Türkiye piyasalarının kapalı ve likiditenin düşük olduğu dün Arjantin pesosundaki sert değer kaybı ve TCMB Başkan Yardımcısı Erkan Kilimci'nin görev değişikliğinin etkisiyle 6.80 seviyesini aşan dolar/TL, bu sabah TL mevduattan alınan stopajın düşürülmesiyle kayıplarını önemli ölçüde azaltsa da dalgalanmaya devam etti.

Çarşamba günü 6.47 seviyesinden kapanan dolar/TL dün 6.85'e kadar yükseldikten sonra gece Asya seansında 6.8994 seviyesini test etti. Böylece TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı haftaya başladığı 6.00 seviyesine göre yüzde 13 olurken, iki günlük kayıp ise yüzde 6'nın üzerinde oldu. TL'nin yılbaşından bu yana yaşadığı kayıp ise yüzde 40'ın üzerinde.

Bu sabah itibarıyla ise TL kayıplarını azaltırken, 6.3875'e kadar gerileyen dolar/TL saat 1723'te 6.5950/6.6140 seviyesinde bulunuyor. Böylece TL dolar karşısında günlük bazda yüzde 1'e yakın artıya geçmiş durumda.

Aynı saatte sepet bazında TL 7.1374/7.1585, euro/TL ise 7.6858/7.6908 seviyesinde.

'ÖNLEMLERİN DEVAM EDECEĞİ BEKLENTİMİZ VAR'


TEB Yatırım/BNP Paribas Stratejisti Işık Ökte bu sabahki notunda, kararın ardından TL'nin dolar karşısında değer kazandığını söyleyerek, "TL mevduat kullanımını daha cazip hale getirmek ve döviz mevduatından TL mevduata geçişi 'karlı' kılmak için atılmış bir adım olarak görürken, dolar/TL kısa vade oynaklık oranlarını düşürmek için uygulanacak önlemlerin devam edeceği beklentimiz de var. Dolar/TL 1 aylık zımni oynaklık oranı bayram sonrası yüzde 38'den yüzde 43'e yükseliyor" dedi.

TL hesaplarından alınan stopaj düşürülüp bir yıldan uzun vadede sıfıra indirilirken, döviz hesaplarından alınan bir yıldan kısa vadelerde yükseltildi. Uygulama üç ay süreyle geçerli olacak.

DenizBank Yatırım Hizmetleri Grubu Stratejisti Orkun Gödek ise bu sabahki notunda, "Yeni gün işlemlerine düne kıyasla kısmen değer kazanarak başlayan TL için stopaj ayarlaması haberinin sınırlı olumlu hava yarattığını düşünüyoruz. Ancak açıklanan hamleler kısa vadeli ve etkisi sınırlı olacağından mevcut negatif algıyı değiştirmeye yeterli olmayabilir. Hatırlatmak isteriz ki, kendimize has sorunlar bir yana genel GOÜ problemlerinin de ön planda olduğu bir dönemden geçmekteyiz" dedi.

Arjantin'in faizleri keskin şekilde artırarak yüzde 60 seviyesine çekmesine rağmen para birimi pesonun sert değer kaybetmesi gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde satış baskısı yarattı. Peso bu adıma rağmen yüzde 10'un üzerinde değer kaybetti.

Reuters'ta dün yer alan habere göre Kilimci, Kalkınma Bankası yönetim kuruluna katılmak üzere TCMB'deki görevinden ayrıldı. Bankacılar Kilimci'nin görev değişikliğinin de kurdaki yükselişte etkili olduğunu belirttiler.

Öte yandan kredi derecelendirme kuruluşu Fitch de, Türk bankaları hakkında dün yayımladığı "Lira'daki değer kaybı Türk bankaları üzerindeki riskleri artırıyor" adlı raporunda,

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türk bankaları hakkında dün yayımladığı "Lira'daki değer kaybı Türk bankaları üzerindeki riskleri artırıyor" adlı raporda bankaların yeniden finansman kabiliyetlerindeki belirgin bir düşüşün, uzun süreli mevduat çıkışı ve önemli ölçüde bozulan aktif kalitesi yeni negatif not kararlarına yol açabileceğini belirtti. Raporda ayrıca, yetkililerin politika alanında verdiği sınırlı karşılığın para birimi ve ekonomiye sürdürülebilir istikrar sağlayacak gibi görünmediği ifade edildi.

Tahvil-bono piyasasında gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi spot kapanışta ortalama yüzde 21.81, valörde saat 1724'te son işlemde yüzde 21.8 seviyesindeydi.

