Durmuş Yılmaz, hem gazetelere verdiği röportajda hem de sosyal medya hesabı üzerinden ülke bütçesinden danışmanlara ödenen paraların kimlere gittiğini sordu. Bütçedeki ‘Diğer Müşavir ve Kişiler’ kaleminden 2013 ila 2017 yılları arasında 40 milyar lira, bu yılın 4 aylık döneminde de 3.7 milyar lira harcandığını ifade eden Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı danışmanları da dahil ödenen paraların detaylı açıklanmasını istedi, “bu danışmanlar kim?” diye sordu.

 

[old_news_related_template title="İYİ Partili Durmuş Yılmaz Cumhurbaşkanı'nın masraflarını açıkladı" desc="İYİ Partili eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, 6 maddelik bir açıklamayla Saray'ın ve Cumhurbaşkanı'nın harcamalarını açıkladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/05/iecrop/durmus-yilmaz-aa_16_9_1527699462.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/iyi-partili-durmus-yilmaz-cumhurbaskaninin-masraflarini-acikladi-2439915/"]

BİLGİSİZLİĞİNİ ORTAYA KOYUYOR

Ağbal, Yılmaz’ın bu sorularına katıldığı bir televizyon programından yanıt verirken, Yılmaz’ı bütçe tablolarını anlayamamakla suçladı. Ağbal, “Sayın Yılmaz, belki Merkez Bankası bilançosundan anlıyor olabilir, ona saygı duyarım. Ama kamu maliyesi tablolarından, göstergelerden çok anladığını söyleyemem. Bunu söylemekten de hicap ediyorum. Ben merkez bankası bilançosunu çok iyi biliyorum demem. Sayın Yılmaz, uzmanlık alanı olmayan bir alana girmiş. Dün gece bir açıklama yapmış, 30 milyarı tutturamayınca 4 yılı toplamış bir 30-40 milyarı bulmuş. Daha fazla açıklama yapması kendisinin bu konudaki bilgisizliğini ortaya koyuyor. Onun danışmanlık olarak gördüğü harcamaların hiçbiri danışmanlık değil” dedi.

DANIŞMANLARA TAKMIŞ

Ağbal konuşmasında, “Anladığım kadarıyla kendisi de bir danışman olduğu için danışmanlık ücretine takmış bulunuyor. Bu da çok ayıp bir şey” ifadesini kullanırken, “Bence Sayın Yılmaz, ya bir danışmanlık hizmeti alsın ya da bu işlerden uzak dursun. Her açıklaması bu konudaki bilgisizliğini ortaya koyuyor” dedi.

Ağbal’ın ‘cahil’ ve ‘bilgisiz’ ifadelerine tepki gösteren Durmuş Yılmaz ise, SÖZCÜ’ye yaptığı açıklamada, “Sayın Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın nezaket sınırlarını aşan tepkisi, ortada ciddi bir sorunun olduğuna işaret ediyor. Sayın Ağbal’dan gereksiz ve kafa karıştırıcı polemiklere girmek yerine 40 milyarlık danışmanlık harcamalarını kimlere ve hangi hizmetler için yaptığını Sayıştay denetiminden geçmiş verilerle açıklamasını bekliyoruz” dedi.

Yılmaz, ayrıca Cumhurbaşkanlığı bütçesi ve örtülü ödenekten ‘Müşavir ve Danışman Kişilere’ ne kadar ödeme yapıldığının açıklanmasını isteyen Yılmaz, “Ayrıca konsolide bütçeye dahil olan belediyeler ve diğer kurumlardan danışmanlık hizmetleri için son 5 yılda yandaş kişi ve kurumlara ne kadar ödeme yapıldığını da kamuoyu ile paylaşmasını talep ediyoruz” dedi. Kamu hesaplarının şeffaf ve güvenilir olduğu bir ülkede bütçe harcama ve gelir hesaplarının anlaşılabilmesi için uzmanlığa gerek olmaması gerektiğini de belirten Yılmaz, “Sayın Bakan’dan öncelikle beklenen, kontrolden çıkan bütçe açıklarının kapanması için vatandaştan toplanan vergilerin yandaşlara peşkeş çekilmesini önlemesidir” acıklaması da yaptı.

