Bugün 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü özellikle TÜİK verileri Türkiye'deki vahim tabloyu bir kez daha gözler önün seriyor. Sigara kullanımına dair veriler ve yapılan yeni araştırmalar sigaranın hayatımızı aslında nasıl kötü etkilediğini gösteriyor. Özellikle çocuk yaştaki içicilerin ulaştığı rakamlar iyi birer örnek olmak isteyen yetişkinleri endişelendirmeli...

252 BİN ÇOCUK İÇİCİ

Türkiye'de her yıl 83 bin 100 kişi sigara kaynaklı nedenlerle yaşamını yitirirken 252 bin çocuk ve 14,5 milyon yetişkin tütün ürünü kullanıyor.

Tütün ürünü kullanımının çocuklardaki oranı ise oğlanlarda yüzde 10,2, kızlarda yüzde 5,3.

İŞTE TÜİK VERİLERİ

TÜİK'in 2016 verilerine göre Türkiye'de 15 yaş üzeri nüfusun yüzde 26,5'i her gün tütün ürünü kullanıyor. Bu oran 2014'te 27,3, 2010'da 25,4'tü.

Erkeklerin tütün ürünü kullanımı 2014-16 arasında azalırken kadınlarda bu oran arttı.

35-44 yaş arası erkekler yüzde 50,6 ile en fazla tütün ürünü içen yaş grubunu oluşturuyorlar.

Kadınlarda da yüzde 19,6 ile en fazla 35-44 yaş aralığı tütün içiyor.

SAĞLIKLI BİR YAŞAM İÇİN YENİ BİR BAŞLANGICA İHTİYACINIZ VAR

Adıyaman Sağlık Müdürü Erdoğan Öz, Dünya Sigarayı Bırakma Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, sağlıklı bir yaşam için yeni bir başlangıç yapmak gerektiğini kaydetti.

Sağlık Müdürü Uzman Dr. Erdoğan Öz, sigara içimi tüm etkilenenlerin sağlığını tehdit eden, mutlaka mücadele edilerek önlenmesi gereken bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirtti.

Sigara kullanımının kanser, akciğer hastalıkları, kalp ve damar hastalıkları gibi birçok hastalığa yol açtığına dikkat çeken Erdoğan Öz, “Sigara kullanımı sadece bireye değil, sigara dumanını soluyan diğer kişilere de ciddi zararlar vermekte, sigara ve diğer tütün ürünlerinin dumanına maruz kalan kişilerde de aynı hastalıklar görülebilmektedir. Sigara ve tütün dünyada en yaygın kullanılan bağımlılık yapıcı maddelerdir. Sigara ve tütün kullanımı önlenebilir ölüm nedenlerinin başında gelmekte olup dünyada ve ülkemizde önemli bir halk sağlığı sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Her yıl yaklaşık 5 milyon kişinin sigara ve tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiği tahmin edilmektedir. Dünyada meydana gelen ölüm olaylarının başında yer almaktadır ve giderek ilk sıraya yerleşme eğilimindedir. Ülkemizde 4207 sayılı ‘Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun’un kamuya açık bütün kapalı alanlarda uygulanmaya başlanmasıyla birlikte tütün ile mücadelede yeni bir dönem başlamıştır. Tütün mücadelesinin bütün adımlarına halkımızın sahip çıkması kamusal hizmetlerin gücünü artırmaktadır” dedi.

Öz açıklamasının devamında, “Sigarayı bırakanlar ilk 20 dakikadan itibaren faydasını görmeye başlar. Bir yılın sonunda koroner kalp hastalığı riski sigara içen birinin yarısı kadardır. 15 yıl sonra koroner kalp hastalığı riski sigara içmeyen biriyle aynı seviyeye inmektedir. Akciğer kanseri riski ise 10’uncu yılın sonunda sigara içen birinin sahip olduğu riskin yarısına inmektedir.

DÜNYA SİGARAYI BIRAKMA GÜNÜ SÖZCÜ ile ilgili görsel sonucu

Sigara içen bireylerin 9 Şubat’ı tütünsüz, dumansız ve sağlıklı bir yaşam için yeni bir başlangıç olarak kabul etmeleri, başta ülkemiz ve ilimizdeki kişileri ve gelecek nesilleri tütün ürünlerinin zararlarından korumak ve herkesin en temel haklarından biri olan temiz hava soluyabilmesini sağlamak için çok anlamlıdır.

Bu vesile ile 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Gününü başlangıç kabul ederek sigara içen tüm vatandaşlarımızı Sigara Bırakma polikliniklerimize davet ediyoruz. Sigara bırakma konusunda adım atmak isteyenler bunun yanı sıra Alo 171 Sigara Bırakma Danışma Hattından yararlanabilmektedirler. Vatandaşlar buraya yaptıkları başvurular sonrasında tütün kontrolü konusunda eğitim almış sağlık çalışanlarından danışmanlık hizmeti almakta ve gerekirse de il düzeyindeki kamu hizmeti veren Sigara Bırakma Polikliniği’ne yönlendirilmektedir.

İl Sağlık Müdürlüğümüze bağlı olarak hizmet veren Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kahta Devlet Hastanesi ve Çelikhan Devlet Hastanesi olmak üzere, 3 Sigara Bırakma Polikliniğimiz halkımıza sigara bırakma konusunda etkin bir şekilde hizmet vermektedir” ifadelerini kullandı.
(İHA)

[old_news_related_template title="Sıcak çay, sigara içenlerde ve alkol kullananlarda yemek borusu kanserine neden oluyor!" desc="Yeni bir çalışmaya göre; sıcak çay içmek, özellikle sigara içen ve alkol tüketen kişilerde yemek borusu kanseri riskini beş kat artırıyor. Sıcak sıvı, yemek borusunun astarını tahriş ediyor ve iltihaplanmaya neden oluyor" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/02/cayy.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/sicak-cay-sigara-icenlerde-ve-alkol-kullananlarda-yemek-borusu-kanserine-neden-oluyor-2206044/"]

 

[old_news_related_template title="Sigara yüzünden bu hale geldi!" desc="Sarhoş annesinin unuttuğu sigara evi çıra gibi yaktı. İtfaiyeciler onu kömüre dönmüş bir bebek zannetti... İşte mucizevi kurtuluşun öyküsü..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/02/akd.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/sigara-yuzunden-bu-hale-geldi-2201901/"]