Yüzbinlerce İstanbullunun kullandığı metrobüs hattının sık sık arızalanarak özellikle yaşlı, çocuklu ve engelli vatandaşları zor durumda bırakan asansör ve yürüyen merdivenleri için İETT, 14 Şubat 2018 tarihinde ihaleye çıktı. Metrobüs hattındaki 55 yolcu asansörü, 27 yürüyen merdivenin 18 ay boyunca bakım, servis ve onarım hizmeti için açılan ihalenin yaklaşık maliyeti 8 milyon 500 bin 654 TL olarak açıklandı.

İhale, 2 milyon 627 bin 686 TL’lik teklifin sahibi Kone Asansör Sanayi Ticaret A.Ş’nin oldu. Ancak Ansava Mühendislik -Erdem Mühendislik-Sıtran Karabil İş Ortaklığı, ihaleyi Kamu İhale Kurulu’na (KİK) şikayet etti. Şikayet başvurusunda 2 milyon 627 bin 686 TL ile ihale konusu işin yapılmasının mümkün olmadığı, şartnamede toplam 408 iş kaleminin yer aldığı belirtildi. Ayrıca, teklif dosyasında noter tasdikli imza sirküleri ile birlikte tüzel kişiliğin ortakları, üyeleri veya kurucuları ile tüzel kişiliğin yönetimindeki görevlileri belirten son durumu gösteren Ticaret Sicil Gazetesi ya da  bu bilgileri gösteren belgelerin sunulmadığı savunuldu.

FOTO:SÖZCÜ FOTO:SÖZCÜ

KAZANAN FİRMA DEĞERLENDİRME DIŞI KALDI


Şikayeti değerlendiren KİK, ihalede bir dizi mevzuata aykırı durum olduğunu tespit ederek bu durumun düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte olduğuna karar verdi. KİK, Kone Asansör Sanayi ve Ticaret  A.Ş’nin teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasına ve bu aşamadan sonraki ihale işlemlerinin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesine hükmetti.

AŞIRI DÜŞÜK TEKLİF SORGULAMASI SAĞLIKLI DEĞİL


KİK kararından tespit edilen mevzuata aykırı uygulamaların başında aşırı düşük teklif açıklaması geldi. KİK kararında mevzuata göre, idarelerce teklifte önemli görülen bileşenler tespit edilerek, teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden açıklama istenilmesi gerektiği hatırlatıldı. Ancak İETT tarafından gönderilen aşırı düşük teklif sorgulama yazısında, önemli görülen alt maliyet unsurları belirtilmeden sadece mevzuat gereğince yapılacak ulaşım, vergi, sigorta, resim ve harç giderleri, KİK payı gideri ile ihale sözleşme gideri bileşenlerini  içerecek giderlerin açıklanmasının istenildiği belirtildi.  Teknik Şartname incelendiğinde fiyata dahil olan 408 iş kalemine ilişkin maliyet unsuru olabilecek işçilik, SCADA sistemi, temizlik malzemesi, ekipman, alet, edevat bedeli, kalibrasyon için yapılacak giderler gibi birçok kalem olduğu vurgulanarak maliyet unsurlarına göre İETT’nin önemli teklif bileşenlerini belirlemediği kaydedildi. Bu çerçevede, aşırı düşük teklif sorgulamasına yönelik sağlıklı bir değerlendirme yapılmasının mümkün olmadığı sonucuna varıldı.

BİLGİLER EKSİK


İhale üzerinde kalan Kone Asansör San. ve Tic. A.Ş. tarafından teklif dosyasında sunulan ve idare tarafından kuruma gönderilen ilgili belgeler incelendiğinde, ortağın ticaret unvanı bilgisinin teklif dosyasında yer almadığı sonucuna varan KİK, teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasına karar verdi.