SÖZCÜ’nün bir ilke imza atarak, vefat ve başsağlığı ilan gelirlerinin yüzde 15’ini ilan verenlerin seçeceği dernek ve vakıflara aktaracak olmasına destek her geçen gün büyüyor. Türkiye Korunmaya Muhtaç Çocuklar Vakfı (Koruncuk) Başkanı Figen Özbek, SÖZCÜ’nün kampanyasını ‘Son derece duyarlı bir proje’ olarak değerlendirdi.

GÖNÜLLÜLER KURDU

Koruncuk, 1979 yılında korunma ihtiyacındaki çocukların topluma kazandırılması amacıyla bir grup gönüllü tarafından kuruldu. O günden bu yana da “Her Çocuk Sevgiyle Büyümeli” sloganının ışığında çocukların insan haysiyetine yakışır şekilde yaşama hakkı olduğu inancıyla çalışmalarını sürdürdü.

26 yıldır Bolluca’daki Koruncukköy’de devletin koruma kararlı çocuklarını hayata hazırlamak üzere faaliyet gösteren vakıf, bugüne kadar 300’den fazla çocuğu eğitimli, her yönden donanımlı ve kendine güvenli bir şekilde topluma kazandırdı. Figen Özbek, tüm bu çalışmaları sadece duyarlı kişiler ve kurumlar sayesinde gerçekleştirdiklerini vurguladı: “Toplumsal farkındalık yaratmak bir sivil toplum kuruluşunun en öncelikli görevidir. Biz de tüm projelerimizde sosyal sorumluluğun önemini vurgulayarak çocuklarımıza hep birlikte destek olmamız gerektiğini hatırlatıyoruz. Çünkü sevgisiz ve haklarından yoksun büyüyen bir çocuk sağlıklı bir birey olamayacağı için gelecekte topluma da fayda sağlayamayacaktır” dedi.

Figen Özbek Figen Özbek


Vakıf Başkanı Figen Özbek sözlerine şöyle devam etti:

“İlk büyük projemiz Koruncukköy Bolluca, 1992’de İstanbul Bolluca’da hizmete açılmıştır. Aile Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Vakfımız arasında imzalanan protokol ile devletin koruma kararlı çocuklarına bakım işbirliği içerisinde işletilmektedir. Koruncukları topluma faydalı bireyler olarak yetiştirmek üzere kurulan köyümüzdeki evlerde, aile birliğinin sürdürüldüğü bir ortamda çocuklarımızın yüksek öğrenim dahil eğitimlerini sağlamaktayız. Reşit olduktan sonra koruma kararı kaldırılmış veya aile yanına dönmüş olanların entegrasyon sürecinde de desteğimizi sürdürmekteyiz. İş bulma, staj yapma, evlilik hazırlığı, askerlik gibi dönemlerde de çocuklarımızı desteklemeye devam etmekteyiz.”

SÖZCÜ’nün vefat ilanlarından elde edilen gelirin bir kısmını sivil toplum kuruluşlarına aktarmasını son derece duyarlı bir proje olarak nitelendiren Figen Özbek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Vefat eden kişilerin bu dünyadan iyilikle ayrılmalarına vesile olmanızın, geride kalan yakınları için çok anlamlı bir teselli olacağına inanıyoruz. Vakfımıza gelecek bağışların bir çocuğun hayatına dokunacak olması, eminiz ki herkese böyle acı bir günde bir parça da olsa iyi gelecektir.”

12koruncuk_logo-1

Mutlu çocuklar toplumu değiştirir


Her çocuğun öncelikli yaşam alanının aile yanı olduğunun altını çizen Türkiye Korunmaya Muhtaç Çocuklar Vakfı Başkanı Figen Özbek, bu amaçla ‘Ana-Baba Okulu” başlığı altında eğitimler düzenlediklerini kaydetti. Özbek dezavantajlı bölgelerde başlatılan eğitimi tüm ülkeye yaymayı hedeflediklerini kaydetti. “İkinci Şans” projesi çerçevesinde istismar mağduru çocuklara yönelik kurulan bir rehabilitasyon birimiyle sistemli bir psiko-sosyal destek programı uyguladıklarını söyleyen Vakıf Başkanı, çocukların yaşadıkları travmalarla baş etmelerini sağlamadan hayata atılmalarının mümkün olmadığının bilincinde hareket ettiklerini belirtti. “Mutlu ve kendine güvenli bir çocuğun toplumu değiştirebileceğinin farkındayız. Özellikle koruma kararı kalktıktan sonra gençlerimize verdiğimiz desteği sürdürerek onların donanımlı ve ayakları yere basan bireyler olarak yaşamlarını sürdürmelerini, kendilerini savunmasız hissetmemelerini sağlamaya çalışıyoruz.”