Deride, eklemlerde, kalpte ve sinir sisteminde anormalliklere neden olan ve kişiden diğerine bulaşıcı olmayan Lyme hastalığı hakkında bilinmesi gerekenlerle ilgili tüm detaylar haberimizde...

LYME İLE İLGİLİ GERÇEKLER

- Lyme hastalığı, Borrelia burgdorferi, Borrelia afzelii veya Borrelia garinii bakterilerinin enfekte olduğu kenelerden ısırıklarla yayılan bir hastalıktır.

- Lyme hastalığı deriyi, eklemleri, kalbi ve sinir sistemini etkileyebilir.

- Lyme hastalığı, hastanın klinik bulgularına ve kandaki etken bakterilere karşı antikorların tespitine dayanarak teşhis edilir.

- Lyme hastalığı antibiyotiklerle tedavi edilir.

LYME HASTALIĞI NEDİR?

Lyme hastalığı, "spirochete" adı verilen bir bakterinin neden olduğu kene kaynaklı bir hastalıktır. Amerika Birleşik Devletleri'nde, bakterinin gerçek adı Borrelia burgdorferi'dir. Avrupa'da, bakteri Borrelia afzelii ve Borrelia garinii de Lyme hastalığına neden olur. Lyme hastalığı, etkilenen bir kişiden diğerine bulaşıcı değildir. Lyme hastalığı deride, eklemlerde, kalpte ve sinir sisteminde anormalliklere neden olabilir.

LYME HASTALIĞININ BELİRTİLERİ

Hastalığın 3 evresi vardır. Bunlar:

1. Evre : Hastalık henüz vücuda yayılmamıştır.
2. Evre: Hastalık vücuda yayılmaya başlamıştır.
3. Evre: Hastalık tüm vücuda yayılmıştır.

Lyme hastalığının 1. evresinin belirtileri bakteriyi kaptıktan günler ya da haftalar sonra görülür. Bu belirtiler nezlenin belirtilerine çok benzerdir:

- Üşümeli titreme
- Ateş
- Genel bir halsizlik
- Baş ağrısı
- Eklemlerde ağrı
- Kas ağrısı
- Sertleşmiş boyun

Ayrıca kene ısırığının olduğu bölgede düz ya da hafif şişkin kızarıklık görülebilir. Bu bölgenin merkezinde ise temiz bir alan bulunur. Bu kızarıklığa eritema migrans adı verilir ve tedavi edilmezse en az 4 hafta sürer.

Belirtiler gidip gelebilir fakat hastalığa müdahale edilmezse beyne, kalbe ve eklemlere yayılabilir.

[old_news_related_template title="Prof. Dr. Önder Ergönül: MS, ALS, Otizm gibi hastalıklar Lyme ile ilişkilendirilerek hastalar kandırılıyor" desc="Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) ve Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve Bulaşıcı Hastalıklar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Önder Ergönül, Lyme hastalığının kene tutunması sonrası, çoğunlukla deride lezyonla ortaya çıktığını söyledi. Ergönül, 'Sinirsel tutulumu olan MS, ALS, Otizm gibi hastalıklar Lyme ile ilişkilendirilerek hastalar kandırılıyor.' diye konuştu. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads//2018/02/iecrop/shutterstock_537518422_16_9_1518941975.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/prof-dr-onder-ergonul-ms-als-otizm-gibi-hastaliklar-lyme-ile-iliskilendirilerek-hastalar-kandiriliyor-2228804/"]

Lyme hastalığının 2. evresinin belirtileri kene ısırmasından birkaç hafta ya da ay sonra ortaya çıkabilir. Bu belirtiler şunlardır:

- Kızarıklık bölgesinde uyuşma ve ağrı
- Yüz kaslarında paraliz ya da zayıflık
- Kalp çarpıntıları
- Göğüs bölgesinde ağrı
- Nefes darlığı

Lyme hastalığının 3. evresinin belirtileri ise enfeksiyondan aylar ya da yıllar sonra ortaya çıkabilir. En önemli belirtiler kas ve eklem ağrılarıdır. Diğer belirtiler şunlardır:

