Cumhurbaşkanı AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen toplantıda 40 ve TBMM'deki grup toplantısında ise 20 ilin belediye başkan adayını açıkladı. Belediye başkan adayları arasında yer alan ve çeşitli kamu kurumlarında halen görevli olan bazı isimlerin ise henüz bu makamlardan istifa etmedikleri anlaşıldı. Görevleri gereği herhangi bir siyasi partiye mensup olmamaları gereken ancak adaylıkları ile birlikte resmen partili olan bu isimlerin siyaseten ve ahlaken bulundukları görevden derhal ayrılmaları gerekiyor. Hukuki olarak da resmi görevlerinden istifa etmemiş olanların adaylıkları Yüksek Seçim Kurulu tarafından kabul edilmiyor.

Henüz istifa etmeyen isimler


Adaylar arasında yer alan ve görevinde istifa etmediği halde seçim çalışmalarına başlayan isimler arasında; Etimesgut Kaymakamı olarak kamu hizmetine devam ederken kayyum olarak Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne atanan ve halen bu görevi sürdüren Cumali Atila, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi için aday gösterile Bilecik Valisi Tahir Büyükakın, Hakkari Belediye Başkanlığı'na kayyım olarak atanan Hakkari Vali Yardımcısı Cüneyt Epcim, Sakarya  Belediye Başkanlığı'na aday olan  Çaykur Genel Müdürü Ekrem Yüce, Nevşehir Belediye Başkanlığına aday olan Gençlik ve Spor Daire Başkanlığı Daire Başkanı Rasim Arı, Trabzon Belediye Başkanlığı'na aday olan  Van Valisi Murat Zorluoğlu, Adıyaman Belediye Başkanlığı'na aday olan Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin Cerrahi Bölüm Başkanı Süleyman Kılıç,  Bingöl Belediye Başkanlığı'na aday olan  Bingöl Gençlik Hizmetleri Müdürü Erkan Arıkan bulunuyor.

Olması gerekeni yapanlar da var


Olması gerektiği gibi adaylığı açıklanmadan istifa eden isimler de var. Örneğin Çorum Belediye Başkanlığına aday olan Hitit Üniversitesi öğretim üyesi Halil İbrahim Aşgın aday adaylığı sürecinde bulunduğu resmi görevden istifa etti. İstifa etmeyen diğer örneklerin de Aşgın gibi kendilerine verilen resmi süre dolmadan istifa etmeleri gerekir.