İç piyasada bugün Şubat ayına ilişkin öncü ihracat ve öncü İstanbul enflasyonu verisi ile İmalat PMI takip edilecek Dış piyasalarda ise TSİ 1155'te Şubat ayı Almanya imalat PMI, saat 1200'de Euro bölgesi imalat PMI, 1300'te Euro bölgesi işsizlik takip edilecek.

ABD'de ise TSİ 1630'da Ocak ayı kişisel gelirler, kişisel harcamalar, çekirdek PCE ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları TSİ 1745'te imalat PMI, 1800'de ise ISM imalat endeksi açıklanacak Bankacılar bugün açıklanacak en önemlisi verinin TSİ 1630'daki ABD PCE olacağını, küresel piyasalarda da yön belirleyici olması beklenen bu verinin ABD'de bu yıl kaç faiz artırımı yapılabileceği açısından önemli olduğunu belirtiyorlar.

GÖZLER POWELL'DA


Fed Başkanı Powell'ın bugün Senato Bankacılık Komitesi önünde yapacağı konuşma da piyasalarda takip edilecek. ABD öncülüğünde gelişmiş ekonomilerdeki yüksek faiz oranlarının dünya ekonomik büyümesine zarar verebileceği düşünceleriyle son haftalarda endişeli olan yatırımcılar, yoğun veri gündemini küresel para politikasının gelecekteki seyrine ilişkin ipuçları almak için takip edecekler.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, ABD ekonomisinin aşırı ısınmasının önüne geçilmesi ile ekonomide toparlanmanın devamı arasında "denge" sağlayacağını belirterek merkez bankasının vergi indirimleri ile kamu harcamalarında artışa rağmen faizlerde kademeli artışı sürdüreceğinin sinyalini verdi.

Bu açıklamalar, yüksek borçlanma oranlarının şirket faaliyetlerini durdurabileceği ve ekonomik büyümeyi azaltabileceğine ilişkin endişelerin yaşandığı bir ortamda Fed'in bu yıl para politikasını beklenenden daha hızlı sıkılaştıracağına ilişkin spekülasyonları artırdı.

Dolar endeksi Powell'ın ABD ekonomisine ilişkin iyimser açıklamalarının ardından Fed'in bu yıl dört faiz artırımı yapabileceği izlenimi uyandırmasıyla 90.746 ile beş haftanın zirvesine yükseldi. Piyasalar bu yıl üç faiz artırımı bekliyorlar. Jeopolitik risklere paralel geçen hafta dalgalı bir seyir izledikten sonra bu haftada her iki yönlü dalgalanan dolar/TL Powell'ın açıklamalarıyla 14 Şubat'tan beri ilk kez 3.8167'ye yükselmişti.

Dolar/TL yaşanan bu yükselişin ardından 3.80 civarında seyrini sürdürüyor. Kur bu sabah da güne saat 0847'de 3.8035/3.8045 seviyesinde başladı. Sepet bazında TL aynı saatte 4.2204/4.2218, euro/TL ise 4.6372/4.6390 seviyesinde. Tahvil-bono piyasasında 10 yıllık tahvilin ortalama bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 11.93, valörde son işlem yüzde 11.92 oldu. Gösterge iki yıllık tahvilde ise ortalama bileşik faiz dün spot kapanışta yüzde 13.12 valörde son işlem yüzde 13.03 oldu.

REUTERS