ABD ve Türkiye arasındaki rahip Andrew Brunson krizi sürerken, Washington Post gazetesi çarpıcı bir gelişmeyi okuyucularına duyurdu. İsrail'de Haziran ayında Türkiye'ye dönmek isterken tutuklanan Ebru Özkan'ın serbest bırakılmasıyla ilgili perde arkasını haberleştiren gazete, bu durumun ABD Başkanı Trump sayesinde gerçekleştiğini yazdı.

Trump'ın Brüksel'deki NATO zirvesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'la yumruk tokuşturduğu ve kameralara gülümsediği anları hatırlatan Washington Post, ABD Başkanı'nın zirvenin ardından harekete geçtiğini belirtti.

Habere göre rahip Brunson'ın serbest bırakılması için Özkan'ı kullanmak isteyen Trump, İsrail Başbakanı Netanyahu'yu arayarak Özkan'ın bırakılması talebini iletti.

Adının açıklanmasını istemeyen İsrailli bir yetkili, "Başkan Trump'tan böyle bir talep geldiğini teyit edebilirim" dedi. İsrail, Trump'ın bu talebi sonrası Özkan'ı serbest bırakırken, genç kadın 16 Temmuz'da Türkiye'ye döndü.

Washington Post, Trump'ın Brunson için yaptığı tüm bu hamlelere rağmen başarısız olduğunu ve rahibin ev hapsinde tutulduğunu ifade etti.

ABD Başkanı Trump dün Twitter üzerinden Brunson serbest bırakılmazsa Türkiye'ye yaptırım uygulanacağını duyurmuştu.


'Anlaşma iddiaları doğru değil'


Ebru Özkan'ın İsrail tarafından ABD ile Rahip Andrew Brunson konusunda yapılan bir anlaşmanın parçası olarak bırakıldığı haberleriyle ilgili Reuters'tan son dakika haberi geldi. Bu haberlere ilişkin açıklama yapan üst düzey bir Türk yetkili, "İsrail'de sahte terörizm suçlamalarıyla gözaltına alınan Türk vatandaşı Ebru Özkan'ın serbest bırakılması için Türkiye ve ABD arasında bir anlaşma yapıldığını iddia eden haberler gördük. Bu haberlerin hiçbir temeli yoktur. Türk hükümetinin ülkenin bağımsız yargısının işlerine karışmak gibi bir niyeti yoktur" dedi. 


[old_news_related_template title="SON DAKİKA: ABD'den şok açıklamalar! Brunson bırakılmazsa yaptırım uygulanır" desc="ABD'li rahip Andrew Brunson'ın ev hapsine alınmasına ABD kanadından açıklamalar gelmeye devam ediyor. Bu kez Başkan Yardımcısı Mike Pence'ten skandal bir açıklama geldi. AP'nin son dakika duyurduğu habere göre Pence, Türkiye'de tutuklu yargılanan rahip Andrew Brunson'ın serbest bırakılmaması halinde ABD'nin Türkiye'ye yaptırım uygulayacağını söyledi. Bu açıklamanın ardından ABD Başkanı Donald Trump da sosyal medyada ABD'li rahip Andrew Brunson hakkında bir açıklama yaptı. Trump, “ABD, Türkiye’ye Brunson’un uzun süreli tutukluluğu için büyük yaptırımlar uygulayacak” ifadesini kullandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/07/iecrop/fd_16_9_1532629025.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/abdden-sok-aciklama-rahip-birakilmaz-yaptirim-uygulanir-2542626/"]

[old_news_related_template title="Trump'ın tehdidinden sonra ABD'den ilk adım" desc="ABD Senatosu Dış ilişkiler Komisyonu Türkiye’nin uluslararası kuruluşlardan kredi almasını kısıtlayan 'Türkiye Uluslararası Finansal Kurumlar Yasası'nı kabul etti. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/07/iecrop/basliksiz-3-14_16_9_1532641473.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/son-dakika-trumpin-tehdidinden-sonra-abdden-ilk-adim-2542800/"]