Madenciler, indirim yapılması halinde ormanlarda maden aramalarının hızla artacağını, ormanlardan daha çok maden çıkarılacağını söyledi. Türkiye Mermer, Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği (TÜMMER), Türkiye Madenciler Derneği (TMD), Altın Madencileri Derneği (AMD) ve Agrega Üreticileri Birliği (AGÜB) yaptıkları açıklamada, Türkiye’de orman izin bedellerinin çok yüksek olması nedeniyle arama ve işletme faaliyetlerinin artık sürdürülemez hale geldiğini, madencilerin çoğunun havlu atmaya başladığını ifade ettiler. Maden arama ve işletme faaliyetlerinin kamu yararına yapılan faaliyetler olduğunu savunan dernek ve birlikler, madencilik faaliyetleri için ödenen mülkiyet izin bedellerinin orman arazilerinde yatırımın yüzde 48’ini bulduğunu, maden aramak için vatandaşın arazisini metrekaresini 1 liradan satın alırken orman arazisi için Orman Genel Müdürlüğü’ne 2.5 lira kira bedeli ödemek zorunda kaldıklarını belirttiler.

Madenciler, ormanlarda daha kolay ve daha ucuz maden sahaları kurabilmek için izin bedellerinde indirim istiyor. Madenciler, ormanlarda daha kolay ve daha ucuz maden sahaları kurabilmek için izin bedellerinde indirim istiyor.

Pansuman yetmez


Madenciler, ormanlarda yaptıkları maden aramaları için Orman Genel Müdürlüğü’nün madencilerden birçok izin bedeli aldığından şikayet ederlerken, ormanlarda yeterince maden arayamadıkları için Türkiye’nin yurtdışından maden ithal etmek zorunda kaldığını, bu yüzden de cari açığın arttığını ifade ettiler.

“Pansuman tedbirleri yetmez, cerrahi müdahale şart” diyen madenciler, orman mülkiyeti izin bedellerinin ormanlarda maden aramayı kolaylaştıracak şekilde düşürülmesini istediler.