Çalışanlar için en önemli unsurlardan biri de kıdem tazminatı… Hele ki bir şirkete yıllarca hizmet vermiş biri kıdem tazminatından mahrum kalmamak için istifaya yanaşmaz. Fakat son işyerinde en az bir yıl çalışılarak hak kazanılan kıdem tazminatı normalde emeklilikte, vefat halinde veya işveren tarafından işten çıkarılma durumunda alınabiliyor.

EVLİLİK NEDENİYLE KIDEM TAZMİNATI ALINABİLİR Mİ?

Bunun dışında kıdem tazminatı alabilmek için işçinin haklı bir nedenle istifa etmesi veya erkeklerin askerlik, kadınların da evlendikten sonra bir yıl içinde istifa etmesi gerekiyor. Evlilik nedeniyle iş sözleşmesinin feshedilmesi durumu akıllara “Hamilelik veya doğum nedeniyle işten ayrıldığında kıdem tazminatı alınabilir mi?” sorusunu getiriyor.

2023 DOĞUM BORÇLANMASI ÜZERİNE KAPSAMLI BİLGİLER


HAMİLELİK VEYA DOĞUM NEDENİ İLE İŞTEN AYRILAN KİŞİ KIDEM TAZMİNATI ALIR MI?

Bu konuda kanunda geçen madde şudur; “İşten kendi isteğiyle (istifa) ayrılan işçinin, herhangi bir tazminat hakkı oluşmamaktadır. Yasal düzenleme açısından hamilelik veya doğum nedenine dayalı işten ayrılmalar istifa olarak değerlendirildiğinden, bu nedenlerle işten ayrılan işçi tazminat haklarından vazgeçmiş sayılmaktadır.” Yani hamilelik veya doğum nedeniyle istifa durumlarında kıdem tazminatı alınamıyor.

DOĞUM İZNİ NE KADAR?

Fakat kanunda, kadın işçilerin doğumdan önce 8 ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere, toplam 16 hafta çalıştırılmamaları esası yer alıyor. Çoğul gebeliklerde doğum öncesi izin süresine 2 hafta ekleniyor. İşçinin isteğine ve doktor raporuna dayalı olması koşulu ile doğuma 3 hafta kalana dek çalışılırsa bu durumda doğum öncesi kullanılmayan izin süresi doğum sonrasına aktarılabiliyor. Bu iznin bitiminde yazılı talepte bulunan işçiye, 6 aya kadar ücretsiz izin veriliyor. Ayrıca; izin bitiminde işe başlayan işçiye çocuğun 1 yaşına gelmesine dek günde 1,5 saatlik süt izni verilmesi de gerekiyor.

[old_news_related_template title="İşçi önceden haber vermeksizin işten ayrılırsa işveren işçiden ihbar tazminatı talep edebilir mi?" desc="Çalışanlar için kıdem tazminatı kadar önemli olan bir başka konu da ihbar tazminatıdır. İhbar tazminatı çalışanların yanı sıra işverenler için de tanımlanmış bir tazminattır. Peki, ihbar tazminatı nedir? İşçi önceden haber vermeksizin işten ayrılırsa işveren işçiden ihbar tazminatı talep edebilir mi? Merak edilen tüm detaylar haberimizde..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/11/iecrop/para-iha_16_9_1542259230.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/isci-onceden-haber-vermeksizin-isten-ayrilirsa-isveren-isciden-ihbar-tazminati-talep-edebilir-mi-oub1-2738737/"]

[old_news_related_template title="Kadın işçi doğum öncesi iznini doğum sonrasına aktarabilir mi?" desc="Kadın işçilerin en önemli haklarından birisi de hamilelik iznidir. 4857 İş Kanunu ile bu hak anayasal güvence altına alınmıştır. Ancak anne olacak olan işçilerin aklında 'kadın işçi doğum öncesi iznini doğum sonrasına aktarabilir mi?' gelmektedir. Doğum öncesi kullanılmayan izin ile ilgili bilinmesi gerekenler haberimizde..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/11/iecrop/cocuk-beslenmesi-10-custom_16_9_1542346082.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/kadin-isci-dogum-oncesi-iznini-dogum-sonrasina-aktarabilir-mi-oub1-2740731/"]