Financial Times’ın haberine göre İtalya’nın Avrupa Merkez Bankası’na olan borcu önümüzdeki günlerde yarım trilyon dolara çıkacak. Şu an mevcut 480 milyar dolarlık borcuyla dikkat çeken İtalya’nın borçlarının yönetilebilir seviyeden uzak olduğuna vurgu yapılıyor. Avrupa'da GSYH'nın toplam borca oranı yüzde 88 iken İtalya'da bu oran yüzde 132. Türkiye'de nisan ayı itibariyle dış borcun milli gelire oranı yüzde 50 civarında.

Jeffreies ekonomisti Marchel Alexandrovich para birliği euronun devamı halinde İtalyan borcunun yönetilebilir olduğuna vurgu yaparken Brexit benzeri bir durumun İtalya için de gerçekleşmesi halinde ekonomik tablonun ne olacağını yorumlamanın çok zor olduğunu söyledi.

Alexandrovich, “Para birliği bir arada durduğu sürece bunlar muhasebe hesaplarıyla halledilebilecek şeyler. Fakat birlikte kopuşlar yaşanırsa kimin hangi para biriminden borçlarını nasıl ödeyeceği tartışmalı bir konu olacak” diye konuştu.

3temmuzborcgraf

ÜÇ AY SONRA HÜKÜMET KURDULAR


İtalya’da yapılan 4 Mart'ta yapılan parlamento seçimlerinden yaklaşık üç ay sonra Beş Yıldız Hareketi ile Lig Partisi’nin kurduğu koalisyon hükümeti yemin ederek göreve başladı. Yeni Başbakan Giuseppe Conte ile hükümet üyeleri Cuma günü Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella’nın huzurunda yemin etti.

53 yaşındaki hukuk profesörü Conte'nin parlamentodan da güvenoyu alacağına kesin gözüyle bakılıyor. Popülist Beş Yıldız Hareketi ile aşırı sağcı Lig Partisi parlamentoda çoğunluğu oluşturuyor. İtalyan parlamentosunun iki kanadında da güvenoyu için oylamanın önümüzdeki hafta yapılması bekleniyor.

Yeni kurulan hükümette, Lig Partisi lideri Matteo Salvini İçişleri Bakanı oldu. Beş Yıldız Hareketi lideri Luigi Di Maio ise Çalışma ve Sanayi Bakanlığı görevini üstlendi. Yeni kabinede Enzo Moavero Dışişleri Bakanı olarak görev yapacak. Parti üyesi olmayan Giovanni Tria Ekonomi ve Maliye Bakanı olarak kabinede yer aldı. Ortak para birimi euro kuşkuyla yaklaşan Paolo Savona Avrupa İşleri Bakanlığını üstlendi.