Piyasalar bugün son Fed toplantısının tutanaklarını beklerken, gelişmekte olan ülke para birimlerinde iyimser seyrin devam etmesi bekleniyor.

[timeline_template title="Dolar ne kadar oldu? " desc="Dolar/TL 5.1472/5.1551'ten, Euro/TL 5.8610/5.8663'ten işlem görüyor." image="" day="29" month="KAS" hour="12" minute="24" width="" height=""]

Dolar Powell'ın ABD faiz oranlarının nötr seviyenin hemen altında olduğunu belirtmesinin ardından dünkü kayıplarını artırdı. Birçok yatırımcı Powell'ın açıklamalarını Fed'in üç yıllık sıkılaştırma döngüsünün sona yaklaşmakta olduğunun sinyali olarak nitelendirdiler.

29kasimdolargraf

Yüzde 2-2.25 seviyesindeki politika faiz oranının nötr tahminlerin "hemen altında" olduğunu belirten Powell'ın para politikasını gevşetme yanlısı yönde değişim gösteren açıklamaları para piyasalarını şaşırttı. Powell bu açıklamalarıyla geçen ayki ifadelerinin tam tersi yönde bir açıklama yapmış oldu. Powell geçen ay, politika faiz oranının nötr seviyeden "çok uzakta" olduğunu ve Fed'in bu seviyenin ötesinde bile politikasını sıkılaştırabileceğini söylemişti.

YÜZDE 1 ORANINDA DEĞERLENDİ


Powell'ın açıklamaları doların özellikle Avustralya ve Yeni Zelanda doları gibi riskli para birimleri karşısında değer kaybetmesine neden oldu. Güney Afrika randı ve TL gibi bazı gelişmekte olan ülke para birimlerinin de her biri yüzde 1 oranında değer kazandı.

İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı Eda Karadağ, Trump'ın son dönemde Powell'ı eleştiriyor olmasının piyasaları rahatsız ettiğini, dolayısıyla da sergilenecek tutumun yakından izlendiğini söyleyerek, "Konuşmalara bakınca güvercin bir Powell gördük, agresifçe artışa devam etmek yerine faizin nötrün biraz altında olduğunu bundan sonra para politikasının istihdam ve enflasyon için değişen görünüme bağlı olarak ekonomiyi takip edecek şekilde tasarlanacağını söyledi. Çok şahin değil. Dolar da son dönemde zaten çok güçlü değildi, Powell ile biraz daha dolarda gevşeme oldu" dedi.

01dolar1

Dolar/TL'nin son dönemde kademeli düşüşünü koruduğunu, dolarda küresel gevşeme sonucu kurun da aşağı yönlü tepki verdiğini söyleyen Karadağ, "Dolar/TL 5.22'li seviyelerde zorlanıyordu, bu sabah gelinen 5.20 seviyeleri destek konumuna geldi. Türkiye-ABD ilişkileri iyi yönde ilerlerken, diyalog pencereleri korunuyorken bu seviyenin altını bekliyorum. Bugün Fed tutanakları açıklanacak. Pozitif etki yaratabilir ancak dünkü açıklamalardan sonra yeni bir trend oluşturmaz. Piyasalar asıl olarak G20 toplantısını bekliyor. Ticaret savaşları ortamında Trump'ın Çin ile görüşmesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yapılacak temaslar izlenecek" dedi.

ABD Başkanı Donald Trump, bu hafta Arjantin'de yapılacak G20 zirvesinde Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşecek.

 

[old_news_related_template title="Bugün çeyrek ve gram altın fiyatları ne kadar oldu? Altın fiyatları düşüyor!" desc="Döviz kurlarındaki dalgalanmalar sonucu aşağı yönlü seyir izleyen altın fiyatlarındaki 29 Kasım'da da düşüş sürüyor. Altın fiyatları yatırım yapmak ve hediye almak isteyen vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Bu akşam yapılacak FED toplantısının ardından altın fiyatlarının toparlanması bekleniyor. İşte çeyrek ve gram altında son durum..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/11/iecrop/altin-fiyatlari-5_16_9_1543468179.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/ceyrek-ve-gram-altin-fiyatlari-dusuyor-bugun-altin-fiyatlari-ne-kadar-oldu-2766287/"]

Kasım ayına 5.50'nin üzerinde başlayan dolar/TL bugün 5.2051'e kadar gerilemiş durumda. TCMB ve hükümet tarafından son dönemde atılan adımlar, ABD ile ilişkilerin iyileşmesi ve petrol fiyatlarındaki gerileme dolar/TL'nin kademeli bir şekilde Ağustos ayında gördüğü zirve öncesindeki seviyelere dönmesine neden oldu. Dolar/TL 13 Ağustos'ta 7.24 ile tarihi zirvesini görmüştü.

Görülen zirveden bu yana TL'deki değer kazancı yüzde 39'u bulmuş durumda. Öte yandan halen yılbaşına göre TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 27 civarında.

Diğer taraftan yurt içinde ekonominin cari fazla veriyor olmasının yanı sıra enflasyonun düşeceği beklentilerinin de TL'ye destek olduğu belirtiliyor.

Tahvil bono piyasasında ise 10 yıllık gösterge tahvilde dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 16.53, valörde son işlemde yüzde 16.68 seviyesindeydi.

İki yıllık gösterge tahvilde dün spot kapanışta ortalama bileşik getiri yüzde 20.29, valörde son işlemde yüzde 20.26 seviyesindeydi.

REUTERS