Bankacılar TL'deki değer kaybının nedenini devam eden siyasi ve ekonomik endişelere ve faiz politikalarına bağlarken, benzer para birimlerinden negatif ayrışma trendinin devam ettiği TL bugün dolar karşısında değer kaybeden tek para birimi oldu.

Dolar/TL bugün 4.6608 ile tarihi zirvesini test etti. Bu verilere göre TL bugün dolar karşısında yaklaşık yüzde 1.7 değer kaybederken benzer para birimlerinde yüzde 0.5 ila yüzde 0.8 arasında değer kazancı yaşandı.

Bankacılar TCMB'den güveni yeniden tesis edecek bir adım beklediklerini belirtirken bankanın da yakından izlediği zimmi oynaklık endeksi 23 seviyesini aştı.

[old_news_related_template title="Altın fiyatları: Bugün gram altın veç eyrek altın fiyatı ne kadar oldu? 22 Mayıs 2018" desc="Altın rekorlar kırmaya devam ediyor! Gram altın fiyatı 190 lira seviyesine ulaştı. Yatırımcıların gözdesi altın fiyatlarında son durum nasıl şekillendi? Çeyrek ve gram altın ne kadar oldu? Cumhuriyet altını kaç lira? 22 Mayıs Salı 2018 yani bugün yükselişe geçen altın fiyatları ile gramı 189,97'den alınırken 190,01 lira civarından satılıyor. İşte yatırımcısının yüzü güldüren altın fiyatları..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/05/iecrop/altin-fiyatlari_16_9_1522152008_16_9_1522643026_16_9_1526963337.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/altin-fiyatlari-bugun-ceyrek-altin-ve-gram-altin-fiyati-ne-kadar-oldu-cumhuriyet-altini-kac-lira-22-mayis-2018-2421777/"]

TD Securities'den Cristina Maggia, "TCMB bu noktada adım atmak zorunda kalacak. Türkiye'nin sorunu, para politikasının bağımsızlığının siyasetin işleyiş biçimi nedeniyle ödün verilmek durumda kalması... Seçim öncesinde, faizlerde keskin bir artış yapılmasına dair bir karar, seçmenler üzerinde çok güçlü bir etki yaratabilir. Türk siyaseti için kötü bir durum oluşturabilecek bu gelişme nedeniyle (bu kararın) TCMB tarafından çok ciddiye alınacaktır" dedi.

Maggia TL'deki satış baskısını dengelemek adına tek seferde olmasa da, 500 baz puana kadar bir faiz artışı gerektiğini belirterek, bugüne kadar bankanın faiz artışlarında piyasanın geridsinde kaldığına bunun da TL'deki değer kaybında önemli rol oynadığına dikkat çekti.

FİTCH'DEN AÇIKLAMA


Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarının Haziran ayında yapılacak seçimlerden sonra keyfi politika yapımı ve politika öngörülebilirliğinin baskı altına girmesi olasılığını gündeme getirdiğini belirtti.

Fitch ayrıca bu durumu daha zorlu küresel finansman koşullarının Türkiye'nin dış finansman ihtiyacının yarattığı kırılganlığı test edeceği bir zamanda gelmesi muhtemel olduğunu da dile getirdi. Açıklamada Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın faiz söylemlerine de yer verildi.

S&P ise piyasadaki baskının azalmaması halinde Türkiye'nin durağan görünümünün tekrar gözgen geçirilebileceğini açıkladı.

DOLAR NE KADAR OLDU?


Dolar/TL bu sabah güne 4.58 civarında başladıktan sonra 4.6608 ile tarihi zirvesini test etti. Kur saat 17.24'te 4.6430/4.6608 seviyesinde işlem gördü. Dolar/TL güniçinde sert dalgalanmalar gösterdi.

Sepet bazında TL 5.0776 ile tarihi zirvesini test ettikten sonra aynı saatte 5.0559/5.0586, euro/TL ise 5.4956 ile tarihi zirvesini gördükten sonra yine aynı saatte 5.4692/5.4732 seviyesinde bulunuyor.

Piyasalar sert satış baskısı nedeniyle Merkez Bankası'nın (TCMB) olası adımlarını yakından izliyor. Bankacılar ekonomi yönetiminin ve TCMB'nin güven tesisi adına bazı somut adımlar atması gerektiğine dikkat çekiyor.

