Bütün ülke kilitlenmiş, günlerce konuşup, yazılmıştı. Tıfıl tombul bir oğlan çıkmıştı. Kimisi “bu tombul çocuk, yeni dönem işadamlarının hasıydı” demiş, öve öve göklere çıkarmıştı. Kimisi “çiftlikteki tavukları çalmak için havanın pusunu kollayan bir kurnaz çakal o...” diyerek yerden yere vurmuştu.
Uyanık biriydi.
Bursa’da bir lokantada bulaşıkçılık yaparken “olana-bitene bakıp, kendine ülke büyüklerinden örnekler” alarak; kimi zaman mehter marşı çaldırıp, kimi zaman “Allah yolunda, Rabbim hepimizi korusun...” diyerek bir “Çiftlik Bank” kurmuştu.
Buluşu müthişti.
Nitelikli üretim.
Kazançlı paylaşım.
27 yaşındaydı.
“Projelerimiz yüzde 30 devlet teşviklidir” diye gazetelerde ilan etmiş, tavuklara, buzağılara, danalar ile ineklere ve Konya’da arazilere sahip olmak isteyenlerden para toplamıştı.
Sen çiftliğe 1 lira yatır.
Çiftlik sana 50 versin.
Tombul oğlan!
Zihniyeti yakalamıştı.

* * *

Ne soran çıkmıştı.
Ne sorgulayan.
Mevzuat uyumuştu.
Tombul tıfıl oğlanın, 80 bin kişiden 500 milyon TL çarptığı anlaşıldı. Uruguay’a kaçtığı haberleri yazıldı. Türkiye’de yer yerinden oynamıştı.
Binlerce insan!
Dövünüp durmuştu.
Nerede şimdi o tıfıl tombul oğlan, nerede ona para kaptırıp da günlerce dövünen insanlar?
Unutuldu gitti.

* * *

Dün yeni dönemin “reformlarla başlayacağı” açıklandı. Söylenildiğine göre iki büyük reform yapılacak.
Zihniyet reformu.
Mevzuat reformu.
Tıfıl tombul oğlanın kurduğu Çiftlik Bank, hem zihniyet (1 koyup 50 almak) ve hem mevzuat (bürokratik oligarşinin aymazlığı) zafiyetinden faydalanıp 80 bin kişinin parasını çarpmıştı.
Yeni dönem farklı olacak.
Avantacı zihniyet bitecek.
Bürokratik oligarşiye son.
Ne güzel!
Biz de izleyip göreceğiz.

* * *

Başarırlarsa “bravo” diyeceğiz. Meclis Başkanı’ndan başlansın. Eski Başbakan Binali Yıldırım yeni Meclis Başkanı oluyor. Eski Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın zihniyeti korumalarına yabancı bir ülkede üretilmiş her biri devlete 590 bin TL’ye mal olan 5 adet Toyota Land Cruiser Prado cip almak üzerineydi. Türkiye’deki otomobil fabrikalarında Türk işçisinin ürettiği ciplerle Türk Meclis Başkanı korunamaz diye bir zihniyete saplanılmıştı.
Bu zihniyet kalkacaksa!
Mercedesler ne olacak?
Prado’lar nereye konacak?

sozcu-banner-1