Vücudumuzun DNA üretmesine ve onarmasına, özellikle kırmızı kan hücrelerini üretmesine yardımcı olduğu için sağlığımız açısından büyük önem taşıyan FOL: Folik asit nedir? Folik asit eksikliği ne anlama gelir? Merak edilen tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz...

FOLİK ASİT NEDİR?

Adını yaprak anlamına gelen “folium”dan alan folik asit, suda eriyen B grubu vitaminlerden birisi olup, ilk kez 1943 yılında doğal besinlerden ayrıştırılmıştır. Hücre büyümesi, bölünmesi ve oluşan DNA hasarlarının onarılması açısından önemli bir vitamin olan folik asit, bu görevlerinin yanı sıra kan yapımında rol oynar. Yetişkinlerde folik asit için önerilen günlük alım miktarı 0.4 mg (400 mcg)’dır. Folik asitin yüksek dozlarda alımı, B12 vitamini eksikliğinin tanısını zorlaştırabilir.

Diğer B vitaminleri ile birlikte folik asit, vücudumuzun besinleri parçalamasına ve enerjiye dönüştürmesine yardımcı olur. Folik asit ve folat, birbirinin yerine kullanılan terimler olmakla birlikte, bunlar aynı değildir. Folat, gıdalarda doğal olarak bulunan besin maddesidir, folik asit ise takviyede kullanılan folatın sentetik versiyonudur.

Tahıl, un, ekmek, makarna, unlu mamüller, kurabiyeler ve krakerlere folik asit eklenmiştir. Folatta doğal olarak yüksek olan yiyecekler arasında yapraklı sebzeler (ıspanak, brokoli ve marul gibi), bamya, kuşkonmaz, meyveler (muz, kavun ve limon gibi), maya, mantar, et (sığır karaciğeri ve böbrek gibi) ), portakal suyu ve domates suyu bulunur.

Folik asit, kandaki düşük folat seviyelerinin (folat eksikliği) yanı sıra anemi ve barsakların besin maddelerini uygun şekilde emememesi gibi komplikasyonlarını önlemek ve tedavi etmek için kullanılır. Folik asit ayrıca ülseratif kolit, karaciğer hastalığı, alkolizm ve böbrek diyalizi dahil olmak üzere yaygın folat eksikliği ile ilişkili diğer durumlar için de kullanılır.

FOLİK ASİT EKSİKLİĞİ NE ANLAMA GELİR?

Folik asit eksikliğinin en belirgin özelliği konsantre olmada zorluk çekmedir. Tedavi edilmediği sürece Alzheimer gibi hastalıklara davetiye çıkarabilir. Beyindeki arterin şişmesindeki önemli etkilerden biri de folik asittir. Arter şiştikçe beraberinde şiddetli baş ağrıları yaşanmaya başlar.

FOLİK ASİT EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ

Folik asidin az olması durumunda anemi ortaya çıkar. Folik asit eksikliğinin olduğu durumlarda kişide halsizlik, yorgunluk, nefes darlığı, deride ve mukozada solgunluk gibi belirtiler yaşanır. Ağız kenarlarındaki çatlakların folik asit yetersizliğinden ileri geldiği bilinse de bu durum, demir, B2 ya da B6 yetersizliğinden de kaynaklanabilir. Folik asit eksikliğinde ağrı yaşanır, dil kızarır, yüzeyindeki pürüzler kaybolur. Folik asidin hafif eksikliğinde kişide depresyon görülebilir. Daha ağır eksikliklerde ise sinirler hasara uğrar ve ciddi psikolojik sorunlar yaşanabilir.

Yaygın belirtiler şunlardır:

- Yorgunluk
- Enerjisizlik(letarji)
- Baş dönmesi, Bayılma hissi
- Kolayca nefessiz Kalma

Daha az yaygın belirtiler ise:

- Baş ağrıları
- Kalp atışının kolayca hızlanması (çarpıntı)
- Tat duyusunun değişmesi ve azalması
- Kulaklarda çınlama
- Solgun görünüm
- Ellerde uyuşma
- Ayaklarda uyuşma
- Depresyon

shutterstock_543184333

FOLİK ASİT YÖNÜNDEN ZENGİN GIDALAR

Folik asit açısından zengin besinler şunlardır:

- Kuşkonmaz
- Brokoli
- Yeşil yapraklı sebzeler
- Bamya
- Brüksel lahanası
- Karnabahar
- Pancar
- Turunçgiller
- Avokado
- Mercimek
- Fasulye
- Bezelye
- Kereviz

[old_news_related_template title="B12: Vitamin B12 nedir? Vitamin B12 eksikliği ne anlama gelir?" desc="Et, süt, peynir, yumurta gibi besinlerde bulunan B12 vitamini, özellikle kan hücrelerinin yapımı ve sinir sistemi için gerekli bir vitamindir. Peki, B12: Vitamin B12 nedir? Vitamin B12 eksikliği ne anlama gelir? B12 eksikliği belirtileri nelerdir? İşte merak edilenlerin cevapları... " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/11/iecrop/b12-1_16_9_1542000304.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/b12-vitamin-b12-nedir-vitamin-b12-eksikligi-ne-anlama-gelir-oub2-2732440/"]