Deniz AYHAN-Başak KAYA-Kamil ELİBOL/ANKARA

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Türkiye’de 1. dünyada ise 190. sırada yer alan Boğaziçi Üniversitesine yönelik sözleri tepki çekti. Erdoğan Boğaziçi için, ‘’Milletin değerlerine yaslanmadığı için uluslararası alanda beklediği başarıya ulaşamadı. Belli bir fikrin savunucusu olanlara kapıyı aç, bu fikrin savunucusu değilse kapat’’ dedi.

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu da Boğaziçin mezunu... FOTO:İHA - Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu da Boğaziçin mezunu...


Ancak Boğaziçi mezunları arasında Erdoğan’ın hükümet kurdurduğu eski Başbakan AKP’li Ahmet Davutoğlu ile 3 ay önce Tokyo’ya Büyükelçi olarak atadığı AKP eski Milletvekili Murat Mercan da var. Davutoğlu, siyaset okuduğu Boğaziçi’nde Ekonomi Bölümü’nü de bitirirken, Mercan ise Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümünden mezun oldu.

FOTO:İHA - Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar da Boğaziçi'nde doktora yapan isimlerden... FOTO:İHA - Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar da Boğaziçi'nde doktora yapan isimlerden...

AKAR DA DOKTORA YAPTI...


Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar da doktorasını, Boğaziçi Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü, Atatürk İlkeleri Bölümünde yaptı. AKP milletvekilleri Emine Nur Günay, Ravza Kavakçı Kan, Durmuş Ali Sarıkaya da Boğaziçi mezunları arasında bulunuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekonomiden sorumlu başdanışmanı Hatice Karahan da, Boğaziçi Üniversitesi İktisat bölümünü bitirdi.

Rektör Özkan, AKP Eskişehir milletvekili Emine Nur Günay’ın da kardeşi.

REKTÖR AKP’Lİ VEKİLİN KARDEŞİ


Erdoğan'ın eleştirisi sonrası Boğaziçi Üniversitesinin Türkiye'de 1. dünyada ise 190. sırada olduğu yönünde bir tweet atan Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan ise, AKP Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay’ın kardeşi.... Mehmed Özkan ve Emine Nur Günay 1980 darbesi öncesinde Adalet Partisi’nden milletvekili olan Dr. Yusuf Cemal Özkan’ın çocukları. Boğaziçi Üniversitesinden mezun olan diğer bazı isimler şöyle: Tansu Çiller, Feridun Sinirlioğlu, Murat Ülker, Fatih Altaylı, Cem Yılmaz, Pelin Batu, Güler Sabancı, Gülse Birsel, Nuri Bilge Ceylan, Ömür Gedik, Seray Sever, Teoman, Mehmet Erdem, Vedat Milör, Nagehan Alçı, Oya Eczacıbaşı, Arzuhan Doğan Yalçındağ, Nil Karaibrahimgil, Defne Samyeli

FOTO:İHA - CHP'li Bülent Tezcan “Henüz kendi diploması üzerindeki tartışmayı bitiremeyen birinin Boğaziçi gibi bilimsel çevrelerde saygınlığı olan bir üniversiteyi eleştirmesi, kedi ve ciğer ilişkisidir. Kompleksten ibarettir” dedi. FOTO:İHA - CHP'li Bülent Tezcan “Henüz kendi diploması üzerindeki tartışmayı bitiremeyen birinin Boğaziçi gibi bilimsel çevrelerde saygınlığı olan bir üniversiteyi eleştirmesi, kedi ve ciğer ilişkisidir. Kompleksten ibarettir” dedi.

CHP'DEN TEPKİ GELDİ


Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, "Boğaziçi Üniversitesi bu milletin değerlerine yaslanamadığı için hedeflerine tam manasıyla ulaşamadı. Çünkü belli bir fikrin savunucusu olanlara kapıyı aç, belli bir fikrin savunucusu değilse ona kapıyı kapa. Bu mu özgürlük?" sözlerine CHP’den tepki geldi.

