Yolculuk sırasında ve sonrasında yaşanan kulak ağrısının çözümü mümkün


Yüksek irtifalı bir otoyoldan aşağı doğru indiğinizde, uçak inişe geçtiğinde veya denizde daldığınızda kulağınızda ağrı, tıkanıklık hissi varsa nedeni östaki tüpü tıkanıklığı olabilir...

- Östaki tüpü nedir?

Östaki tüpü geniz ile orta kulak boşluğu arasında yer alan, bir kısmı kıkırdak, bir kısmı kemikten oluşan bir yapıdır. Başlıca işlevleri orta kulağın havalanmasını, drenajını ve basınç dengesini sağlamaktır. Östaki tüpünün ağzı normalde kapalıdır. Biz yutkununca ya da esneyince bazı kaslar sayesinde açılır ve orta kulak boşluğumuz havalanır.

- Kaç yaşında olgunlaşır?

Östaki tüpü doğumda yatay düzlem ile yaklaşık 30 derecelik bir açı yapar. Bu açı yedi yaş civarında yaklaşık kırk beş dereceye erişir. Bu durum, çocukluk çağında genizdeki mikropların orta kulağa daha kolay erişimi sonucunda orta kulak enfeksiyonlarına yatkınlığın daha çok olmasının nedenlerinden biridir.

- Östaki işlev bozukluğu nelere yol açar?

Östaki işlev bozukluğu, tekrar eden orta kulak iltihapları, kulak zarında çökme ya da delinme, basınca maruz kalındığında örneğin dalgıçlarda ya da uçağa binenlerde basınç artışını dengeleyememe sonucu kulakta ağrı, tıkanıklık hissi, kulakta kan ya da sıvı birikmesi gibi sorunlara yol açabilir.

- Nasıl teşhis edilir?

Tanıda en önemli husus hastanın hekime anlattığı öyküdür. Klasik olarak hasta basınç  değişikliklerine maruz kaldığı durumlarda, örneğin yüksek irtifalı bir otoyoldan aşağı doğru indiğinde, uçak inişe geçerken veya denizde dalarken kulağında ağrı, tıkanıklık hissi olduğundan yakınır. Yakınmaları özellikle nezle iken bu tür basınç değişikliklerine maruz kaldığında daha da şiddetlenmektedir. Kulak muayenesi bulguları, işitme testi ve orta kulak basınç testi gibi bazı testler tanıyı desteklemektedir.

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. M. Güven Güvenç Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. M. Güven Güvenç

Yüzde 80’in üzerinde başarılı tedavi


Balon Östaki Tüboplasti, östaki tıkanıklığına bağlı işlev bozukluğu tedavisinde kullanılan, genel anestezi altında, 10 bar basınçla 2 dakika süre ile özel bir balonun östaki ağzında şişirilmesiyle gerçekleştirilen bir yöntemdir. Bu yöntem dünyada ve ülkemizde son yıllarda popülerleşmeye başlayan, görece yeni bir yöntemdir. Kısa dönem başarısı literatürde yüzde seksenlerin üzerinde verilmektedir. Şikayetlerin tekrar etmesi durumunda bu yöntem tekrarlanabilir veya alternatif olarak kulağa tüp takılması da söz konusu olabilir.

Östakinin olgunluk açısına 7 yaşında ulaşılır


Literatürde 4 yaşına kadar küçük çocuklarda da bu yöntemin uygulandığına dair bazı yayınlar olsa da östakinin olgunluk açısına 7 yaşında ulaştığı akılda tutulmalıdır. Bu yöntem ağırlıklı olarak erişkin hastalarda kullanılmaktadır.