ÖTV ve fiyat artışlarının esnaf açısından handikap oluştururken, diğer yandan vatandaş da kendi içeceğini evde üretmeye başladı. Vergi ve fiyat artışları, alkollü içkilerin kaçak üretimini ve kayıt dışı satışı arttırıyor. Alkollü içeceklere yapılan zamlara tepki gösteren işletmeciler, “Neredeyse her 6 ayda bir zam yapılıyor, aldığımızı vergilere veriyoruz” dedi.

KAPINA VUR KİLİDİ GİT DİYORLAR

Ayyaş Meyhane’nin işletmecisi Gaye Uzun, “Çok zor günler bizi bekliyor. Aldığımızı vergiye veriyoruz. Rakıyı aldığım fatura fiyatıyla, adisyona bire bir yazmak zorunda kalıyorum. Bunu bile yazamıyorum çünkü insanlara çok pahalı geliyor. Müşterilerimizle her akşam problem yaşıyoruz. İnsanlar “ya bu kadar pahalı mı olur” diyerek bize tepki gösteriyor. Artık insanlar kendi rakısını evinde yapıyor. İnsanlar ona yöneldi, zararlı olmasına rağmen. Çoğu zaman insanlar kendi rakımızı getirebilin miyiz diye soruyorlar. Tabi ki bu imkansız, kanunen de yasak. Rakı satan firmalarda vade yapmıyor. Satışlarımız oldukça düştü. Ciddi anlamda çok zor durumdayız esnaf olarak. Eskiden üç kuruş, beş kuruş kazanabiliyorduk, şimdi hiç para kazanamıyoruz. Kiramı ödemekte zorlanıyorum. Kazandığımız tamamıyla devlete vergi olarak gidiyor. Eğer ödeme yapmazsan kapına icra geliyor. Hepimizin birer icrası var, değişik firmalarla. Direk kapına vur kilidi git diyorlar bize.”

BU YIL OLDUKÇA ZOR GEÇECEĞE BENZİYOR

Odun Cafe Bar işletmecisi Ayhan Sönmez, “Vatandaşın alım gücü düşük, enflasyon yüksek. Birde alkollü içeceklere ardı ardına yapılan zamlar, biz işletmecilerin işlerini zor duruma sokuyor. Vatandaşların birçoğu rakısını, birasını, şarabını artık kendi evinde yapmaya başladı. Ayda yılda bir eğlenmek için dışarıya çıkan insanlarda bu zamlardan sonra dışarı çıkamayacak gibi görünüyor. Bizler piyasa standartlarına göre fiyatlarımızı oldukça düşük tutmaya çalışıyoruz. Yapılan zamlardan sonra, bizlerde fiyatlarımıza zam yapmak zorunda kalacağız. Bu da işletmemize gelen müşterilerimizi olumsuz yönde etkileyecektir. Bu yıl oldukça zor geçeceğe benziyor. "

eefe (Soldan sağa) Asuman Nuray- Ender Bal- Fatih Akbay- Gaye Uzun- Ayhan Sönmez


YILDA 2 YA DA 3 KEZ ZAM GELİYOR

Çat Kapı Cafe Bar İşlemecisi Fatih Akbay, “Alkole yapılan zammı müşteriye yansıtamadık. Büyük işletmelere zamlı fiyatlar pek dokunmuyor. Onalar kardan zarar ediyor, biz direk zarar . Bizim gibi orta ölçekli işletmeler o anlamda büyük sıkıntı yaşıyorlar. Yılda 2 ya da 3 kez zam geliyor. Bizim 1/3 olan kar marjımız git gide yok oldu. İşletmeciler artık içecekten değil verdiği mezeden kazanmaya çalışıyorlar. Personel çalıştırıyorsun onların maaşları SSK’ları, Müzisyenlerin ücretleri, dükkan kirası, elektrik-su gibi bir çok giderimiz var. Kar marjımızın düş olmasına rağmen müşteriler indirim istiyor. Kıramıyorsun tabi. Şuanda Lara bölgesinde en düşük kira 25 bin liradan başlıyor. İşletmeciler arasında bir fikir birlikteliği de yok. Herkes kendi çapında batıyor.”

DIŞARI ÇIKAMIYORUZ

Asuman Nuray (emekli) , “Artık dışarıda bir yere oturup, arkadaşlarımızla bir şeyler içemiyoruz. Hayat şartları ağırlaştı. Neredeyse her şeye, her gün zam geliyor. Bir aldığımız şeyi ertesin gün aynı fiyattan alamıyoruz. Bırakın dışarıda bir yerde oturup bir şeyler yiyip - içmeyi, marketten bile almakta zorlanıyoruz. Özellikle alkol ve sigaraya yapılan zamlar akıl alacak gibi değil. Özel günlerimizde bile bir markete gidip içecek bir şey almıyoruz. Sanki altın fiyatı olmuş. Ne yapacağımızı bilemiyoruz. Özellikle yeni yıldan itibaren gelen zamlar karşısında şaşkınız.”

ALKOL KULLANIMINA KARŞI YAPILAN BİR GİRİŞİM

Ender Bal (öğretmen) , “Ben alkole yapılan yüksek orandaki zamları, alkol kullanımına karşı yapılan bir girişim olarak değerlendiriyorum. Bugün alkollü içeceklerin fiyatları neredeyse küçük altın fiyatına geldi. İnsanlar dışarıya çıkıp. Bir yerlerde oturup bir şeyler içmeye çekiniyor. İnsanlar genelde dışarıya çıktıklarında canlı müzik dinlemek ve yanında bir şeyler içmek için dışarı çıkıyorlar. Fakat işletmecilerde ne yapacağını şaşırdı. Vatandaş da. Birçok insan kendi içeceğini artık evinde üretmeye başladılar.”