Küresel piyasalarda petrol fiyatlarının keskin şekilde gerilemesi Fed'in faiz artırımlarına ara vereceğine yönelik spekülasyonu daha da artırdı. Bu beklenti gelişmekte olan para birimlerinde görülen bir kaç günlük kayıpların yerini iyimserliğe bırakmasına neden oldu.

[timeline_template title="Dolar ne kadar oldu? " desc="Dolar/TL 5.2892/5.2939'dan işlem görürken Euro/TL 6.0438/6.0496'dan işlem görüyor." image="" day="19" month="ARA" hour="17" minute="39" width="" height=""]

Brent ham petrolünün varil fiyatı arz fazlası endişeleriyle dün yüzde 6'ya yakın geriledikten sonra bugün yüzde 0.5 civarı artıda.

Uluslararası gösterge olan Brent petrolünün Ekim ayından bu yana yüzde 35 değer yitirmesi, zaten uluslararası ticaret ve ekonomik faaliyetin ivme kaybettiği bir ortamda dezenflasyon kaygılarının ortaya çıkmasına neden oluyor.

Enflasyonun gerileyeceğine yönelik beklentiler Fed'in üzerinde faiz artırım planlarını gözden geçirme baskısı yaratıyor.

Vadeli işlem piyasaları Fed'in bugün üçte iki olasılıkla faiz artıracağını fiyatlarken, analistler Eylül ayında 2019 için üç faiz artırımı öngören Fed'in bu sefer yayımlayacağı tahminlerde artırım sayısını ikiye indirebileceğini belirtiyorlar. Piyasalar ise artık gelecek yıl için bir taneden az, yani 25 baz puandan az faiz artırımı fiyatlıyor.

Türkiye piyasaları bir kaç işlem gününde benzer piyasalara göre negatif ayrışma içerisinde. Bankacılar Suriye'de ABD askerlerinin de yer aldığı Fırat'ın doğusuna yönelik planlanan operasyonun piyasalarda bir risk unsuru olarak izlendiğini ve TL'deki negatif ayrışmanın belirleyicisi olduğunu söylüyorlar.

REUTERS-SOZCU.COM.TR