REUTERS

[old_news_related_template title="8 maddede mevduat hesabı düzenlemesi" desc="Doların ateşini söndürmek için hükümet bankada dolar tutmanın vergisini artırdı, TL vergisini düşürdü Buna göre 6 aya kadar vadeli döviz hesabının vergi oranı yüzde 18'den 20'ye çıkarıldı. Bir yıldan uzun vadeli TL hesapları için vergi oranı yüzde 10'dan 0'a indirildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/08/iecrop/dolar-retures_16_9_1535618150_16_9_1535694087.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/son-dakika-mevduat-hesabina-vergi-duzenlemesi-2600833/"]

 

Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin ile ticaret gerilimini artırmaya çalışacağı endişeleri de piyasaları baskılamaya devam ediyor.

Bloomberg ajansında yer alan habere göre Trump, kamuoyunun görüş süresinin gelecek hafta tamamlanmasının hemen ardından Çin'den gelen 200 milyar dolar tutarında üründen alınan gümrük vergisini artırmaya hazır olduğunu ifade etti. Trump ayrıca "düzelmez ise" Dünya Ticaret Örgütü'nden ABD'yi çekme tehdidinde bulundu.

ETKİLEMEYE DEVAM EDİYOR


Bir bankacı TL'deki bozulmanın Arjantin pesosundaki sert değer kaybından kaynaklandığını söyleyerek, "Gelişmekte olan ülke para birimlerinin geneline baktığımızda yine de TL'de negatif ayrışmanın devam ettiğini görüyoruz, EM tarafında oluşan olumsuz hava TL'yi diğerlerinden çok daha fazla etkilemeye devam ediyor" dedi.

Kurdaki sert yükselişe bu sabah stopaj kararı ile yanıt verildiğini söyleyen aynı bankacı, "Karar TL tutan yatırımcının getirisini artıracak olması nedeniyle olumlu. Yerli yatırımcının 90 milyar doların üzerindeki DTH'larını bozarak TL'ye dönmesi ve uzun vadeli mevduat yapması bekleniyor. Olumlu bir karar ama Arjantin kaynaklı bozulma varken yerlinin yapacağı satışlar kurdaki tansiyonu düşürmeye yetmez" dedi.

Döviz ve TL mevduat hesaplarına uygulanan tevkifat oranları değiştirildi. TL hesaplara uygulanan tevkifat düşürülürken, döviz hesaplara uygulanan bazı vadelerde yükseltildi. Uygulama üç ay süreyle geçerli olacak.

Analistler kurdaki oynaklığın TCMB'nin faiz artışı yapmasının beklendiği 13 Eylül'deki toplantısına kadar sürmesini bekliyor. Bu toplantıda 200-250 baz puanlık faiz artırım beklentileri dile getiriliyor.

[old_news_related_template title="Altın fiyatlarında son durum: Çeyrek altın ne kadar oldu? Gram altın kaç TL?" desc="Altın fiyatlarında yükseliş trendi devam ediyor. Altın almak isteyenler için bugün de doğru gün değil. Bugün çeyrek altın ve gram altın fiyatı ne kadar oldu? Cumhuriyet ve küçük altın ne kadar gibi sorular altın yatırımcısı tarafından merakla araştırılıyor. Altın fiyatları bir süredir yükselişini sürdürüyor ancak son günlerde altın fiyatlarındaki yükseliş hız kazandı, gram altın 260 liraya ulaştı. İşte 31 Ağustos tarihli altın fiyatlarında son durum..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/08/iecrop/altin-fiyatlari-3_16_9_1535695895.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/altin-fiyatlarinda-hareket-suruyor-guncel-ceyrek-ve-gram-altin-fiyatlari-ne-durumda-2600877/"]

 

ABD ile ilişkilerin seyrine yönelik gelişmelerin yakından izlendiğini ve TL varlıklar üzerinde baskı kurmaya devam ettiğini belirten analistler, diğer taraftan swap ve swap benzeri enstrümanlara yönelik yapılan son kısıtlamaların piyasalarda önemli bir likidite sıkıntısına neden olduğuna ve kurda sert hareketler yarattığına da dikkat çekiyor.

TCMB ve BDDK'nın önceki hafta spekülatif talebi önlemek adına attığı adımlar da genel olarak piyasalarda tansiyonu düşürmüş durumda. İlk olarak swap işlemlerinin özkaynak toplamına oranını yüzde 25'e indiren BDDK, sonrasında sınırlama kapsamına, bankaların vadede TL alım yönünde gerçekleştirecekleri forward, opsiyon ve bu gibi swap dışındaki türev işlemlerini de dahil etti.

REUTERS