Dışişlerinden yapılan açıklamanın tam metni şu şekilde;

"Almanya üçüncü ülke siyasetçilerinin Almanya’daki seçmenleriyle buluşmasını yasaklayan bir karar almıştı. Demokrasiyle bağdaşmayan bu düzenlemeyle mutabık olmadığımız, bununla birlikte, Hükümet yetkililerimizce bu düzenleme hilafına adım atılmayacağı, ancak, getirilen yasağın tüm siyasi partiler için ayrım gözetilmeden uygulanmasını beklediğimiz Alman makamlarına bildirilmişti.

[old_news_related_template title="Dışişleri Bakanlığı'ndan Yunanistan'a sert tepki" desc="Yunanistan'ın 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ülkeye kaçan darbecilere iltica hakkı verilmesine Türkiye'den tepki geldi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/05/iecrop/thumbs_b_c_66f0bfeed68a7bd342f54243619d47b5_16_9_1527150288.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/disisleri-bakanligindan-yunanistana-tepki-2426553/"]

Ülkemizden bir siyasi partinin Köln kentinde seçim mitingi düzenleyeceği öğrenildiğinde Alman makamlarına bu husus hatırlatılmış ve gerekli uyarılarda bulunulmuştu. Bütün bunlara rağmen bugün Almanya’nın bu şekilde bir faaliyete müsaade etmesinin açıklanabilir ve kabul edilebilir yanı bulunmamaktadır. Terör örgütü PKK’nın sembolleri ve Almanya’daki uzantılarının katılımıyla gerçekleşen sözkonusu mitinge izin verilmesi, çifte standartın en son örneğini oluşturmaktadır. Şiddetle kınadığımız bu ikiyüzlü yaklaşım ne demokrasiyle ne terörle mücadeleyle ne de Türk-Alman ilişkilerinde normalleşme beklentileriyle bağdaşmaktadır."

HÜKÜMET'TEN DE TEPKİ GELDİ

AB Bakanı Ömer Çelik, resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Almanya'nın terör  örgütü yandaşları tarafından yapılan mitinge izin vermesi, demokrasi ve hukuk  anlayışıyla bağdaşmaz. Alman makamlarının izniyle terör gösterisi yapılmıştır."  ifadelerini kullandı.

Bu faaliyetlere izin verenlerin, kendi demokrasi ve hukuk  anlayışlarını bu örgütlerin hizasına yazmakta olduğunun altını çizen Çelik,  "Terör insanlık suçudur. Terör gösterisine izin verenler insanlığa karşı işlenen  suçlarla mücadele ettiklerini iddia edemezler." değerlendirmesinde bulundu.

Çelik, PKK terör örgütünün himaye edilmesinin, Alman makamlarının  izniyle gerçekleştiğine dikkati çekerek, "Alman makamları açıkça bir terör  örgütünün Avrupa'nın ortasında faaliyet yapmasına izin vermektedir." vurgusu  yaptı.

Hukuk ve demokrasi anlayışı açısından mücadele edilmesi gereken terör  faaliyetlerine, resmi makamlar eliyle izin verilmesinin artık hiçbir mazeretle  izah edilemeyecek şekilde terörün himaye edilmesi anlamına geldiğini belirten  Çelik, "Terör örgütleri arasında iyi ya da kötü gibi ayrım yapan demokrasilerin  kendi meşruiyetlerini zayıflatmaktan başka iş yapmadıkları açıktır. Terörü himaye  ederek kendi demokrasilerine, kendileri saldırmış oluyorlar." değerlendirmesinde  bulundu. AA