CHP Sözcüsü ve Genel Başkan yardımcısı Bülent Tezcan, SÖZCÜ’ye yaptığı açıklamada, “Henüz kendi diploması üzerindeki tartışmayı bitiremeyen birinin Boğaziçi gibi bilimsel çevrelerde saygınlığı olan bir üniversiteyi eleştirmesi, kedi ve ciğer ilişkisidir. Kompleksten ibarettir” dedi. Tezcan şöyle konuştu: ‘’Boğaziçi Üniversitesi, dünyada Türkiye’nin yüz akı olmuş sayılı üniversitelerinden biridir. Bütün mahareti aklı ve bilimi eğitimden çıkarmak olan çağdaş üniversiteyi yok etmek için özel olarak görevlendirilmiş gibi üniversitelere saldıran anlayıştan, farklı bir tespit duysak bizim için şaşırtıcı olurdu.

Erdoğan’ın bu sözleri sürpriz değil, kendi yetersizliğinin, bakış açısının göstergesidir. Üniversitelerin neden bilgi üretemez hale geldiğini anlamak istiyorsanız Erdoğan’ın sözlerine bakın. Kendi diploması üzerindeki tartışmayı bile bitiremeyen birisinin Boğaziçi gibi bilimsel çevrelerdeki saygınlığını kanıtlamış bir üniversiteyi eleştirmesi, kedi ve ciğer ilişkisidir. Türkiye’de bilimsel düşünce, bilgi üretimi, beyin göçünü engelleyemezsen bundan şikayet edilemez. Akıllı beyinleri hapishanelere tıkarsan, üretebilecekleri özgür ortamlara giderler. Erdoğan’ın sözleri kompleksten ibarettir’’

BOĞAZİÇİ MEZUNU ÜNLÜ FİZİKÇİDEN YANIT GELDİ


Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Boğaziçi Üniversitesine yönelik sözlerine, ABD’de görev yapan Boğaziçi mezunu ünlü Fizik Profesöründen de yanıt geldi. Seton-Hall Üniversitesi Fizik Bölüm Başkanı Prof. Alper Şahiner, ‘’Ben bir Boğaziçiliyim.  ABD’deki seçkin üniversitelerden tam burs aldım. Çünkü diplomam, Boğaziçi Üniversitesi armasını taşıyordu. ABD’de Boğaziçi Üniversitesinden gelen öğrenciler baş tacıdır. Çalıştığım her kurumda Boğaziçilim olmanın uluslararası itibarını gördüm’’ dedi.

BÜYÜK HAKSIZLIK


Şahiner, sosyal medya hesabı üzerinden, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ‘’Açık Mektup’’ yayınladı. ‘’Yorumlarınız bana çok dokundu’’ diyen Şahiner şunları yazdı: ‘’1984 yılında, Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümüne Fen puanı sıralamasında Türkiye beşincisi olarak kabul edildim. ABD’deki seçkin üniversitelere tam burslu olarak kabul edilmekte herhangi bir zorluk çekmedim, çünkü  diplomam Boğaziçi Üniversitesi armasını taşıyordu. Rutgers Üniversitesi Fizik Doktorasına başladığımda akademik danışmanım bana ‘Boğaziçi Üniversitesinden gelen öğrenciler her zaman bizim bölümün kaymak tabakası oluyor’ dedi.

2003’den beri Seton Hall Üniversitesi Fizik Bölümündeyim. 2008’de Doçent, 2013’de Profesör oldum. 2009’dan beri de Fizik Bölümü Başkanlığı görevini sürdürmekteyim. Çalıştığım her kurumda Boğaziçi Üniversitesinin uluslararası itibarını gördüm. Sözlerinizde çok büyük haksızlık görüyorum. Boğaziçi Üniversitesi milletimizin dünyaya ispat ettiği en önemli değerlerden biridir hiçbir yere yaslanmasına gerek yoktur. Bu milletin içinden çıkmış ve dik olarak ayaktadır. Kendi ülkesine yabancı olmadan yabancıları Türkiye’mizin değerlerine hayran bırakacak bir kuruluştur’’