Kan Şekeri Dalgalanmaları Görmeyi Etkiler

Kan şekeri düzensiz olan bir kişinin şekerinin düzene girmesi ya da kan şekeri düzenli olan bir kişinin kan şekerinde yaşanan bozulma görmede sıkıntı yaşanmasına neden olur. Geçici görme bozuklukları kan şekeri seviyesinde oluşan ani değişimler sonucu ortaya çıkar. Hastalar kan şekeri seviyelerinin düzensizleşmesiyle birlikte gözlüklerinin artık net göstermediği şikayetiyle doktora gelir, göz numaralarının değiştiğini ifade ederler.

Diyabet hastalarının karşı karşıya kaldığı en önemli göz bozukluğu diabetik retinopatidir. Bu hastalık dünya üzerinde 20-65 yaş aralığında görülen körlüğün en yaygın nedenleri arasında yer alır. Diyabet gözün retina tabakasında hasara yol açar. Gözde diabetik retinopati sorununun başlaması aynı zamanda vücuttaki diğer organların da bozulmaya başladığının göstergesidir.

Şikayetler Hastalığın İlerleyen Evrelerinde Başlar
Erken dönemlerde şikayete yol açmayan diabetik retinopati, ilerleyen evrelerde görme kusurlarının oluşmaya başlamasına neden olur. Görme kaybı yavaş yavaş gerçekleşir. Bu da demek olur ki, kişi ancak görme sorunu yaşamını etkilediği zaman sıkıntının farkına varır. Eğer düzenli göz muayenesi yapılmıyorsa bu durumdan haberdar olunamaz. Bu sebeple diyabet hastalarının düzenli olarak göz muayenesi yaptırmaları tavsiye edilir. Böylece erken teşhis sayesinde gerekli müdahale zamanında yapılabilir.

Diyabet hastalarına önerilen rutin göz muayeneleri kadar kan şekeri seviyesinin belirli bir düzene oturtulması da şarttır. Diabetik retinopati düzenli kontroller ve kan şekerinin stabil tutulması ile önlenebilir. Kontroller diyabet hastalığının durumuna göre belirli periyotlarda yapılır. Muayeneler sırasında göz anjiyosu ve OCT gibi testler talep edilebilir. Eğer tanı kesinleşmişse göz muayeneleri sıklaştırılır.

Hastalığın başlangıç safhalarında argon lazer ve göz içi ilaç enjeksiyonu gibi tedavi yöntemleri uygulanır. Hastalığın ilerleyen evrelerinde ise vitrektomi ameliyatı yapılır. Ameliyat sonrası hasta aynı gün içerisinde evine dönebilir.

Bu hastalıkta erken teşhis görme kaybının önüne geçilmesi için en önemli noktadır. Düzenli olarak kontrollerini yaptıran hastaların görme kaybı sorunu yaşaması riski oldukça azdır.