İftar ve sahurda doğru gıdalarla beslenirken ara öğünlerin de yapılması, Ramazan ayının sağlıklı geçirilmesini sağlıyor. İşte size oruç tutarken sağlıklı ve formda kalmanın yolları...

PORSİYONLARI KÜÇÜLTÜN İKİ ÖĞÜN DAHA İLAVE EDİN

Günde 3 ana öğünle beslenirken Ramazan'da bu öğünlerin sayısı 2'ye düşmektedir. Beslenme düzenin aniden değişmesi ve uzun süren açlıkla birlikte yavaşlayan metabolizma kilo kontrolünü zorlaştırmakta, kızartmalar, hamur işleri, tatlılar ve ağır ana yemeklerden oluşan iftar sofraları; gün içinde kabızlık, hazımsızlık, mide yanması, baş dönmesi, kan şekeri düşüklüğü, halsizlik gibi sorunlara yol açabilmektedir. Ramazan’da 2 ana öğün yapmak yerine öğünlerde porsiyonları küçülterek, iftardan sonra 1-1,5 saat ara ile 2 tane ara öğün eklemek metabolizma hızınızı artırmaya yardımcı olacaktır.

ÇORBADAN SONRA 15-20 DAKİKA BEKLEYİN

Gün boyu süren açlığın ardından iftarda mideyi bir anda doldurmak; tansiyon sorunları, mide gerginliği ve kan şekeri yüksekliğine sebep olabilmektedir. Orucu, suyla veya hurma ile açmak sağlıklı bir yöntemdir. 1 kase çorba içip 15-20 dakika beklenmelidir. Beyin doyma sinyalini 15-20 dakika sonra verdiği için ana yemeğe bu süre beklendikten başlanmalıdır. Uzun süren açlığın etkisiyle hızlı ve yeterince çiğnemeden yenilen yemek tüketilen yiyeceğin miktarını ve alınan kaloriyi artırmaktadır. Kilo almamak ve sindirim sorunu yaşamamak için buna dikkat edin.

ET TOKLUK HİSSİNİ ARTTIRIR

Orucu çorba ile açtıktan sonra ana yemeğe et, tavuk, balık gibi protein değeri yüksek besinlerle başlamak tokluk hissini artırmaktadır. Pilav, makarna ve beyaz ekmek gibi besinleri tam tahıllı çavdar veya kepekli ekmek, kepekli makarna ile değiştirmek hem kan şekerini çok hızlı yükseltmez hem de günlük lif ihtiyacı karşılanmaktadır. Bu önlemler kabızlık şikayetlerini de önlemektedir.

[old_news_related_template title="Orucun sağlığa faydaları" desc="Oruç tutmak sağlığı yeniden kazanmak için çok önemli bir fırsattır. Çünkü bütün organları dinlendirir, vücudu gençleştirir ve yaşlılık genlerini baskılar… " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/05/iecrop/buyuk1_1-1_16_9_1526177535.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/orucun-sagliga-faydalari-2/"]

İFTARDA KURU BAKLAGİLLERİ EKSİK ETMEYİN

Kuru fasulye, mercimek, nohut, iç bakla gibi kuru baklagiller içerdikleri posadan dolayı ihtiyaç duyulan lifi karşılamaktadır. Sebze yemekleri ve taze yeşilliklerden oluşan salatalarla birlikte tokluk artarken, kan şekeri çok hızlı yükselmez.

ARA ÖĞÜNLERDE FINDIK, BADEM, CEVİZ VE MEYVE

İftardan 1,5 saat sonra ara öğünler alınmalıdır. Meyveler ile birlikte fındık, ceviz, badem tüketilmelidir. Ayrıca yoğurt veya ayran içeren ara öğünler metabolizmayı hızlandırarak Ramazan boyunca artan vitamin mineral ihtiyacını karşılamaktadır.

AÇLIK HİSSETMEMEK İÇİN BUNLARI YİYİN

Sahura kalmak önemli. Neden önemli; sahura kalkmadan oruç tutmak çabuk acıkmaya ve aşırı halsizliğe neden olur. Sahur sofrasında yumurta, peynir, yoğurt, kefir gibi proteince zengin besinlerin tüketilmesi gün içinde daha uzun süre tok kalınmasını sağlamaktadır. Ayrıca yoğurt, kefir gibi probiyotik kaynakları bağırsak florasını koruyarak sindirim sorunlarının yaşanmasını önlemektedir. Kan şekerinin düşmesini önleyen tam tahıllı ekmek ve kuru meyve de sahur sofrasında bulundurulmalıdır.

ÇAY YERİNE IHLAMUR İÇİN

Çay, kahve gibi içeceklerin yerine kuşburnu veya ıhlamur gibi bitki çayları tercih edilmelidir. İftar ve sahur arasında rezene, nane veya papatya gibi sindirim ve hazmı kolaylaştıran bitki çayları da tercih edilebilir. İftar sahur ve öğün aralarında bol bol sıvı tüketilmelidir.

[old_news_related_template title="Tok tutan yiyecekler nelerdir? Oruç tutarken acıkmamak için neler yenmeli?" desc="Ramazan ayının gelmesiyle birlikte sağlıklı beslenmek çok önem kazanmaktadır. Sağlıklı beslenmenin yanında uzun oruç süresince acıkmamak da önemlidir. Şimdi oruçlu olduğunuz saatler boyunca acıkmamak için yapmanız gerekenlerle ilgili faydalı olacağına inandığımız bazı önerilerimiz olacak. Tok tutan yiyecekler nelerdir, oruç tutarken acıkmamak için neler yenmeli? hepsi haberimizde..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/05/iecrop/shutterstock_406951222_16_9_1526536700.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/tok-tutan-yiyecekler-nelerdir-oruc-tutarken-acikmamak-icin-neler-yenmeli-oub2-2412042/"]