ABD Başkanı Donald Trump, Avrupa Birliği ve ABD arasındaki tüm ticaret bariyerlerinin ve sübvansiyonların kaldırılmasından memnuniyet duyacağını belirterek, "Adil bir ticaret anlaşması istiyoruz. Umarım bunun için bir yol bulabiliriz" dedi. Juncker ise ABD ile AB arasındaki ticaretin dünya ekonomisi için büyük önem taşıdığına dikkati çekerek, "Bizler yakın partnerleriz, müttefikleriz; birbirimizin düşmanı değiliz. Birbirimizle çalışmak zorundayız. Dünya ticaretinin, yarısını bizler temsil ediyoruz. ABD ile AB arasındaki ticaret hacmi 1 trilyon dolar. Bu nedenle, birbirimizi hedef almak yerine birbirimizle konuşmalıyız." ifadelerini kullandı.

2018-07-25t202447z_1666328750_hp1ee7p1kpa8f_rtrmadp_3_usa-trade-eu-trump-kopya

ABD ile AB'nin gümrük vergilerini yükseltmek yerine düşürmesi gerektiğini savunan Juncker, "Bunu yapmak zorundayız. Bu bizim görevimiz." diye konuştu.

Trump, Juncker'ın bu sözlerine, "Eğer sıfır tarife, sıfır bariyer ve sıfır sübvansiyona ulaşabilirsek ABD bundan büyük memnuniyet duyar." karşılığını verdi.

Beyaz Saray'da bir araya gelen ABD Başkanı Trump ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, iyi bir görüşme geçirdiklerini açıkladılar. AB ve ABD arasında yeni bir dönemin başlamak üzere olduğundan da bahsediliyor. Donald Trump, "Bu yüzden bugün AB ile otomobil harici endüstriyel ürünlere yönelik, tarife dışı kısıtlamaları ve sübvansiyonları sıfırlamak, bu konu üzerinde çalışmak için anlaşma sağladık" açıklamasını yaptı.

1-kopya

Trump, kimyasal ve tarımsal ürünlere yönelik ticaret bariyerlerini azaltmak konusunda mutabık kaldıklarını kaydederken, Amerikalı çiftçilere AB'nin çok kısa süre içerisinde ABD'den soya fasülyesi ithalatına yeniden başlayacağını müjdeledi.


Bu adımların ABD ile AB arasındaki ticareti daha adil hale getireceğini vurgulayan ABD Başkanı Trump, ayrıca AB'nin ABD'den büyük miktarlarda sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) satın alacağını da bildirdi.


Juncker ise ABD ile AB arasında otomobil harici endüstriyel ürünlerin ithalatına yönelik ticaret bariyerlerinin sıfırlanması konusunda mutabık kaldıklarını belirtirken, bunun kendisinin en önemli hedeflerinden biri olduğunu vurguladı.


2018-07-25t203230z_1414845316_hp1ee7p1l258t_rtrmadp_3_usa-trade-eu-trump-kopya

Ayrıca, enerji alanındaki işbirliğini güçlendirmek konusunda anlaştıklarını aktaran Juncker, "ABD'den daha fazla sıvılaştırılmış doğalgaz alacağız. Bu diğerleri için de bir mesaj" ifadelerini kullandı. Juncker ayrıca AB'nin ABD'den daha fazla soya fasülyesi ithal edeceğini teyit etti.


ABD ile AB'nin uluslararası ticaret standartları konusunda da işbirliği yapacağını bildiren Juncker, Dünya Ticaret Örgütü'nün yeniden düzenlenmesi konusunda birlikte çalışmaya karar verdiklerini de aktardı.


AB ve ABD arasındaki ticari sorunlar "otomotiv" sektörü haricinde çözülmeye çalışılırken, otomotiv için bir değişikliğin söz konusu olmadığı belirtiliyor. Trump en son Avrupalı otomobil üreticilerine yüzde 25 ekstra vergi tehdidinde bulunmuştu.

(AA)

[old_news_related_template title="Trump : Gelsinler konuşalım!" desc="ABD başkanı Donald Trump, Amerika ve Avrupa arasındaki tüm vergi ve tarifeleri hatta engelleri ve sübvansiyonları bırakıp çarşamba günü yapılacak görüşmeye odaklanılması gerektiğini belirtti. ABD ve AB arasındaki ticaretin uzun ömürlü olması için yapılacak olan bu görüşme çok önemli." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/07/iecrop/22-kopya_16_9_1532511513.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/otomotiv/trump-gelsinler-konusalim-2539940/"]
[old_news_related_template title="Trump'a itirazlar artıyor" desc="Aralarında Avrupa Birliği, Çin ve Japonya'nın da olduğu ABD ticari ortakları, Başkan Donald Trump'ın otomobil ve yedek parça ithalatına ek gümrük vergisi uygulama planları konusunda endişelerini Dünya Ticaret Örgütü'nde (WTO) dile getirdiler." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/07/iecrop/shutterstock_577527739-kopya_16_9_1530696264.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/otomotiv/trumpa-itirazlar-artiyor-2502253/"]