İsmini vermek istemeyen bir Amerikalı yetkilinin Reuters'a yaptığı açıklamaya göre, ABD ve Kuzey Kore yetkilileri son zamanlarda gizli temaslar yaptılar ve bu temaslarda Pyongyang, ilk kez bir zirve düzenlenmesi isteğini doğrudan teyit etti. Yetkili, Amerikan dışişleri bakanlığı yetkililerinin Kuzey Kore ile henüz başlangıç aşamasında olan temasları Birleşmiş Milletler'deki ABD temsilciliği aracılığıyla sürdürdüklerini söyledi.

Yetkiliye göre bu temaslar, iki ülkenin istihbarat görevlilerinin aracılık ettiği gizli bir kanaldan yürütülüyor. ABD şimdiye kadar Kim'in niyetlerini anlayabilmek için Güney Kore'nin açıklamalarına güveniyordu. Güney Koreli bir heyet geçen ay Kim'in görüşme davetini iletmek için Washington'u ziyaret etmişti. Trump'ın, Pyongyang'ın ABD'yi vurabilecek nükleer silahların geliştirmesinin yarattığı krizi görüşmek için Kim ile bir araya gelmeyi kabul etmesi, tüm dünyayı şaşırtmıştı. Ancak Kuzey Kore, zirve konusunda sessizliğini hâlâ sürdürüyor. Amerikalı yetkililer zirvenin Mayıs ayı için planlandığını belirtiyorlar. ABD Başkanı ve Kuzey Kore lideri arasında ilk kez yapılacak olan zirvenin yeri ise henüz belirlenmedi.

[old_news_related_template title="Son Dakika... ABD Başkanı Trump ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, biraraya gelecek" desc="Gelen son dakika haberine göre ABD Başkanı Donald Trump'ın önümüzdeki mayıs ayı içinde Kuzey Kore Lideri Kim Jong-Un ile görüşmeyi kabul ettiği açıklandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads//2018/03/iecrop/trupm-kim-jong-un_16_9_1520558974.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/son-dakika-abd-baskani-trump-ve-kuzey-kore-lideri-kim-jong-un-biraraya-gelecek-2276007/"]
Amerikalı yetkili, ABD-Kuzey Kore arasında yapılan temaslarının tam tarihini belirtmedi ancak iki tarafın birden fazla doğrudan temasta bulunduğunu söyledi. İkinci bir ABD'li yetkili de, "ABD, Kim Jong Un'un Kore yarımadasında nükleer silahların yok edilmesini görüşmeye istekli olduğunu doğruladı" dedi. Güney Kore cumhurbaşkanlığı, Kuzey Kore ile ABD arasındaki iletişimi memnuniyetle karşılıyor. Bir yetkili, gelişmenin "olumlu" olduğunu söyledi. İsmini vermek istemeyen bir başka Güney Kore cumhurbaşkanlığı yetkilisi de, "Kuzey Kore ile ABD arasındaki temasın iyi gittiğini biliyoruz...Ancak, ikisi arasında ne ölçüde bilgi paylaşımı olduğunu bilmiyoruz" dedi.