Gazeteci yazar arkadaşlar “şöyle iyi medya patronuydu, böyle iyi amiral gemisi kaptanıydı” diye yazıp döktürdüler. Giden ağam, gelen paşam yazıları oldu. Birinin de kalkıp “Hürriyet kimin parasıyla satıldı?” diye sorması ve yazması gerekir.
Yazılmazsa...
Sorulmazsa...
Eksik kalır.
Gazeteci gerçeği gizlemiş sayılır. Benim adım zaten “Hep muhalif... Hep muhalif...”e çıktı. Soran ve yazan ben olayım: Devletin Bankası Ziraat, Erdoğan Demirören’e 700 milyon dolar kredi (tam rakam 675 milyon dolar diyen de var) verdi. Demirören de devlet bankasının dolarlarını Aydın Doğan’a transfer etti.
Sükut ikrardan gelir.
Utangaç, terbiyeli aile kızları “bu oğlanla evlenmek istiyor musun?” diye sorulduğunda susarlarsa; “sükut ikrardan gelir” denir, kızın oğlanı kabul ettiği sonucuna varılırdı.
Devletin bankası susuyor.
Susmak kabullenmektir.
Hürriyet, devlet parasıyla alındı.
Bu durumda; ekonomik faaliyet olarak Hürriyet özel bir elden, diğer bir özel ele geçmiş olmuyor. Hürriyet, özelden devlete geçmiş oluyor.
Şeker fabrikası özelleşiyor.
Hürriyet devletleşiyor.

* * *

Şeker fabrikası döviz kazandıran üretimdir, Hürriyet döviz tüketen üretim. Üretimden ve ekonomiden sorumlu Bakan Mehmet Şimşek, geçen hafta “döviz açık pozisyonu olan 23 bin orta ve küçük ölçekli firmanın dövizle borçlanmalarına yasak getirileceğini” açıkladı. Yani Bakan ülkemizin girdiği darboğazı görüyor: Ekonominin geldiği hassas nokta; döviz kazanmayanların döviz borcu altına girmelerini kaldırmıyor. “Hürriyet Grubu’nun döviz üzerinden geliri, döviz giderinin üstünde” olmadığına göre devletin bankası Ziraat, Demirören’e 700 milyon dolar krediyi hangi “vatan-millet aşkına” verdi?
Siyasi emir mi geldi?
Bu devletin bankası.
Halkın malı.
Sorgulama hakkımız var.
Ziraat Bankası 700 milyon dolar parayı “iktidar siyasetinin desteklediği bir proje gerçekleşsin” diye mi verdi?

* * *

Biz bu filmi gördük.
Acısını çok kötü yaşadık.
2001 krizinde halk yoksullaştı. IMF’ye muhtaç olduk. Krizin en büyük nedeni; o dönem iktidarlarının devlet bankalarının kredi musluklarını “siyasi tercihlere” yönlendirmeleriydi. Hazineye 40 milyar dolara patladı. Bunun yarısı 4 devlet bankasının, diğer yarısı da 12-13 özel sektör bankasının sebep olduğu zararlardı.
Hürriyet devlet parasıyla alındı.
Bankaya siyasi telkini kim verdi?

sozcu-banner-1