FAİZ ARTIŞINA KESİN GÖZÜYLE BAKILIYOR


Birçok bankacı TCMB'nin 7 Haziran'daki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında "hatırı sayılır" bir faiz artışı yapacağına kesin gözüyle bakarken, bazı bankacılar TCMB'nin bu tarihi de beklemeden bir adım atmak durumunda kalabileceğini belirtiyor. TCMB'den 7 Haziran'dan önce faiz artışı beklentisi TL'nin değer kaybettiği her geçen gün kuvvetleniyor.

Öte yandan bankanın olası bir faiz adımı öncesi ihracatçılara Eximbank aracılığı ile sağlanan reeskont kredisi geri ödemelerinin TL cinsi yapılması hakkını getirebileceği belirtiyor. TCMB'nin geçmişte de attığı bu adım piyasalarda aynı miktarda döviz talebini azaltıyor. Ancak bu gibi likidite adımları TL'deki değer kaybına kalıcı olarak son vermiyor.

TL bu yıl dolar karşısında yüzde 18 civarında değer kaybederek gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en çok değer kaybedenlerden biri durumunda.

[old_news_related_template title="KKTC Türk Lirası'nı bırakıyor mu?" desc="KKTC Başbakanı KKTC'nin Türk Lirası'nı bırakabileceği sinyalini verdi. Başbakan, Erhürman, 'Çeşitli öneriler var. Farklı para birimine geçme, kurları sabitleme gibi radikal öneriler de masada. Bunları ‘yapacağız’ anlamında söylemiyorum. ‘Haydi bugün karar verdim de yapayım’ değil. Biz TL’nin değer kaybı karşısında hiç elimizde olmayan sebeplerle birtakım sıkıntılar yaşıyorsak, bunları TC ile çok daha açık konuşmak durumundayız ve konuşmaya da başladık” ifadelerini kullandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/05/iecrop/paraciklar-depo_16_9_1526996699.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/kktc-turk-lirasini-birakiyor-mu-2423034/"]

TL son dönemde S&P'nin kredi notu düşüşü ve enflasyon endişeleri başta olmak üzere gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışıyor. Bankacılar TL'deki değer kaybına neden olarak dolardaki küresel değer kazancı, S&P'nin not indirimi, ABD faizlerinin yüzde 3'ün de üzerine yükselmesi, petrol fiyatlarındaki sert yükseliş, yaklaşan seçimler öncesi genişlemeci politikalar, son PMI verisinin ekonomideki beklenen bir ivme kaybının başlangıcına işaret etmesi, yüksek enflasyon ve yüksek cari açığı gösteriyorlar.

Öte yandan piyasalarda 24 Haziran'da yapılacak seçimler öncesi siyasi gelişmeler de yakından izleniyor.

Seçimlerde TBMM'de çoğunluğu sağlamaya odaklanan Erdoğan, YSK'ya verilen listeye AKP'den güçlü isimleri koyarak bu amacına ulaşmayı hedeflerken, yeni dönemde "daha sağlıklı koordinasyon" için ekonomi bakanlıklarında yapılandırma yapılması planlıyor.

10 YILLIK GETİRİ 3 HAFTADA 250 BP YÜKSELDİ


ABD faizlerindeki yükseliş, seçim dönemi öncesi artan harcamaların bütçeyi baskılayacağı endişesi ve TL'deki değer kaybının da etkisiyle gösterge 10 yıllık tahvilde işlem bazında bileşik faiz dün yüzde 15.22 seviyesini test ettikten sonra bugün daha sakin bir seyir izledi.

Gösterge 10 yıllık tahvil getirisi 27 Nisan haftasını yüzde 12.60 seviyesinden kapadıktan sonra yönünü sert yukarı çevirdi. Dün spot kapanış ortalama bileşik faiz yüzde 15.19 valörde son işlem yüzde 15.06 oldu. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 14.88 valörde son işlem yüzde 14.93 oldu.

Gösterge iki yıllık tahvilde ise dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 16.88 valörde son işlem yüzde 16.95 oldu. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 16.95 valörde saat 1652 itibarıyla son işlem yüzde 17.05 oldu.

REUTERS