- Kas hareketlerinde anormallikler
- Eklemlerde şişme
- Kaslarda zayıflama
- Uyuşma ve karıncalanma
- Konuşma, düşünme ve hafıza problemleri
- Uyku düzensizlikleri
- Görme bozuklukları

lyme sözcü ile ilgili görsel sonucu

LYME HASTALIĞI NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Doktorlar, semptomlara ve kene maruziyetine dayanarak bunu teşhis eder. Doğru kullanıldığında iki aşamalı kan testleri yararlıdır. Ancak testin doğruluğu, enfekte olduğunuz zamana bağlıdır. Enfeksiyonun ilk birkaç haftasında, antikorun gelişmesi birkaç hafta sürdüğü için test negatif olabilir. Lyme hastalığı belirtileri olmayan hastalar için testler önerilmez.

Avrupa Nöroloji Dernekleri Federasyonu (EFNS) Lyme hastalığının teşhisi için 2010 yılında aşağıdaki üç kriterin varlığını şart koşmuştur:

- Nöroborreliosis ile uygun nörolojik bulguların varlığı,
- Beyin omurilik sıvısında (BOS) sentezlenen Borrelia burgdorferiye spesifik antikorların varlığı,
- BOS’ta hücre bulunması.

LYME HASTALIĞININ TEDAVİSİ

Lyme hastalığı antibiyotiklerle tedavi edilir. Kullanılacak antibiyotik çeşitleri ve bu antibiyotikleri alma süresi belirtilere ve hastalığın evrelerine değişkenlik gösterebilir. Antibiyotik tedavisi aşamasında hasta sürekli doktoruyla temas halinde olmalıdır.

Erken Tedavi Aşaması

Lyme hastalığının erken tedavi aşaması çok önemlidir ve semptomlar genellikle 3 hafta içinde geçer. Erken antibiyotik tedavisinden sonra hızlı bir şekilde iyileşme süreci başlar.

Hastalık erken dönemde teşhis edilmezse daha fazla belirtiler ortaya çıkar ve iyileşme süreci çok daha uzun sürer.

İleri Tedavi Aşaması

Hastalık daha kötü bir hal alırsa aşağıdaki tedavi seçenekleri de doktor tarafından değerlendirilir.

Nonsteroidik Anti-Enflamatuar İlaçlar

Bu ilaçlar genelde ilerlemiş aşamaya geçen Lyme hastalığında eklem ağrılarını dindirmek için kullanlır.

Antibiyotikler

Bunlar kronik hale gelen eklem ağrılarını ve iltihaplarını tedavi etmek için kullanılır. Fakat eklemler çok fazla zarar gördüyse iyileşme çok uzun sürebilir ya da antibiyotikler belirtileri tam olarak ortadan kaldıramayabilir.

Uzun Vadeli Antibiyotikler

Bunlar yaygın olarak uyuşma ve karıncalanma gibi sinir sistemi problemleri ya da menenjit gibi durumlar için kullanılır.

Antibiyotikler ve diğer Tedaviler

Bunlar Lyme hastalığının 3. evresinde görülebilen sert ve düzensiz kalp atışları ve perikard iltihabı gibi kalp problemleri için kullanılır. Fakat bu problemler çok nadiren görülür. Kalp problemleri daha önceki evrelerde kullanılan antibiyotiklerle çok şiddetlenmeden kendiliğinden geçer.

[old_news_related_template title="Çocuklarıyla bahçede oynarken bakteri kaptı ölümden döndü parmakları kesildi" desc="İngiliz adam, çocukları ile oynarken bahçedeki çiçeklerin üzerine düştü et yiyen bakteri kaparak komaya girdi. Parmakları kesilen adam günler süre yaşam mücadelesi sonrası hayata geri döndü." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/05/iecrop/dede_16_9_1526147513.png" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/gunun-icinden/cocuklariyla-bahcede-oynarken-bakteri-kapti-olumden-dondu-parmaklari-kesildi-2403705/"]