Pendik Çamlık Mahallesi’ndeki Aydos orman sınırları içindeki yaklaşık 8.5 dönümlük arazi imar planlarında “günü birlik tesis alanı” olarak belirlenmişti.  Arazi, 2016 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Aile ve Sosyal Politikalar İstanbul İl Müdürlüğü’ne iki yıl süreyle bedelsiz tahsis edildi. Ağaçlarla kaplı arazide ailelere destek olmak için 30 yaş üstündeki otizmlere yönelik “Otizmler Bakım ve Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi” binası yapılması için harekete geçildi. 2017 yılında arazinin imar planları değiştirildi ve parsel bu merkezin yapılabilmesi için “sosyal kültürel tesis alanı” ilan edildi.

FOTO:SÖZCÜ FOTO:SÖZCÜ

ORMAN SAYILMIYOR


İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü Kanlıca Orman İşletme Müdürlüğü, parselin “orman sayılmayan” alan içinde kaldığını belirterek ormancılık mevzuata açısından bir sakınca bulunmadığını bildirdi. Arazinin etrafı kısa süre önce demir levhalarla çevrilip ormana iş makineleri girince vatandaşlar isyan etti. İnşaatın yapılacağı alanda eylem yapan Pendikliler, “Biz bu merkezin yapılmasına karşı değiliz. Ağaçlar, orman katledilmeden bu merkezin yapılabileceği daha uygun alanlar var. Biz masumane projelerle ormanlarımızın katledilmesine karşıyız” dediler.

FOTO:SÖZCÜ FOTO:SÖZCÜ


PROJEYE KARŞI DEĞİLİZ AMA…

Pendik Belediyesi CHP’li Meclis Üyesi Yakup Yeter de yaptığı açıklamada İstanbul’un oksijen deposu Aydos Ormanı’nın Pendik Belediyesi sınırları içerisinde kalan kısmına 10 gün önce sessiz sedasız iş makineleri ile girildiğini söyledi. Yeter, “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Aydos Ormanı’nda her biri onlarca yıllık yüzlerce çam ağacını katlederek rehabilitasyon merkezi yapıyor. Hayata geçirilmek istenen projeye kesinlikle itirazımız yok. Bu tür projeler olmalı. Ama projelerin ağaca ve doğaya zarar vermeden uygulanabileceği başka alanlar bulunmalı” dedi.