İngiltere'nin Brexit bakanı Dominic Raab, Başbakan Theresa May'in Avrupa Birliği'nden ayrılma anlaşmasını protesto için istifa etti.

İstifasını Twitter hesabından duyuran Raab, "Kuzey İrlanda için önerilen düzenleyici rejimin İngiltere'nin toprak bütünlüğü için gerçek bir tehdit teşkil ettiğine inanıyorum. Ayrılmamız konusunda AB'ye veto hakkı veren, süresiz bir tedbir maddesini de destekleyemem" ifadesini kullandı.





Raab istifa kararının ardından böyle görüntülendi. Raab istifa kararının ardından böyle görüntülendi.




Kuzey İrlanda'dan Sorumlu Devlet Bakanı Shailesh Vara da sabah saatlerinde aynı gerekçe ile istifa etti.


İngiltere halkının referandumda AB'den ayrılmak yönünde oy kullandığını belirten Vara, "Bu anlaşma, içinde hangi kelimeler kullanılırsa kullanılsın, İngiltere'yi AB zincirlerinden kurtulmuş, bağımsız ve egemen bir ülke yapmıyor" dedi.





Esther McVey. Esther McVey.




Reuters'ın son dakika geçtiği bilgiye göre İş ve Emeklilik Bakanı Esther McVey de istifa eden bakanlar arasına katıldı.

İngiliz kabinesinde gün içinde başka istifaların yaşanması da bekleniyor. Temmuz ayında Brexit Bakanı David Davis ve Dışişleri Bakanı Boris Johnson, geçen cuma günü de Ulaştırmadan Sorumlu Devlet Bakanı Jo Jonson, Brexit gerekçesiyle istifa etmişti.


25 KASIM'DA ACİL TOPLANTI

İngiltere Başbakanı Theresa May bugün milletvekillerini anlaşmayla ilgili olarak bilgilendirecek. May, dün 5 saat süren kabine toplantısından sonra yaptığı açıklamada, AB'yle vardığı birlikten çıkış anlaşmasının müzakere edilebilecek en iyi anlaşma olduğunu söylemiş, "Kabinenin ortak kararı hükümetin çekilme anlaşması taslağına destek vermesi yönünde oldu" demişti.

May'in kabinesinin desteğinin ardından AB liderler zirvesinin 25 Kasım Pazar günü acil bir toplantı düzenleyeceği açıklanmıştı.

Kısaca 'Brexit' olarak adlandırılan İngiltere'nin AB'den çıkış sürecinin ana gündem maddesi olacağını söyleyen AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Theresa May'in zirvede görüşülecek olan metni imzalamasını beklediklerini ifade etti.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

25 Kasım'daki AB liderler zirvesinde tarafların bir mutabakata varması ve Brexit anlaşmasını imzalaması halinde İngiltere hükümeti, anlaşmayı parlamentoya sunacak.

İmzalanan anlaşmanın yürürlüğe konabilmesi için İngiltere parlamentosunun da onayı gerekiyor.

Ancak hem hükümetin AB'ye çok fazla taviz verdiğini düşünen Brexit yanlısı muhafazakârların, hem de Brexit'in yeniden referanduma götürülmesini savunan milletvekillerinin süreci parlamentoda bloke etme riski olduğu ifade ediliyor.