısıyla Pelosi'nin rekor kıran konuşmasıyla yaptığı çıkış, bütçe anlaşmasını tehlikeye soktu. Gözler Ryan'ın bütçe anlaşmasına DACA ile ilgili madde sokma taahhüdünde bulunup bulunmayacağına çevrildi. Sputnik