İltihaplanmalara karşı etkili olan gıdalar
Omega-3 Yağ Asitleri: Omega-3 yağ asidi, karaciğerimizde iltihaplanmaları önleyen proteinleri (PPAR denir) harekete geçirir ve böylece biyolojimiz obezlikten kaynaklanan iltihaplanmaları gidermede daha etkili olur. Bu, fazla kilolardan kaynaklanan hastalıklardan uzak durmamızı sağlar. Haftada üç kez yüz gramlık porsiyonlar halinde balık yiyerek veya günde bir adet 2 gramlık balık yağı tableti alarak ya da otuz gram ceviz yiyerek omega-3 almanızı öneriyorum.
Yeşil Çay: Teoriye göre, yeşil çayda bulunan kateşin, yağları parçalamaktadır. Araştırmalar, günde üç bardak yeşil çay içmenin kilo vermeye yardımcı olduğunu ve üç ay içinde bel çevresini yüzde 5 azalttığını göstermiştir. Aynı zamanda metabolizmayı da hızlandırmaktadır.
Zerdeçal: Aktif içeriği kurkumin olan zencefil benzeri bir bitki olan zerdeçal, iltihaplanmaları azaltan PPAR üretimini artırmaktadır. Ama yemeğe doğru miktarda eklemeniz gerekir; bir çimdik (1/8 çay kaşığı). Daha fazla ilave ederseniz yemeğin tadı hardal gibi olur.
Avokado: Sağlığınız için yararlı tekli doymamış ve çoklu doymamış yağ asitleri içerir. Yapılan bir çalışma, daha fazla çoklu doymamış yağ tüketen kişilerin daha fazla kas kütlesi geliştirip daha az vücut yağına sahip olduklarını ortaya koydu. Bir avokadoyu üçe bölerek sabah kahvaltınızda omletinizin yanında tüketebilir, dörde bölüp smoothie içeceğinize ekleyebilir veya sos yapabilirsiniz.