[old_news_related_template title="Durmuş Yılmaz'dan çok konuşulacak kur iddiası" desc="İYİ partili Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz kurda yaşanan hareketlilik hakkında açıklamalarda bulundu. Yılmaz 'Bana, insanların evleri arabaları krediyle alındığı için, bu düzen bozulursa elimizdekiler gider korkusu yayılarak kurda bu tip hareketler bilinçli olarak yapıyor gibi geliyor' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/05/iecrop/resimid_5002404_16_9_1526472819.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/durmus-yilmazdan-cok-konusulacak-kur-iddiasi-2411001/"]

RESMİ AÇIKLAMADA BİLE ‘CAHİL’ DEDİ

Ağbal, TV konuşmasının ardından Maliye Bakanlığı üzerinden yaptığı resmi açıklamayla 40 milyarlık harcamanın detaylarını anlattı. Ancak Ağbal’ın resmi açıklamada da ‘cahil’ kelimesini kullanıp Yılmaz’ı eğitim için Maliye’ye davet etmesi dikkat çekti. Ağbal, söz konusu harcamaların başta aile hekimliği olmak üzere sağlık, eğitim, engelli destekleri ve kamu hizmetlerinin gerektirdiği diğer alanlara yapıldığını anlattı, “Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak insanı danışman da olsa cahilce açıklamalardan alıkoymuyor” ifadesini kullandı. Ağbal, Merkez Bankası eski Başkanı Yılmaz’ı yalancı olmakla da suçladığı resmi Bakanlık açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Sonuç olarak, danışman sıfatı kullanılarak bütçe ile ilgili kamuoyuna yapılan açıklamalar gerçek dışı, yalan ve cahilcedir. Danışmanı böyle olanların vay haline! Bu açıklamayı yapan zat-ı muhteremi kamu maliyesine giriş ve bütçe politikasına giriş derslerini 25 Haziran’dan sonra ücretsiz almak üzere Maliye Bakanlığına davet ediyoruz. Hiç değilse herkesin bildiği ama kendisinin bilmediği, bilemediği kamu maliyesi gerçeklerini öğrenme imkânına kavuşur.”

YILMAZ'DAN CEVAP GECİKMEDİ

İYİ Partili eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'dan jet yanıt geldi. Yılmaz sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından açıklamada bulundu. Yılmaz açıklamasında "Sayın Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın nezaket sınırlarını aşan tepkisi, ortada ciddi bir sorunun olduğuna işaret ediyor" dedi.

Yılmaz'ın açıklamasının tamamı şu şekilde:

"Sayın Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın nezaket sınırlarını aşan tepkisi, ortada ciddi bir sorunun olduğuna işaret ediyor. Sayın Ağbal'dan gereksiz ve kafa karıştırıcı polemiklere girmek yerine, kamuoyuna 2013-2017 yılları arasında Merkez Bütçe'den "Diğer Müşavir ve Kişiler" kalemi altında yapılan 40 milyar TL'lik ödemelerin kimlere ve hangi hizmetler için yapıldığını Sayıştay denetiminden geçmiş verilerle açıklamasını bekliyoruz.

Ayrıca Cumhurbaşkanlığı Bütçesi ve Örgütlü Ödenek'ten "Müşavir ve Danışman Kişilere" ne kadar ödeme yapıldığını da açıklamasını talep ediyoruz.

Bunların yanı sıra Konsolide Bütçe'ye dahil olan belediyeler ve diğer kurumlardan danışmanlık hizmetleri için son 5 yılda yandaş kişi ve kurumlara ne kadar öndeme yapıldığını da kamuoyu ile paylaşılmasını talep ediyoruz.

Son olarak şunu belirtmek isterim ki, kamu hesaplarının şeffaf ve güvenilir olduğu bir ülkede bütçe harcama ve gelir hesaplarının anlaşılmabilmesi için uzmanlığa gerek olmamalıdır.

Bu noktada Sayın Bakan'dan öncelikle beklenen kontrolden çıkan bütçe açıklarının kapanması için vatandaştan toplanan vergilerin yandaşlara peşkeş çekilmesini önlemesidir.

Yılmaz'ın Twitter'daki paylaşımı şöyle:

 

durmus23