Dolar/TL dün güne 5.80 seviyesinin hemen altında başladıktan sonra gün içinde genel olarak dar bantta yatay bir seyir izledi.

[timeline_template title="Dolar ne kadar oldu? " desc="Dolar/TL 5.6908/5.6938'den, Euro/TL ise 6.5643/6.5648'den işlem görüyor" image="" day="17" month="EKİM" hour="09" minute="13" width="" height=""]

 

Yurt içinde bugün açıklanacak önemli bir ekonomik veri bulunmazken, yurt dışında saat 1130'da İngiltere TÜFE, saat 1200'de Euro bölgesi TÜFE, saat 1530'da ABD yeni konut inşaatları ve inşaat ruhsatları verileri açıklanacak. Ayrıca bugün saat 2100'de Fed'in Eylül toplantı tutanakları açıklanacak.

Öte yandan Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın ülkesinin İstanbul başkonsolosluğunda kaybolmasının ardından Suudi Arabistan'ı dün ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Kral Salman, MbS ve Dışişleri Bakanı Ahmed el Jubair ile görüşmesinin ardından bugün Ankara'ya geliyor. Pompeo, Kaşıkçı hakkında Türk yetkililerle görüşme yapacak.

Pompeo, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşecek.

GENEL EĞİLİM AŞAĞI YÖNLÜ


Brunson'ın serbest bırakılmasının piyasalar açısından önemli bir riski ortadan kaldırdığına dikkat çeken analistler, önümüzdeki dönemde Türkiye-ABD ilişkilerinin nasıl şekilleneceğinin ve yaptırımlara yönelik gelişmelerin yön belirleyici olacağına işaret ediyor. Öte yandan dolar/TL'de genel eğilimin aşağı yönlü olduğu belirtiliyor.

ABD ile Türkiye arasındaki ilişkilerin yönü açısından belirleyici olarak görülen ve terör örgütleriyle bağlantılı olduğu iddiasıyla yargılanan ABD'li rahip Andrew Brunson hapis cezası aldı ancak tutuklu olduğu süre göz önüne alınarak Cuma günü serbest bırakılmıştı.

TL'nin dolar karşısında dün iki aydan fazla sürenin en güçlü seviyelerine geldiğini söyleyen bir bankacı, "Bu performans Brunson'ın serbest bırakılması sonrası ABD ile ilişkilerin iyileşeceğine yönelik artan iyimserlikten ve gelişmekte olan piyasalardaki destekleyici havadan kaynaklanıyor" dedi.

Pompeo'nun Türkiye'ye geliyor olmasının da piyasa için olumlu bir işaret olabileceğini söyleyen aynı bankacı, "TL'deki iyimserlikte bunun da etkisi olduğunu düşünüyorum. ABD ile birçok konuda anlaşma içinde olmak 4 Kasım'dan sonra başlayacak İran yaptırımlarının Türkiye'ye etkileri konusunda da bir umut getirebilir" dedi.

[old_news_related_template title="16 Ekim güncel altın fiyatları: Bugün çeyrek ve gram altın ne kadar?" desc="Güncel altın fiyatları internette en çok araştırılan konulardan biri... Dünyanın en değerli madenlerinden biri olan altın yatırım yapmak için en güvenli limanlardan...Altının hem hediye hem de yatırım aracı olarak kullanılması altın fiyatlarının sürekli olarak değişmesine neden oluyor. Peki bugün çeyrek ve gram altın ne kada oldu? İşte ayrıntılar..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/10/iecrop/altin-shutterstock_16_9_1539713501.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/16-ekim-guncel-altin-fiyatlari-bugun-ceyrek-ve-gram-altin-ne-kadar-2684766/"]

Beklentiler her ne kadar TL'de daha fazla değerlenmeye yardımcı olabilecek olsa da temel sorunların halen devam ettiğini, yatırımcı iştahı bozulursa TL'nin yine zarar görebileceğini söyleyen bankacı, "Aynı nedeni son günlerde döviz alan yerli yatırımcının tercihlerinde de görüyoruz" dedi.

Öte yandan geçen haftadan bu yana TL'de gözlenen rahatlamanın TCMB'den faiz artırım beklentilerini de değiştirdiğini söyleyen aynı bankacı, "Swap piyasasındaki fiyatlamalar işlemcilerin gelecek haftaki PPK toplantısında faiz artırım beklentilerinin azaldığına işaret ediyor" dedi.

TL cinsi varlıklardaki iyimserlik ve artan yabancı girişi tahvil-bono piyasasında da faizlerde gevşemeye neden oluyor. Cuma günü yüzde 19.06 seviyesinden kapanan gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi Pazartesi günü yüzde 18.27'ye kadar geriledi. Gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta yüzde 18.65, valörde son işlemde yüzde 18.27 seviyesindeydi.

İki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise dün spot kapanışta son işlemde yüzde 26.56 seviyesindeydi.

REUTERS