İngiltere ile Rusya arasındaki casus krizinde sıcak bir gelişme yaşandı. Aralarında Almanya, Polonya, İtalya ve Fransa'nın da olduğu birçok ülkenin Rus diplomatları ülkelerinden sınır dışı etme kararının ardından bugün Rusya'nın başkent Moskova'da peş peşe toplantılar düzenlendi. Rus diplomatları sınır dışı etme kararı alan ülkelerin diplomatları Moskova'daki Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

Reuters'ın geçtiği son dakika haberinde, Almanya ve Fransa büyükelçilerinin Rusya'nın Moskova'daki Dışişleri Bakanlığı'na gittiği belirtildi.

[old_news_related_template title="Son dakika gelişmesi... Soğuk Savaş sesleri geliyor" desc="Rusya'nın İngiltere'deki eski Rus ajanı Skripal'i zehirleyerek suikast düzenlediğine dair iddiaların ortaya çıkmasının ardından Rusya ile Dünya ülkeleri arasındaki gerilim büyüyor. Dün, Almanya, Kanada, Hollanda, Fransa ve Danimarka'yla birlikte onlarca ülke Rus diplomatların sınır dışı edileceğini aktardıktan sonra ABD de 60 Rus diplomatı sınır dışı etme ve topraklarındaki bir temsilciliği kapatma kararı aldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/03/iecrop/rusya-abd-reuters_16_9_1522075587.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/soguk-savas-sesleri-geliyor-2311674/"]

Rus yetkililer diplomatlara nota verildiğini açıklarken, bu açıklamaların ardından İtalya'nın Rusya Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı'na giderken görüntülendi.

[old_news_related_template title="İngiltere-Rusya arasındaki casus krizinde son gelişme" desc="İngiltere Başbakanı Theresa May'in, eski Rus ajanı Sergey Skripal'in İngiltere'de kızıyla birlikte zehirlenmesinden Rusya'nın sorumlu olduğu yönündeki ifadelerinin ardından, İngiltere'nin Rusya Büyükelçisi Laurie Bristow'un Rusya Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads//2018/03/iecrop/zaharova-880-2_16_9_1520939188.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/ingiltere-rusya-arasindaki-casus-krizinde-son-gelisme-2284571/"]

Alman büyükelçi Reuters'a konuşurken, Rusya'nın Skripal'in zehirlenmesiyle ilgili olarak tatmin edici açıklamalarda bulunması gerektiğini söyledi. Rus haber ajansı RIA, Polonya'nın Rusya Büyükelçisi'nin de dışişleri bakanlığına gittiğini aktardı.

Bu açıklamalardan birkaç dakika sonra Reuters'ın geçtiği son dakika haberinde Hollanda'nın Rusya Büyükelçisi'nin de Rusya Dışişleri Bakanlığı'na girerken görüntülendiği ifade edildi. RIA'nın haberinde Ukrayna Büyükelçisi'nin de binaya girerken görüntülendiği aktarıldı. Çekya'nın ve Belçika'nın Rusya Büyükelçisi de binaya girerken görüldü. Yapılan açıklamada Avustralya, İsveç ve Hırvatistan büyükelçilerinin de dışişleri bakanlığına gittiği belirtildi.

RUSYA SERT YANIT VERECEĞİNİ SÖYLEMİŞTİ

Rus diplomatları sınır dışı eden AB ülkeleri arasında, Fransa, Finlandiya, Almanya, Polonya, Holanda, Letonya, Litvanya, Danimarka, Çekya, İtalya, İspanya, Hırvatistan, Romanya, Estonya, Macaristan, ve İsveç yer alırken, AB üyesi olmayan ülkeler arasında da Ukrayna, Arnavutluk, Makedonya, Norveç yer alıyor.

Rusya, yaşanan bu gelişmeye karşılık vereceğini söylemişti.

DİPLOMATLAR SINIR DIŞI EDİLİYOR

Rusya'dan gelen son bilgilere göre, 2 Hollandalı ve 2 İtalyan diplomat için sınır dışı kararı verildi.

Reuters'ın son dakika haberinde İsveçli bir diplomat ile birlikte Finlandiya'nın bir diplomatını sınır dışı edileceği ifade edildi.

Polonya'nın da 4 diplomatının sınır dışı edildiği açıklanırken akşam saatlerinde 4 Alman diplomatın da sınır dışı edildiği belirtildi.

Son gelen bilgiler ışığında Rusya'nın sınır dışı etme kararı aldığı ülkeler şu şekilde sıralandı:

İtalya: 2 diplomat
Finlandiya: 1 diplomat
Polonya: 4 diplomat
Litvanya: 3 diplomat
Hollanda: 2 diplomat
Letonya: 1 diplomat
İsveç: 1 diplomat
Estonya: 1 askeri ateşe
Almanya: 4 diplomat
Ukrayna: 13 diplomat
İspanya: 2 diplomat
Norveç: 1 diplomat
Hırvatistan: 1 diplomat
Kanada: 4 diplomat
İrlanda: 1 diplomat
Danimarka: 2 diplomat
Moldova: 3 diplomat