Sert satış baskılarını durduran iki ana etken ABD ile Çin'in ticaret savaşını sona erdirecek bir anlaşmaya yaklaştığına yönelik işaretler ve doların Fed'in para politikasını sıkılaştırmayacağı beklentisiyle değer yitirmesi oldu.

Dolar/TL saat 12.49'te 5.3831/5.3869 seviyelerinde işlem görüyor. Şu anda da bu seviyelerdeki seyrine devam ediyor.

ANLIK DÖVİZ KURLARI İÇİN TIKLAYINIZ

KÜRESEL PİYASALARDA DOLAR GERİLİYOR

Dolar endeksi Fed'in faiz artırımlarında sabırlı olacağı beklentileriyle Cuma günü gördüğü bir haftanın zirve seviyesine kıyasla geriledi. Doların başlıca altı para birimi karşısındaki seyrini izleyen endeks Cuma günü 96.551'e kadar yükseldikten sonra bugün yüzde 0.1 düşüşle 96.45'e geriledi.

Son günlerde açıklanan ve imalat sektörünün Çin ekonomisindeki yavaşlamaya en yoğun maruz kalanlar öncülüğünde dünya çapında ivme kaybettiğini gösteren veriler merkez bankalarının para politikasını sıkılaştırmayacağı beklentisini iyice pekiştirdi.



ABD'de yayımlanan ISM imalat sektörü verisi Kasım 2016'dan bu yana en düşük değeri alırken, Michigan tüketici güven endeksi beklentilerden zayıf bir değer aldı. Ayrıca ABD'de kişisel gelirlerin Ocak ayında üç yıldan uzun bir süreden beri ilk defa gerilemesi ve tüketim harcamalarının Aralık'ta yüzde 0.5 azalması ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımlarında sabırlı olacağı beklentisini destekledi.

Dolardaki değer kaybına ve gelişmekte olan ülke para birimleri genelindeki satışların durmasına paralel dolar/TL de güne, geçen hafta gördüğü zirvelerin altında başladı.

Bankacılar Avrupa'da büyüme beklentilerinin yavaşlaması, ABD'de faizlerin sabit tutulacağı hatta indirim ihtimalinin değerlendirilmesinin ve TL'nin nispeten yüksek getirisinin TL'yi cazip kılmaya devam ettiğine dikkat çekiyorlar.

ABD İLE İLİŞKİLER İZLENİYOR


Öte yandan başta S400-Patriot tercihi olmak üzere ABD-Türkiye ilişkileri, küresel ticaret savaşları, yavaşlayan ekonomiyi desteklemek adına atılan ve atılabilecek genişlemeci politikalar ise zaman zaman piyasalar üzerinde baskı unsuru yaratıyor.

Türkiye Rusya'dan S-400 füze sistemleri satın alınmasına ilişkin anlaşma imzalamış ve teslimat sürecinin Temmuz ayından itibaren başlayacağı açıklanmıştı.

[old_news_related_template title="Altın fiyatları ne kadar oldu? İşte en güncel çeyrek altın ve gram altın fiyatları" desc="Altın fiyatları yatırımcılarının ve ekonomi gündeminin takip ettiği en önemli konuların başında geliyor. Altın fiyatları cuma günkü kapanışından bu yana düşüş trendini sürdürüyor. Cuma günü altının gram fiyatı haftayı 226,2 liradan kapamıştı. Bugün ise büyük dalgalanmalar yaşamayan altının gram fiyatı 223,82 lira seviyelerinde hareket ediyor. Peki 4 Mart’ta çeyrek altın fiyatı ne kadar oldu? İşte güncel altın fiyatları…" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/03/iecrop/387442_16_9_1551675286.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/altin-fiyatlari-ne-kadar-oldu-iste-en-guncel-ceyrek-altin-ve-gram-altin-fiyatlari-3767497/"]

Türkiye'ye Patriot füze sistemleri konusunda resmi bir teklif sunan ABD ise NATO sistemleri ile uyumlu olmayan S-400'lerin satın alınması halinde Türkiye'nin ABD yaptırımları ile karşılaşabileceğini açıklamıştı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cuma günü ABD'nin Türkiye'ye Patriot hava savunma füze sistemini satma teklifini iki ülkenin müzakere ettiğini söyledi.

Öte yandan ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey'in bugün Türkiye'ye gelmesi bekleniyor.

YEREL SEÇİMLER TAKİP EDİLİYOR


Öte yandan yatırımcılar bu ay sonunda yapılacak yerel seçimleri de yakından izliyorlar. Yerel seçimlere bir aydan az zaman kalırken zor ekonomik şartlar AKP'nin oy oranlarını olumsuz etkiliyor.

Özellikle büyükşehirlerdeki yarış yakından takip edilirken anketlerde Millet İttifakı'nın İstanbul adayı Ekrem İmamoğlu'nun yükselişi Binali Yıldırım ile aradaki farkı 1.5 puana indirirken, Ankara'da ise yine Mansur Yavaş'ın oy oranı Mehmet Özhaseki'nin üç puan önünde.

Yatırımcılar yerel seçimleri "bir genel seçimi tetikleyip tetiklemeyeceğini" bakış açısıyla izlerken, tahminlerde genel seçim riskinin fiyatlamalara ana senaryo olarak girmediği görülüyor.

Tahvil bono piyasasında ise iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi Cuma günü spot kapanışta yüzde 18.92 valörde son işlem yüzde 18.89 seviyesinden gerçekleşti.

Gösterge 10 yıllık tahvilde ise bileşik faiz dün spot kapanışta ortalama yüzde 15.04'e yükselirken valörde son işlem yüzde 15.28 oldu.

REUTERS